ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

ΙΟΒΕ: Η βιομηχανία έδειξε αντοχές στην κρίση

Μικρότερο είναι το αποτύπωμα της πανδημικής κρίσης στη μεταποίηση σε σύγκριση με τους υπολοίπους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό καταλήγει το ΙΟΒΕ θέτοντας και τις απαραίτητες παραμέτρους για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Λιγότερες είναι οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην μεταποίηση συγκριτικά με άλλους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο εξελίξεων στη Βιομηχανία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, παρά τη σημαντική υποχώρηση δραστηριότητας σε όλους τους βασικούς κλάδους της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η εξασθένηση του δείκτη δραστηριότητας στη μεταποίηση που καταγράφηκε είναι μικρότερη του μέσου όρου, γεγονός που αποτελεί ένδειξη της ασθενέστερης επίδρασης της υγειονομικής κρίσης στον τομέα.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η βιομηχανία κατάφερε να δείξει αντοχές και προσαρμοστικότητα στην κρίση όπως καταδεικνύεται και από την  ήπια υποχώρηση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Αύγουστο (85,6 μονάδες από 88,2 τον Ιούλιο). Την ίδια περίοδο, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε άνοδο κατά 7,2% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο και μείωση 4,9% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2019, αλλά σημαντικά μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου (-11,3%).

Επιπλέον, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων τον Ιούνιο (εξαιρουμένων πετρελαιοειδών) κατά κατέγραψαν άνοδο 6,3% (σε ετήσια βάση), που έφερε συρρίκνωση εμπορικού ελλείμματος στα 1,9 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ το 2019.

Όπως τονίζει το ΙΟΒΕ στο δελτίο του, την ώρα που καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση οικονομικής δραστηριότητας το β’ τρίμηνο, συνολικά (-25,1%), με τη μεγαλύτερη μείωση να εντοπίζεται στον κύκλο εργασιών επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης (που φτάνει σχεδόν το -80%), η μείωση στη μεταποίηση ήταν μικρότερη του μέσου όρου (-21,6%).

Προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Οι νέες βιομηχανικές πράσινες επενδύσεις, όπως η λειτουργία μονάδας που μειώνει το εμπορικό έλλειμμα καθώς υποκαθιστά κοστοβόρες εισαγωγές, η κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θέτουν βάσεις για ανάπτυξη και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας σημειώνει το ΙΟΒΕ. Σημαντικό ρόλο για την τάση της εγχώριας οικονομίας, πέρα από το πώς θα εξελιχθεί ο τουρισμός, έχουν οι εξαγωγές προϊόντων, κυρίως της βιομηχανίας, με τις βιομηχανικές επενδύσεις να μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι υποδομές και το περιβάλλον απαιτούν σημαντικές επενδύσεις, πολλές εκ των οποίων μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, με όρους που θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα αναφέρει το δελτίο τύπου τονίζοντας ότι λόγω του εν δυνάμει μεγέθους και του υψηλού πολλαπλασιαστή τους, οι επενδύσεις σε ενέργεια και υποδομές θα μπορούσαν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Σημαντικά έργα υποδομών και δικτύων, όπως έργα αναβάθμισης οδικών αξόνων, και επερχόμενες μεγάλες επενδύσεις που αφορούν και στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας, μπορούν να συμβάλλουν στη διευκόλυνση και στην επιτάχυνση νέων επενδύσεων. Επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε περιφέρειες της χώρας προβλέπει το Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), με το ενεργειακό κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιορίζεται σημαντικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xalivas, Halivas, Viomixania, Steel
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Πτώση των προσδοκιών στη βιομηχανία, αύξηση εξαγωγών τον Οκτώβριο

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε οριακά τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις -44,7 μονάδες (από -45,0 μον. τον προηγούμενο μήνα), σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-57,9 μονάδες).