Φώτο: ΑΠΕ

Τέσσερις τρόποι για να πληρώσετε το φετινό φόρο εισοδήματος

Εφάπαξ με έκπτωση 2%, σε οκτώ δόσεις σε 12 - 24 δόσεις ή μέσω πιστωτικής κάρτας μπορεί να εξοφληθεί φέτος ο φόρος. Παραμένουν σε εκκρεμότητα περισσότερες από 876.000 δηλώσεις.

Σε ρυθμούς θερινών διακοπών κινούνται οι φορολογούμενοι, όσον αφορά την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος, μετά τη χορήγηση παράτασης από το υπουργείο Οικονομικών. Λιγότερες από είκοσι ημέρες πριν εκπνεύσει και η νέα προθεσμία, στις 28 Αυγούστου, τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα 876.351 δηλώσεις, δηλαδή ποσοστό 13,6% του συνόλου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους στην... παράταση θα έχουν μεν το δικαίωμα εξόφλησης του φόρου σε συνολικά οκτώ δόσεις, όμως θα κληθούν ως τις 31 Αυγούστου να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις, Ιουλίου και Αυγούστου, ενώ αν εξοφλήσουν εφάπαξ, ως τις 31 Αυγούστου, τον οφειλόμενο φόρο θα έχουν το δικαίωμα έκπτωσης 2%.

Για να διευκολύνει τους φορολογουμένους εν μέσω της νέας κρίσης του κορονοϊού, το υπουργείο Οικονομικών έχει προσφέρει νέες δυνατότητες ευέλικτης εξόφλησης φόρων: από τις 8 μηνιαίες δόσεις και την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 2%, μέχρι την ένταξη των οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει 12 ή 24 δόσεις. Όσοι φορολογούμενοι προτιμούν μια τραπεζική λύση, μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ μέσω κάρτας τον φόρο.

Ειδικότερα, οι επιλογές εξόφλησης είναι τέσσερις:

1. Εφάπαξ, μέχρι την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, δηλαδή έως τις 31 Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται έκπτωση φόρου 2%.

2.  Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη και δεύτερη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Αυγούστου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

3. Σε έως 12 ή 24 δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη νέα πάγια ρύθμιση. Με τις 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο είναι 4,5%, ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο αυξάνεται σε 6%. Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση δεν απαιτείται αυτή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Μπορεί να ρυθμιστεί και πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης ή των επόμενων δόσεων του φόρου εισοδήματος.

4. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και τις λύσεις που προσφέρουν οι τράπεζες, δηλαδή να πληρώσουν τον φόρο σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι, πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό του φόρου με κάρτα, κερδίζουν και την έκπτωση φόρου 2% και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Φόροι άνω των 3,3 δισ. ευρώ

Ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν φέτος πάνω από 3 εκατ. φορολογούμενοι εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 3,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί ως τώρα:

  • Από τις 5.535.336 δηλώσεις, οι 2.706.200 είναι χρεωστικές. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 959 ευρώ.
  • Οι 958.823 χιλιάδες δηλώσεις είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος. Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό ανέρχεται σε 309 ευρώ ή 297 εκατ. ευρώ συνολικά.
  • Τα υπόλοιπα 3.986.120 εκκαθαριστικά που αποτελούν το 52,1% του συνόλου των δηλώσεων είναι μηδενικά, δηλαδή δεν προκύπτει οφειλή ή επιστροφή φόρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» η εισφορά αλληλεγγύης και για εισοδήματα από ενοίκια

Πιθανή η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για εισοδήματα από ενοίκια. Θα αφορά και δημοσίους υπαλλήλους αλλά και συνταξιούχους. Άρχισαν οι αιτήσεις ιδιοκτητών για συμψηφισμό των απωλειών από ενοίκια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης, θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο

Έκτακτες μειώσεις στη φορολογία, αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων και παράταση ελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση. Άντληση ρευστότητας από την αγορά τον Σεπτέμβριο με έκδοση ομολόγων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» στην αγορά με γρήγορη πληρωμή επιστροφών φόρων

Έως και 500 εκατ. ευρώ θα πληρώσει το Δημόσιο για καθυστερούμενες επιστροφές φόρων, δίνοντας προτεραιότητα στα μεγαλύτερα ποσά και με τις σημαντικότερες καθυστερήσεις. Τι συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς.