ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έξοδος στις αγορές και ενίσχυση της «δύναμης πυρός» για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Αναγκαία η έξοδος της χώρας στις αγορές με δεδομένη τη σημαντική στέρηση των εσόδων, λόγω των μέτρων στήριξης, αλλά και την εκτίμηση ότι η «πρωτογενής» ζημιά στον προϋπολογισμό ξεπερνά τα 8,5 δισ.

Με το βλέμμα στραμμένο στο «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων και με την αγωνία στο κόκκινο για τις πηγές χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης της οικονομίας από την πανδημία εν μέσω ρευστού σκηνικού, το οικονομικό επιτελείο βγαίνει στις διεθνείς αγορές για αναζήτηση ρευστού με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση 1,5-2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η κίνηση αυτή συνδέεται και με το γεγονός ότι η «πρωτογενής» ζημία στον προϋπολογισμό είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις ξεπερνώντας ήδη τα 8,5 δισ. ευρώ ενώ η εισροή πόρων από τα κοινοτικά ταμεία καθυστερεί.

Με δεδομένο ότι η έξαρση της πανδημίας ανεβάζει το λογαριασμό για το δημόσιο καθώς εκτιμάται ότι θα χρειασθούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας ύψους 4 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να ενισχύσει τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός και τη ρευστότητα του δημοσίου χωρίς να «ξεφουσκώσει» το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων που ανέρχεται σε 34,7 δισ. ευρώ από 37,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο. "Βγήκαμε στις αγορές και θα ξαναβγούμε με επιτυχία" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας αναφερόμενος στους τρόπους ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.

Πέραν του νέου πακέτου για την αναχαίτιση της κρίσης από το κορωνοιο θα χρειασθούν περίπου 1,2 δισ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ ενώ ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής για την παροχή φθηνών δανείων σε πληττόμενες επιχειρήσεις που αναμένεται να ανοίξει το Σεπτέμβριο θα κοστίσει στα κρατικά ταμεία περισσότερο από 1 δις. ευρώ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πληθαίνουν και εντείνονται οι ανησυχίες ότι η αυξητική τάση των κρουσμάτων ανατρέπει τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για την έκταση και το είδος των παρεμβάσεων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις κάνουν λόγο για «τοπίο στην ομίχλη» καθώς ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη της πανδημίας και συνεπώς την έκταση και την ένταση του πλήγματος στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στη πρόβλεψη για ύφεση 7,9% στο δυσμενές σενάριο τα μηνύματα από νευραλγικούς κλάδους όπως ο τουρισμός και η εστίαση προοιωνίζονται απώλειες από τις προβλεπόμενες παραπέμποντας σε βαθύτερη ύφεση. Στο τουρισμό οι εισπράξεις κινούνται μόλις στο 20% των περυσινών ενώ η αρχική απαισιόδοξη εκτίμηση τοποθετούσε στο πήχη στο 40% και στην εστίαση σε μέσα επίπεδα η τρύπα στα έσοδα κυμαίνεται στο 50%. Επισημαίνεται ότι βαρόμετρο για την ύφεση θ αποτελέσουν τα στοιχεία για τη πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο στη κορύφωση της πανδημίας που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο και σύμφωνα με πληροφορίες θα δείχνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ πάνω από 15%.     

Στο δημοσιονομικό μέτωπο η πτώση της κατανάλωσης και η καθίζηση του τζίρου στην αγορά επιδεινώνει την υστέρηση των φορολογικών εσόδων πράγμα που σε συνδυασμό με τη διόγκωση των δαπανών εντείνει τους κραδασμούς στο προϋπολογισμό. Τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται με το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 τη νύχτα σε πολλές περιοχές της χώρας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο γενίκευσης τους ακόμα και της επιβολής τοπικών lockdown, εκ των πραγμάτων εντείνουν και πολλαπλασιάζουν τις εστίες για εκτροχιασμό στα δημόσια οικονομικά.

Επισημαίνεται ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 7,463 δις ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,166 δις. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,763 δις ευρώ την ίδια περίοδο του 2019. Δηλαδή η συνολική απόκλιση στο πρωτογενές ισοζύγιο ανήλθε σε 8,629 δις. ευρώ. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εκτινάχθηκε στα 10,915 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,086 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού και ελλείμματος 1,868 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα ότι υπάρχει αβεβαιότητα για την ένταση και την έκταση της υγειονομικής κρίσης καθώς και για το πότε θα έρθει και τι ποσό από το ταμείο ανάκαμψης μετά το πρώτο εξάμηνο το 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείσιμο - αστραπή στη νέα αξιολόγηση, έγκριση για δόση 747 εκατ. ευρώ

Σήμερα σε συνάντηση του Χ. Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των Θεσμών κλείνει η 14η και τελευταία αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας. Τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο αναμένονται οι επόμενες δόσεις στην Αθήνα.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λήξη των μέτρων στήριξης στην Ευρώπη «σφυρίζει» σήμερα το Eurogroup

Από τις γενικές στις στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης περνά η Ευρώπη. Υπερδιπλάσιο των αρχικών προβλέψεων το κόστος των μέτρων στήριξης στην Ελλάδα, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτοξεύεται πάνω από 6% το έλλειμμα, αγωνία για άνοιγμα της οικονομίας

Επανεκκίνηση πάση θυσία του εμπορίου και της εστίασης θέλει το οικονομικό επιτελείο, καθώς το κόστος των μέτρων στήριξης γίνεται δυσβάστακτο και «φουσκώνει» από 3,9% σε 6% του ΑΕΠ το πρωτογενές έλλειμμα.