Φωτο: Shutterstock

Ένεση ρευστότητας 36,7 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο

Μεγάλη αύξηση του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του προγράμματος χορήγησης μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης καταγράφει τον Ιούλιο η Τρ. Ελλάδος, ισχυρή ώθηση στην κερδοφορία.

Στα 36,758 δισ. ευρώ ανήλθε τον Ιούλιο η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το προγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο προσφέρει στις τράπεζες δανεισμό με αρνητικό επιτόκιο έως και -1% και δίνει «μαξιλάρι» κερδοφορίας κατά την περίοδο της κρίσης του κορονοϊού. 

Σημειώνεται πως οι ελληνικές τράπεζες αξιοποίησαν αμέσως και σε μεγάλη κλίμακα τα ευνοϊκά μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας. 

Μάλιστα, τον Απρίλιο είχαν αυξήσει τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ σε 21,5 δισ. ευρώ, ή περίπου 8% του ενεργητικού τους, από 12,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο (δηλαδή, πριν γίνουν δεκτά τα κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις) και έναντι 8,1 δισ. ευρώ (3% του ενεργητικού) τον Δεκέμβριο του 2019. Δηλαδή, σε σχέση με το τέλος του 2019, τον Απρίλιο η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 165%.

Όπως τόνιζε σε έκθεσή της η Moody's τον Μάιο,  η χρήση κρατικών ομολόγων για την άντληση ρευστότητας με αρνητικό επιτόκιο, φαίνεται ότι είναι μια επωφελής για τις τράπεζες πρακτική, αφού για κάθε 1 δισ. ευρώ που δανείζονται, λαμβάνουν από την ΕΚΤ 5 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Στο σύνολό της αυτή η νέα χρηματοδότηση προέρχεται από τον μηχανισμό της ΕΚΤ για τη στοχευμένη χορήγηση ρευστότητας μακροχρόνιας διάρκεια (TLTRO's) ένα πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας που παρέχει ρευστότητα με αρνητικό επιτόκιο -0,5%. 

Αυτή η αυξημένη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα TLTRO είναι το αποτέλεσμα της επαναφοράς του waiver (κατ' εξαίρεση αποδοχή) των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ουσιαστικά, οι τράπεζες, αμέσως μόλις το επέτρεψε η ΕΚΤ, «πάρκαραν» το σύνολο των χαρτοφυλακίων κρατικών τίτλων που διαθέτουν στην ΕΚΤ ως εγγύηση για να πάρουν τις χρηματοδοτήσεις αρνητικού επιτοκίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γκάζια» τον Σεπτέμβριο στα δάνεια, αυξήθηκαν κατά 82%

Ρευστότητα πάνω από 2,5 δισ. ευρώ απελευθέρωσαν οι τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία. Οι περισσότερες ροές χρηματοδότησης κατευθύνονται στο Δημόσιο, σημαντική αύξηση και προς τις επιχειρήσεις.