ΓΔ: 903.09 0.82% Τζίρος: 26.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:55:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βγήκαν για... ψώνια σε τιμή ευκαιρίας τα μεγάλα funds στην Ελλάδα

Τι κρύβουν τα «χτυπήματα» σε Ελλάκτωρ, Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική από Reggeborgh και CVC. Κοινός παρονομαστής η απόκτηση «φιλέτων» με πολύ ελκυστικά τιμήματα.

Στα «ραντάρ» μεγάλων επενδυτικών funds, που ήδη έχουν καλή αντίληψη της ελληνικής πραγματικότητας, έχει μπει ο επιχειρηματικός τομέας της χώρας, όπως δείχνουν τα «χτυπήματα» σε Ελλάκτωρ, Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική, καθώς η κρίση της πανδημίας προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία για την είσοδο σε εταιρείες με μεγάλο «αποτύπωμα» στην οικονομία με πολύ ελκυστικά τιμήματα.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, τα διεθνή funds, με πρώτα τα private equity, βρίσκονται διεθνώς σε έντονη κινητικότητα αυτή την περίοδο, καθώς είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την άφθονη και σχεδόν... δωρεάν παρεχόμενη ρευστότητα στο διεθνές σύστημα για να αποκτήσουν συμμετοχές σε εταιρείες που συγκυριακά αποτιμώνται πολύ φθηνά και έχουν την προοπτική να προσφέρουν μεγάλες υπεραξίες όταν ξεπερασθεί η κρίση και με τις απαραίτητες ενέσεις ρευστότητας από τους νέους επενδυτές.

Μια αγορά που κατ' εξοχήν προσφέρεται για τέτοιες κινήσεις είναι η ελληνική, που αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση μάλιστα στον ευρωπαϊκό χώρο και ανεξάρτητα από την πανδημία, καθώς ήδη οι αποτιμήσεις ήταν πολύ χαμηλές λόγω της προηγηθείσας μεγάλης κρίσης, γεγονός που αφήνει ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια τοποθέτησης στην παρούσα συγκυρία, αλλά και προσδοκίες για μεγάλες υπεραξίες στο μέλλον, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομική ζωή.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την είσοδο του ολλανδικού fund στην Ελλάκτωρ είπε ότι αποτελεί και μια ψήφο εμπιστοσύνης στην εθνική οικονομία. Σε ένα βαθμό αυτό απηχεί τις αντιλήψεις των funds, καθώς υπάρχει πλέον η ασφάλεια ότι η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα είναι προσανατολισμένη φιλικά στις επιχειρήσεις, κάτι που περιορίζει τους κινδύνους για δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον.

Κοινός παρονομαστής, πάντως, των σημαντικών κινήσεων που γίνονται στην ελληνική αγορά είναι οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις, που δίνουν ένα ιδανικό σημείο εισόδου στους επενδυτές:

