ΓΔ: 817.5 1.86% Τζίρος: 59.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:37:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέο τοπίο στις εισφορές για 1,4 εκατ. επαγγελματίες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Νομοθετική ρύθμιση σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας μετά το «ξήλωμα» των διατάξεων Κατρούγκαλου από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αναζητείται μια δίκαιη κλίμακα τεκμαρτού εισοδήματος για τον υπολογισμό των εισφορών.

Σε 1,4 εκατ. ανέρχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, που σύντομα θα δουν αλλαγές στα ποσά ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν.

Αιτία είναι η απαίτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να αλλάξει το σύστημα καταβολής εισφορών για μη μισθωτούς εργαζόμενους, καθώς το ισχύον, όπως θεσμοθετήθηκε στο νόμο Κατρούγκαλου, κρίθηκε αντισυνταγματικό. Το υπουργείο Εργασίας μελετά τον τρόπο βάσει του οποίου θα αποσυνδεθούν οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, από το εισόδημα που δηλώνεται ετησίως στην Εφορία.

Το ισχύον σύστημα στηρίζεται στο ότι οι εισφορές των μη μισθωτών αποτελούν το 20% των αποδοχών τους. Παρά τις όποιες παρεμβάσεις έγιναν για όσους δεν εμπίπτουν στην ελάχιστη κλίμακα εισφοροδότησης, καθώς εκείνοι καταβάλλουν το 13,33%, εντούτοις όλοι οι υπόλοιποι καταβάλλουν ακόμα το 20%, το οποίο και κρίθηκε αντισυνταγματικό.

Το ΣτΕ έκρινε ότι οι εισφορές πρέπει να είναι τέτοιες που να διασφαλίζεται ένα επίπεδο συντάξεων που να κρίνεται ως επαρκές και ταυτόχρονα να μην πλήττεται σε σημαντικό βαθμό το εισόδημα του μη μισθωτού ασφαλισμένου, κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι δεν μπορεί οι εισφορές των μη μισθωτών να εξισώνονται με εκείνες των μισθωτών εργαζομένων, καθώς οι τελευταίοι έχουν εργοδότη που καταβάλλει το αναλογούν ποσό. Αντίθετα, οι μη μισθωτοί αφαιρούν από το δικό τους εισόδημα τις εισφορές, άρα θα πρέπει να είναι διαφορετική η προσέγγιση.

Με δεδομένο ότι η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, πρέπει να αποτελέσει… παρελθόν, επανέρχεται στο προσκήνιο η δημιουργία μιας κλίμακας τεκμαρτών εισοδημάτων, βάσει της οποίας θα καταβάλλονται οι εισφορές.

Η κλίμακα θα είναι δικαιότερη και… λογικότερη σε σχέση με εκείνη που ίσχυε προ τριετίας αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τελικές συζητήσεις με ειδικούς της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση το ΣτΕ έβαλε τα όρια σε ότι αφορά τις εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων. Τώρα, πρέπει το υπουργείο Εργασίας να νομοθετήσει αναλόγως…

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αυστηρά προληπτικά μέτρα η επιστροφή των εργαζομένων από τις θερινές διακοπές

Εφταήμερη τηλεργασία και υποχρεωτικά τεστ περιλαμβάνουν τα μέτρα για τους εργαζομένους τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που επιστρέφουν στην εργασία τους. Ποιες συναλλαγές δεν διενεργούνται στα τραπεζικά καταστήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «πακέτο» από το υπ. Οικονομικών για τη στήριξη της απασχόλησης

Αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» κατά 190 εκατ. ευρώ. Επιδοτείται ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται.