ΓΔ: 910.34 0.25% Τζίρος: 43.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Σε logistics, real estate, βιομηχανία, εμπόριο και τουρισμό τα νέα τραπεζικά δάνεια

Πρόκειται για τους πιο δυναμικούς κλάδους του εγχώριου επιχειρείν. Σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Σε εταιρίες logistics, δηλαδή μεταφορές και αποθήκευση, real estate, βιομηχανία και μεταποίηση, εμπόριο και τουρισμό κατευθύνεται ο μεγάλος όγκος των νέων χρηματοδοτήσεων των τραπεζών προς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στους παραπάνω κλάδους καταγράφονται οι υψηλότεροι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης. 

Πρόκειται για τους πιο δυναμικούς κλάδους της εγχώριας οικονομίας, στους οποίους δραστηριοποιούνται πολλοί ισχυροί όμιλοι και μεγάλες εταιρείες ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς δυο κλάδους που δέχονται πολύ ισχυρές πιέσεις εξαιτίας της πανδημίας: του τουρισμού και του εμπορίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τον περασμένο Ιούλιο σημειώθηκε σημαντική επιτάχυνση στις χορηγήσεις νέων δανείων καθώς το υπόλοιπο χρηματοδοτήσεων ανήλθε στα 73,47 δισ. ευρώ με τις μηνιαία καθαρή εισροή να φτάνει το 1,14 δισ. ευρώ ενώ ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις ανήλθε στο +5,8%.

Στο πρώτο εξάμηνο το συνολικό ύψος των εκταμιεύσεων, από Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική,  νέων δανείων ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ που αποτελεί επίπεδο ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια.

Τα νέα δάνεια κατευθύνθηκαν κατά κύριο λόγο προς επιχειρήσεις οι οποίες έσπευσαν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους για να ενδυναμώσουν τις άμυνες και τις αντοχές τους έναντι της πανδημίας. Στην μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων, ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο, συνέβαλαν αποφασιστικά τα προγράμματα που ενεργοποίησε η πολιτεία για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων («Εγγυοδοτικό Ταμείο για το Covid-19»,  «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ»).

Η αύξηση των χορηγήσεων αντανακλά επίσης την ιδιαίτερα αυξημένη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, μετά τις δραστικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ, καθώς και την διάθεση των τραπεζών να ακολουθήσουν μια πιο ενεργή πολιτική χορηγήσεων ώστε να στηρίξουν τους πελάτες τους που βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας της πανδημίας.

Αντίθετα στο πρώτο εξάμηνο σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε η πιστωτική επέκταση προς νοικοκυριά γεγονός αναμενόμενο δεδομένης της νέας κρίσης που έχει ξεσπάσει και η οποία δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα αναστέλλοντας αποφάσεις για αγορά κατοικίας ή άλλες καταναλωτικές δαπάνες.

 

Σε ποιούς κλάδους κατευθύνονται τα τραπεζικά δάνεια 

ΚλάδοςΥπόλοιπο Δανείων*Μετ. % **
Αποθηκεύσεις και Μεταφορές2,23214.6%
Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας3,74110.6%
Μεταποίηση16,7098.8%
Βιομηχανία16,9548.5%
Εμπόριο15,4847.7%
Τουρισμός7,5776.9%
Γεωργία1,0893.5%
Ηλεκτρισμός - Φωταέριο - Ύδρευση5,3862.8%
Ναυτιλία7292.3%
Ενημέρωση και Επικοινωνία1,434-0.3%
Κατασκευές6,254-3.7%
Ορυχεία και Λατομεία245-8.1%

*Ποσά σε εκατ. ευρώ. **Σε ετήσια βάση. Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Ελλάδος: Αδύνατο να γίνει πρόβλεψη για τα νέα «κόκκινα» δάνεια

Η ΤτΕ δεν αποκλείει νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω πανδημίας, τονίζει όμως ότι δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις. Επισημαίνει ότι απαιτούνται επιπλέον ενέργειες για τη μείωση των ΜΕΔ, χωρίς να προτείνει bad bank.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα Στουρνάρα: «Δώστε περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις - νοικοκυριά»

Μιλώντας στην εκπομπή Special Report στον ΑΝΤ1, ο διοικητής της Τρ. Ελλάδος κάλεσε τις τράπεζες να εκμεταλλευτούν την αύξηση των καταθέσεων και τη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Απαραίτητη η εξυγίανση των ισολογισμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ρεκόρ 10ετίας στα νέα δάνεια και ποιοι κλάδοι πήραν τα περισσότερα

Ξεπέρασαν 20 δισ. ευρώ οι νέες χορηγήσεις στις επιχειρήσεις και το εμπόριο ήταν... βασιλιάς, αντλώντας το 25%, ενώ η εστίαση έμεινε τελευταία, με ποσό που αντιστοιχεί μόλις σε 0,5% των συνολικών δανείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο άμεσης επιδότησης δανείων για τις μικρές επιχειρήσεις

Φόρμουλα για άμεση στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων και επαγγελματιών με δάνεια που βγαίνουν από την αναστολή εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς θα καθυστερήσει η εφαρμογή του προγράμματος «Γέφυρα».