  • Στην περίπτωση της Vivartia, για την οποία η CVC υπέβαλε δεσμευτική προσφορά, με στόχο να αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών, δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη το προσφερόμενο τίμημα. Όμως, είναι προφανές ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο των τροφίμων και της εστίασης στην Ελλάδα, εάν τελικώς μεταβιβασθεί στο fund, θα πουληθεί με πολύ χαμηλό τίμημα, σε σχέση με το «αποτύπωμά» της στην αγορά, τις προοπτικές της και τη δυνατότητα «ξεκλειδώματος» κρυμμένων υπεραξιών, μέσα από την πώληση θυγατρικών. Άλλωστε, το πόσο χαμηλή είναι, λόγω της υπερχρέωσης, η αποτίμηση του ομίλου MIG αποτυπώνεται στην ίδια τη χρηματιστηριακή αξία της μητρικής, που ακόμη και με τη σημερινή ισχυρή άνοδο κατά 10% είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.
  • Σε ό,τι αφορά την Ελλάκτωρ, η ολλανδική Reggeborgh, που ήδη γνωρίζει καλά την ελληνική αγορά κατασκευών και έχει επενδύσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η είσοδος του fund στο μετοχικό κεφάλαιο, με στόχο συνολικά να ελέγξει ποσοστό της τάξεως του 17%, γίνεται σε μια περίοδο «χτυπημένης» αποτίμησης της μετοχής από την αγορά, λόγω των ανησυχιών που υπήρχαν (και σε ένα βαθμό παραμένουν) για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης του φιλόδοξου σχεδίου εξυγίανσης από τη διοίκηση Καλλιτσάντση. Ακόμη και προ 12μήνου, που η μετοχή της Ελλάκτωρ ήταν επίσης «πιεσμένη», η τιμή της βρισκόταν κοντά στα 2 ευρώ, ενώ οι Ολλανδοί έκαναν την κίνησή τους όταν είχε υποχωρήσει κοντά στο 1 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα, η κεφαλαιοποίηση της Ελλάκτωρ διαμορφώνεται στο επίπεδο των 284 εκατ. ευρώ, που είναι αρκετά χαμηλό για έναν όμιλο με το βεληνεκές και τις δυνατότητες της Ελλάκτωρ, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα η προσπάθεια εξυγίανσης.
  • Η CVC έχει στο στόχαστρο και την Εθνική Ασφαλιστική και πιθανότατα σήμερα θα υποβάλει στη μητρική τράπεζα μια ελαφρώς βελτιωμένη προσφορά. Σε κάθε περίπτωση, εάν προχωρήσει αυτό το deal, το τίμημα που θα δοθεί θα είναι αρκετά χαμηλό και πάντως όχι πολύ υψηλότερο από αυτό που προσφέρθηκε σε προηγούμενο στάδιο της διαδικασίας πώλησης και απορρίφθηκε από τη διοίκηση της Εθνικής. Το πλεονέκτημα που έχει η CVC για να κλείσει τη συμφωνία με ένα ελκυστικό τίμημα είναι ότι η διοίκηση της τράπεζας, ύστερα από αλλεπάλληλες αποτυχίες στην πώληση της ασφαλιστικής, βρίσκεται πλέον υπό την πίεση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών να ολοκληρώσει τη συμφωνία, έστω και με χαμηλό τίμημα, το οποίο προκαλεί αντιδράσεις και εσωτερικά στη θυγατρική, αλλά και προβληματισμό στη διοίκηση της τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για ένα ξένο fund η απόκτηση της ισχυρότερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας, με ένα τίμημα που αποτελεί εγγύηση για την εγγραφή μεγάλων και γρήγορων υπεραξιών στο μέλλον.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aluminio_Ellados
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι διαρκείας της τιμής αλουμινίου, μεγάλα οφέλη για τη Mytilineos

Η ανατροπή συσχετισμών προσφοράς - ζήτησης διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για ρεκόρ της τιμής πάνω και από τα 3.000 δολ./τόνο. Τα μισά λειτουργικά κέρδη της Mytilineos προήλθαν από τον τομέα μεταλλουργίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η έκπληξη από τις μικρομεσαίες: Πώς βγήκαν ισχυρές από την πανδημία

Μονοψήφια τα ποσοστά μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με πρόβλημα ρευστότητας, υψηλότερα μόνο σε ατομικές, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής. Κλειδί η κρατική στήριξη, «ποντάρουν» τώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βροχή» ενστάσεων της ΕΚΤ στο σχέδιο για τον αναβαλλόμενο φόρο

Η κεντρική τράπεζα λέει το «ναι», αλλά υπογραμμίζει ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα επιδεινώσει το πρόβλημα, θα μειώσει τα κίνητρα στις τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια και θα δημιουργήσει κινδύνους για το δημόσιο χρέος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γρίφος οι επιταγές της πανδημίας: Πόσο απειλούν την οικονομία;

Έπεσαν στο μισό το 2020 οι επιταγές που έφθασαν στις τράπεζες για να πληρωθούν. Η ώρα της αλήθειας στο τέλος Οκτωβρίου, ύστερα από διαδοχικές παρατάσεις. Το αίτημα για κρατικές εγγυήσεις και η πραγματική κατάσταση των μικρομεσαίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφει ολοταχώς στην κανονικότητα η ελληνική αγορά εργασίας

Σε ελάχιστη απόσταση από τον Μάιο του 2019 διαμορφώθηκε αυτόν τον Μάιο ο αριθμός των απασχολούμενων. Η επιστροφή 144.000 ατόμων στο εργατικό δυναμικό δεν αύξησε την ανεργία, που υποχώρησε κάτω από 16%.