Φωτο: Shutterstock

Αύξηση 1,3% του εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας παρά την πανδημία

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ.

Στα 1,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο όγκος εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στο πρώτο εξάμηνο του 2020 σημειώνοντας μικρή αύξηση κατά 1,3% παρά τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας μας το οποίο αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, «οι ελληνικές εξαγωγές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 36,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και διαμορφώθηκαν σε 760 εκατ. ευρώ έναντι 558 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο 2019. Οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Γαλλία κινήθηκαν πτωτικά κατά 14,4% και ξεπέρασαν οριακά το 1 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο παραμένει έντονα ελλειμματικό για τη χώρα μας, κατέγραψε θεαματική βελτίωση κατά 380 εκ. ευρώ. Εντυπωσιακή βελτίωση παρουσίασε και το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές, το οποίο διαμορφώθηκε σε 71,9% και ήταν σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2019 (45,2%)».

Όσον αφορά στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την πρώτη θέση μεταξύ των εξαγόμενων προϊόντων καταλαμβάνουν τα συσκευασμένα φάρμακα, η αξία των εξαγωγών των οποίων ανήλθε σε 321 εκ. ευρώ, έχοντας διπλασιαστεί (αύξηση 107%) σε σχέση με το 2019 και αυξάνοντας το μερίδιο τους στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές προς τη χώρα από 27,7% σε 42,3%.

Στη 2η θέση βρίσκονται τα πετρελαιοειδή, η αξία των οποίων πενταπλασιάστηκε και ανήλθε σε 80 εκ. ευρώ, καταλαμβάνοντας μερίδιο 10,6% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία. Ακολουθούν οι πλάκες και ταινίες από αργίλιο με αξία 33,4 εκ. ευρώ και μερίδιο 4,4%, έχοντας καταγράψει μείωση κατά 11% και οι σωλήνες από χαλκό με ύψος εξαγωγών 26 εκ. ευρώ και μερίδιο 3,4%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα νωπά ψάρια με αξία εξαγωγών 21 εκ. ευρώ και μερίδιο 2,8%.

Μεταξύ των προϊόντων με τις καλύτερες επιδόσεις κατά το α' εξάμηνο 2020, εκτός από τα συσκευασμένα φάρμακα και τα πετρελαιοειδή, περιλαμβάνονται το τεχνητό κορούνδιο, οι εξαγωγές του οποίου τριπλασιάστηκαν και έφθασαν τα 9,7 εκ. ευρώ, τα επιβατικά αυτοκίνητα που 15πλασίασαν την αξία τους και ανήλθαν σε 7,6 εκ. ευρώ, τα σαπούνια, οι εξαγωγές των οποίων επίσης τριπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 5,9 εκ. ευρώ, καθώς και οι συσκευές και διατάξεις για την επεξεργασία υλών με μεθόδους που απαιτούν αλλαγή της θερμοκρασίας που αύξησαν τις εξαγωγές τους κατά 36,3%. Από τα αγροτικά προϊόντα διατροφής, σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές τυριώ κατά 67% και αξία 16,4 εκ. ευρώ, γιαουρτιών κατά 42% (αξία 5,9 εκ. ευρώ) και ελαιολάδου κατά 18% (αξία 5 εκ. ευρώ).

Αντιθέτως, πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές των πλακών και ταινιών από αργίλιο όπως αναφέρθηκε ανωτέρω (-11%), των σωλήνων από χαλκό, οι εξαγωγές των οποίων μειώθηκαν κατά 9%, των ράβδων και ειδών καθορισμένης μορφής από αργίλιο (ΚΣΟ 7604) και των φύλλων και ταινιών από αργίλιο που μειώθηκαν κατά 18% και 5,4% αντιστοίχως. Από τα αγροτικά προϊόντα διατροφής, σημαντική μείωση κατέγραψαν οι εξαγωγές των νωπών ψαριών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 17%, καθώς και των καρπών και φρούτων κατά 4,6%, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 17,9 εκ. ευρώ. Επιπλέον, απώλειες της τάξης του 13,3% κατέγραψαν και οι εξαγωγές παρασκευασμάτων διατροφής, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 7 εκ. ευρώ.

Από την πλευρά των εισαγόμενων προϊόντων από τη Γαλλία, την 1η θέση καταλαμβάνουν τα φάρμακα με μερίδιο 9,85% και αξία 104 εκ. ευρώ. Ακολουθούν τα νωπά κρέατα βοοειδών με μερίδιο 6,9% και αξία 73 εκ. ευρώ, τα εντομοκτόνα, τα οποία κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση 45% και διαμορφώθηκαν σε 44 εκ. ευρώ και οι θαλαμηγοί (γιοτ) και άλλα πλοία με μερίδιο 4,1% και αξία 43 εκ. ευρώ. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα πλατέα προϊόντα έλασης από σίδηρο, καταλαμβάνοντας μερίδιο 3,8% και με αξία εισαγωγών 40,5 εκ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