ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εύσημα από Ρέγκλινγκ για μέτρα στήριξης, «καρφιά» για καθυστερήσεις 

Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα της κυβέρνησης, αναγκαία η επιτάχυνση της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου αλλά και της έκδοσης συντάξεων, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM.

Θετικός για τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα και «αυστηρός» για τις καθυστερήσεις τόσο στην εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες όσο και στην έκδοση νέων συντάξεων εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπ. Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. 

Παράλληλα ο κ. Ρέγκλινγκ άφησε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο να εννοηθεί ότι το 2021 θα είναι, επίσης, ένα έτος δημοσιονομικής «χαλαρότητας», τονίζοντας ότι δεν είναι η ώρα να υπάρξει μία νέα συζήτηση για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε, πάντως, τη δυσαρέσκειά του αναφορικά με τις προαναφερθείσες καθυστερήσεις υπογραμμίζοντας ότι «ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένοι τομείς που μας απασχολούν. Για παράδειγμα, οι περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκκαθάριση καθυστερούμενων είναι ανησυχητικές. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη σταθερή αύξηση των καθυστερούμενων συντάξεων. Εάν συνεχιστεί η τάση, η δέσμευση για πλήρη εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων έως τα μέσα του 2021 ενδέχεται να μην ικανοποιηθεί». 

Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ένα «πακέτο» προκλήσεων, καθώς δεν είναι μόνο η πανδημία αλλά και το ζήτημα του μεταναστευτικού, μετά και την πυρκαγιά στη Μόρια και φυσικά η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι ο  ESM λαμβάνει υπόψη του και αυτές όταν εξετάζει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. 

«Γνωρίζω επίσης καλά ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλες μεγάλες προκλήσεις: Μια είναι η κατάσταση των προσφύγων, ειδικά μετά την πυρκαγιά στο στρατόπεδο προσφύγων της Μόρια στη Λέσβο. Ένα άλλο είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις. Όταν κοιτάζουμε την Ελλάδα, λαμβάνουμε υπόψη αυτές τις προκλήσεις, ακόμη και αν δεν εμπλέκονται άμεσα στον ESM», δήλωσε.

Χαρακτήρισε ως θετικά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν «σημαντικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ακολουθούν το πρόγραμμα. Η επικείμενη 7η έκθεση μετά το πρόγραμμα θα το επιβεβαιώσει. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τις βελτιώσεις για το επιχειρηματικό περιβάλλον, για παράδειγμα, καθώς και την πρόοδο στον επενδυτικό προϋπολογισμό και στην ψηφιακή κυβέρνηση. Χαιρετίζουμε επίσης τα αποφασιστικά βήματα σχετικά με το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας».

Με θετικό τρόπο αντιμετώπισε και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, υποστηρίζοντας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς «οσον αφορά το επόμενο έτος, βρίσκουμε τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και του φόρου αλληλεγγύης προς τη σωστή κατεύθυνση και η προσωρινή φύση τους είναι η σωστή προσέγγιση. Αυτά τα μέτρα στοχεύουν στη μείωση της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης σύμφωνα με τις προηγούμενες συστάσεις μας. Εάν είναι καλά σχεδιασμένα, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να υποστηρίξουν την ανάκαμψη του επόμενου έτους».

Δεν παρέλειψε, πάντως, να τονίσει και την πάγια θέση του ESM ότι αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία είναι οι μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας ότι «κοιτώντας μπροστά, η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε διαρθρωτικές, φιλικές προς την ανάπτυξη πρωτοβουλίες με ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση της θεσμικής ποιότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να στοχεύουν βραχυπρόθεσμα κέρδη. Αντ 'αυτού, πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση του μακροπρόθεσμου δυναμικού της Ελλάδας και στην παροχή κινήτρων για εγχώριες και ξένες επενδύσεις».

 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Klaus Regling, ESM, Evrozoni, EU
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλ. Ρέγκλινγκ: Αξιοσημείωτη η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας

Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στην αξιοσημείωτη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ενώ μιλώντας για την Ευρωζώνη σημείωσε πως τα λάθη που έγιναν δεν πρέπει να επαναληφθούν.
esm, regling, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Σε καλή πορεία η ελληνική οικονομία, ανάγκη επιστροφής σε πλεόνασμα

Το διοικητικό συμβούλιο ESM/EFSF ενέκρινε την επιστροφή ποσού 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων. Στα 122,5 εκατ. η αξία των μειωμένων τόκων στα δάνεια.
esm, regling, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για το χρέος: Ζητά επαναφορά σε πλεονάσματα

Ο επικεφαλής του ESM, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει πολύ καλή πορεία και στον χειρισμό της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα μετά το πέρας αυτής θα πρέπει να επιστρέψει σε «ορθή δημοσιονομική πορεία».