ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Pixabay

«Μαξιλάρι» ρευστότητας δημιουργούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο, με το συνολικό τους ύψος να φθάνει στα 151 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και οι καταθέσεις επιχειρήσεων.

Ένας ακόμη μήνας κατά τη διάρκεια του οποίου οι Έλληνες επέλεξαν να μην αυξήσουν τις δαπάνες αλλά τις καταθέσεις τους ήταν ο Ιούλιο, καθώς σημείωσαν αύξηση άνω των τριών δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. 

Εντυπωσιακό είναι, δε, το γεγονός ότι το σύνολο των καταθέσεων στον ιδιωτικό τομέα στα τέλη Ιουλίου 2020 ξεπέρασε τα 151 δισ. ευρώ, με την ετήσια άνοδο να φθάνει στο 9,5%. Επιπρόσθετα οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 669 εκατ., ξεπερνώντας στα τέλη Ιουλίου στο επίπεδο των 28 δισ. ευρώ, με ετήσια ενίσχυση της τάξης του 28.7%.

Ανάλογη, όμως, είναι η εικόνα και για τις επιχειρήσεις, με την αύξηση των δικών τους καταθέσεων να φθάνει στο επίπεδο των 2,6 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των καταθέσεων διαμορφώνεται στα 31,7 δισ. ευρώ και την ενίσχυση σε ετήσια βάση να φθάνει στο 24,8%. 

Τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επιχειρήσεις φροντίζουν να δημιουργήσουν ένα «μαξιλάρι ασφαλείας», καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις από την πανδημία του κορονοϊού, ενώ, παρά το γεγονός ότι οι η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι θα πράξει τα πάντα για να το αποφύγει, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. 

Ταυτόχρονα οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και της ανεργίας είναι αρκετά δυσοίωνες δημιουργώντας περιβάλλον αβεβαιότητας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά και ενισχύοντας τη διάθεση να διατηρήσουν έξτρα ρευστότητα. 

Στον αντίποδα, κάτι άλλωστε απόλυτα αναμενόμενο με δεδομένες τις υψηλές δαπάνες που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης σημείωσαν μείωση κατά 183 εκατ. ευρώ, με το συνολικό τους ύψος να φθάνει στα 11 δισ. ευρώ και την ετήσια υποχώρηση να διαμορφώνεται στο 11,9%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυξανόμενα επιτόκια χρήματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Κάτω από 4% το spread καταθετικών - δανειακών επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το άνοιγμα καταθετικών και δανειακών επιτοκίων υποχώρησε τον Δεκέμβριο 2025 στο 3,93% από 4,34% τον Νοέμβριο. Τα επιτόκια νέων καταθέσεων έμειναν στο 0,31%, ενώ τα νέα δάνεια μειώθηκαν στο 4,24%.
Χαρτονόμισμα των 500 ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κύματα» 500ευρών κατακλύζουν τις τράπεζες, προβληματισμός στην ΤτΕ

Αυξημένες εισροές χαρτονομισμάτων των 500 και 200 ευρώ καταγράφουν τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες, προκαλώντας προβληματισμό στην Τράπεζα της Ελλάδος για την προέλευση των μετρητών. Ισχυρή ένδειξη ότι η «μαύρη» οικονομία παραμένει μεγάλη.
Επιτόκια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασύμφορες οι καταθέσεις λόγω χαμηλών επιτοκίων, στροφή σε νέες λύσεις

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των καταθέσεων φαίνεται να «υποφέρει» τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του Νότου. Τράπεζες και καταθέτες στρέφονται προς νέα προϊόντα προκειμένου να αυξήσουν τις αποδόσεις τους.
Χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επιστροφή των καταθέσεων: +43,7 δισ. έφερε η ανάπτυξη της οικονομίας

Η ανάπτυξη της οικονομίας «φούσκωσε» τα ταμεία των τραπεζών το διάστημα 2020-2025 με καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα που ξεπερνούν τα 43 δισ. ευρώ. Η πτώση επιτοκίων ωθεί τους Έλληνες σε αμοιβαία κεφάλαια και νέες επιλογές.