Φώτο: ΑΠΕ

«Πυροσβεστική» παρέμβαση Πιτσιλή: Ένα «κλικ» για την προκαταβολή φόρου

Ολοκλήρωση τροποποιητικών δηλώσεων σε ένα πεντάλεπτο υπόσχεται τώρα η ΑΑΔΕ, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση Βεσυρόπουλου για μη αυτόματη εκκαθάριση των δηλώσεων.

Να εκτονώσει τις οξύτατες αντιδράσεις που προκάλεσε η υπουργική απόφαση για τη μείωση προκαταβολής φόρου όχι με αυτόματη διαδικασία εκκαθάρισης από τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, αλλά με υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από χιλιάδες επιχειρήσεις, επιχειρεί τώρα η διοίκηση της ΑΑΔΕ, δίνοντας την υπόσχεση ότι η υποβολή των τροποποιητικών θα γίνει απλούστατα, με ένα μόνο «κλικ».

Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ αρμόδιες πηγές, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, αρκεί ένα απλό «κλικ» για την επανυποβολή της δήλωσης, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία της αρχικής, ώστε να υπολογιστεί ο φόρος με το μειωμένο συντελεστή προκαταβολής. Δηλαδή, θα είναι αρκετά το πολύ 5 λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 350.000 επιχειρήσεις να επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση φορολογικών εφαρμογών της ΑΑΔΕ, η σχετική διαδικασία θα διαρκούσε έως και 5 μήνες. Για το σκοπό αυτό, οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα εξατομικευμένο μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTaxisnet με τις σχετικές οδηγίες. Η προθεσμία για την υποβολή της τροποποιητικής λήγει στις 30 Δεκεμβρίου. Βέβαια, όσοι από αύριο, Δευτέρα, θα υποβάλλουν για πρώτη φορά τη δήλωση τους, θα λάβουν την εκκαθάριση του φόρου απευθείας με το νέο μειωμένο συντελεστή προκαταβολής.

Το θέμα της ακατανόητης απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλου, να υποβάλουν οι επιχειρήσεις τροποποιητικές δηλώσεις για την επιστροφή φόρου έχει αναδειχθεί από χθες από το Business Daily. Όπως αναφερόταν στο σχετικό δημοσίευμα, σε μια αναίτια και εντελώς ακατανόητη ταλαιπωρία υποβάλλει χιλιάδες επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών, αν θέλουν να επωφεληθούν σε εποχή πρωτοφανούς κρίσης από το μέτρο της μειωμένης προκαταβολής φόρου. Αντί να υπολογισθεί αυτόματα από τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ η μείωση της προκαταβολής φόρου, οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις ως το τέλος του έτους!

Η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών είχε προκαλέσει έντονη δυσφορία των λογιστών, οι οποίοι καλούνται, σε μια περίοδο ακραίας επιβάρυνσης από νέες υποχρεώσεις και με καθημερινή έκδοση νέων νόμων, αποφάσεων και εγκυκλίων, λόγω της πανδημίας, να διεκπεραιώσουν άλλη μια διαδικασία για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων, χωρίς μάλιστα να υπάρχει προφανής λόγος που να δικαιολογεί αυτή τη νέα επιβάρυνση με φόρτο εργασίας.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε σχόλιό της η επιστημονική ομάδα του ιστότοπου ενημέρωσης για λογιστικά θέματα taxheaven.gr, μόλις πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2019,  η Α.Α.Δ.Ε. είχε προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση για λογαριασμό της κάθε Δ.Ο.Υ, ώστε να μειωθεί το ποσό της βεβαιωθείσας προκαταβολής στο 95% του ποσού του κύριου φόρου, χωρίς να απαιτηθεί, τότε, η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον φορολογούμενο.

«Σήμερα, το υπ. Οικονομικών υποχρεώνει όσες επιχειρήσεις (ατομικές και νομικά πρόσωπα) έχουν ήδη υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις και δικαιούνται τη μείωση της προκαταβολής φόρου, να προβούν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέχρι και την 30/12/2020», σημειώνεται στο ίδιο άρθρο και προστίθεται ότι: «Η Α.Α.Δ.Ε. γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται τη μείωση της προκαταβολής, οπότε είναι απαράδεκτο να μην προβαίνει στην οίκοθεν νέα εκκαθάριση και να υποχρεώνει τους δικαιούχους και δη τους λογιστές σε μία ακόμη πρόσθετη επιβάρυνση. Αν δεν μπορεί η Α.Α.Δ.Ε. να κάνει κάτι τόσο απλό όπως αυτό, τότε ας αναλογιστούμε τι θα γίνει κατά την πρακτική εφαρμογή άλλων μεγαλεπήβολων σχεδίων (βλέπε mydata)».

Αξιοπερίεργο και δείγμα κακής ψηφιακής διακυβέρνησης είναι ότι η ΑΑΔΕ, όπως ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών, θα αποστείλει στη θυρίδα των φορολογουμένων στο myTAXISnet προσωποποιημένο μήνυμα σχετικά με τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου που δικαιούνται. Δηλαδή, η ΑΑΔΕ έχει διαθέσιμη τη δήλωση εισοδήματος, γνωρίζει και γνωρίζει ποια είναι η μείωση του συντελεστή που δικαιούται κάθε φορολογούμενος, αλλά αντί να προχωρήσει στη νέα εκκαθάριση καλεί τον φορολογούμενο να υποβάλει εκείνος τροποποιητική δήλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή στις φορολογικές δηλώσεις και σενάριο για νέα παράταση

Λιγότερες κατά 600.000 σε σχέση με πέρυσι οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί. Αν δοθεί νέα παράταση, όσοι την αξιοποιήσουν χάνουν τη δυνατότητα εξόφλησης σε οκτώ δόσεις. Για ποιους εκδίδονται νέα εκκαθαριστικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι παίρνουν επιστρεπτέα προκαταβολή: Ως τις 21 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις θα λάβουν φθηνά δάνεια 1,2 δισ. από το υπ. Οικονομικών. Δικαίωμα ενίσχυσης έχουν υπό όρους και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι προβληματικές. Όλη η απόφαση.