ΓΔ: 1451.11 0.23% Τζίρος: 27.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:44:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Πακτωλός 45 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ στην ελληνική οικονομία

Δάνεια με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ ύψους 36 δισ. «φόρτωσαν» οι τράπεζες και στηρίζεται η κερδοφορία τους και η ρευστότητα στην οικονομία, ενώ άλλα 9 δισ. ευρώ αφορούν αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Τεράστια ποσά ρευστότητας φθάνουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και, κατ' επέκταση, στην ελληνική οικονομία από την Φραγκφούρτη, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανεβάσει στα 36 δισ. ευρώ το δανεισμό τους από το Ευρωσύστημα την περίοδο Μαρτίου - Ιουλίου, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016, όταν ακόμη είχαν υψηλά ανοίγματα στο μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA).

Σε σχέση, όμως, με εκείνη τη δύσκολη περίοδο, στον απόηχο του «θρίλερ» του 2015 και της προηγηθείσας κρίσης, αυτή την φορά ο δανεισμός από την ΕΚΤ γίνεται με εντελώς διαφορετικούς και πολύ ευνοϊκότερους όρους:

  • Ενώ από τον ELA οι τράπεζες αντλούσαν ρευστότητα με θετικό και αρκετά υψηλό επιτόκιο, το οποίο επιβάρυνε τα οικονομικά τους αποτελέσματα, τώρα επωφελούνται από το ειδικό πρόγραμμα παροχής ρευστότητας που ενεργοποίησε η ΕΚΤ για την πανδημία, το λεγόμενο TLTRO της πανδημίας, μέσω του οποίου η κεντρική τράπεζα δανείζει με αρνητικό επιτόκιο -0,5%, προσφέροντας στις τράπεζες ένα νέο «μαξιλάρι» κερδών. Το μηχανισμό αυτό έχει εξηγήσει από τον Μάιο σε ανάλυσή της η Moody's, τονίζοντας και τη σημασία που είχε η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως εγγύηση για το δανεισμό τους, καθώς αξιοποίησαν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων για να πάρουν τα δάνεια αρνητικού επιτοκίου.
  • Μάλιστα, με το νέο TLTRO, σε αντίθεση με τα προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα, οι τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να ικανοποιούν συγκεκριμένους στόχους για τη χορήγηση νέων δανείων, αλλά έχουν τη δυνατότητα ακόμη και να «παρκάρουν» τη ρευστότητα σε κρατικούς τίτλους, κάτι που κάνουν σε μεγάλο βαθμό, υποστηρίζοντας έτσι το φθηνό δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου από την αγορά ομολόγων.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ για τα ανοίγματα των εθνικών τραπεζικών συστημάτων στο σύστημα πληρωμών Target II αποτυπώνουν ανάγλυφα τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται από το πρόγραμμα δανεισμού με αρνητικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Όλο το 2019, καθώς οι τράπεζες είχαν κλείσει τα ανοίγματα στον ELA, το συνολικό άνοιγμα των τραπεζών στο Ευρωσύστημα ισορροπούσε πέριξ των 25 δισ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο, πριν ανακοινωθούν τα μέτρα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, το άνοιγμα ήταν 25,4 δισ. ευρώ.

Όμως, από τον Μάρτιο και μετά, το άνοιγμα αυξάνεται με θεαματικούς ρυθμούς: από τον πρώτο μήνα εκτινάχθηκε στα 37 δισ. ευρώ και ως το τέλος Ιούλιου 2020, οπότε και σταματούν τα δημοσιευμένα στοιχεία, είχε ανεβεί στα 70 δισ. ευρώ. Σε πέντε μήνες, δηλαδή, συνολικά το άνοιγμα είχε αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 36 δισ. ευρώ αφορούν τα δάνεια αρνητικού επιτοκίου στις τράπεζες και περίπου 9 δισ. ευρώ τις αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τα... Τάρταρα στην κορυφή της ευρωζώνης οι ελληνικές τράπεζες

Οι πέντε βασικοί δείκτες απόδοσης της ΕΚΤ κατατάσσουν τις ελληνικές τράπεζες στις κορυφαίες θέσεις της ευρωζώνης για το δ' τρίμηνο 2023, ενώ το 2019 βρίσκονταν στις χειρότερες. Το turnaround του κλάδου και η ανάγκη για βιώσιμη κερδοφορία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισε το κυνήγι των αποδόσεων: Άλμα 30% στις προθεσμιακές καταθέσεις

Τα αυξημένα επιτόκια έφεραν 7,4 δισ. σε τέσσερις μήνες στα γκισέ των τραπεζών. Οι καταθέτες «κλείνουν» χρήματα ακόμη και για περισσότερο από ένα χρόνο. Πότε θα έλθει το επόμενο κύμα ανόδου των επιτοκίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ψυχραιμία των Ελλήνων καταθετών και το θρίλερ της μεγάλης κρίσης

Μόνο κατά 2,1 δισ. ευρώ έχουν μειωθεί οι καταθέσεις στην Ελλάδα το τελευταίο πεντάμηνο, έναντι 210 δισ. στην ευρωζώνη. Πώς οι καταθέτες πέρασαν «δια πυρός και σιδήρου» στη διάρκεια της κρίσης, αλλά τελικά δεν χάθηκε ούτε ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αλεξίσφαιρες» οι καταθέσεις στην Ελλάδα εν μέσω διεθνούς αναταραχής

Γιατί είναι εξαιρετικά απίθανο να επαναληφθεί στην Ελλάδα μια κατάρρευση τύπου αμερικανικής SVB. Στα ύψη οι Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας: Πλησιάζει το 200% και αποτρέπει τον κίνδυνο βεβιασμένης πώλησης ομολόγων με ζημιά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test στις τραπεζικές προμήθειες στην Ελλάδα και την ευρωζώνη

«Ψίχουλα» μπροστά στα αντίστοιχα έσοδα των τραπεζών της ευρωζώνης είναι τα έσοδα των ελληνικών από προμήθειες, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. Πρόβλημα η επιβολή υψηλών χρεώσεων σε συναλλαγές ρουτίνας.