ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το επενδυτικό fund των 109 δισ. δολ. που «σαρώνει» ελληνικές εταιρείες

Η CVC Capital επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια σε πολλούς κλάδους, διαπιστώνοντας ευκαιρίες για μεγάλες και γρήγορες αποδόσεις. Αμφιλεγόμενη η στρατηγική της: η περίπτωση της επένδυσης στη Formula 1.

Όταν το 2017 ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος CVC Capital Partners έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, το πιθανότερο είναι ότι κανείς δεν είχε φανταστεί ότι τρία χρόνια αργότερα θα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα και μάλιστα με διάχυση των τοποθετήσεών του σε αρκετούς κλάδους.

Υγεία, τρόφιμα, φιλοξενία και, όπως όλα δείχνουν, ασφαλιστική αγορά είναι οι τομείς που οι Αμερικανοί επιλέγουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, καθώς η ελληνική οικονομία προσφέρει ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις κατά την ωρίμανση επενδύσεων που γίνονται με σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Άλεξ Φωτακίδης, εκπρόσωπος της CVC Capital Partners στη χώρα μας, τονίζοντας ότι: «δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα από το 2017 και σήμερα το χαρτοφυλάκιό μας ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Γυρίζοντας πίσω, αυτό που μας εξέπληξε ήταν το ανθρώπινο κεφάλαιο. Το ταλέντο, δηλαδή, που υπάρχει στην χώρα. Το πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον είναι πολύ υποστηρικτικό για επενδύσεις, ενώ στενή είναι η συνεργασία μας και με τις τράπεζες. Όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιήσαμε, άλλωστε, ήταν κατόπιν συζητήσεων μαζί τους.

Άποψή μας είναι πως τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια η χώρα θα αναπτυχθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και, επομένως, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτήν. Δεν κοιτάμε να έρθουμε και να αποκτήσουμε assets που θα πουλήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποκομίζοντας γρήγορα κέρδη. Στόχος μας είναι να επενδύουμε πέντε με επτά χρόνια. Αναζητούμε leaders στην αγορά, με ισχυρό management team και όραμα για περαιτέρω ανάπτυξη». 

Η επενδυτική στρατηγική της CVC

Πάντως, η παρουσία ενός από τα μεγαλύτερα private equity funds της Ευρώπης στην Ελλάδα έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στους οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλου της χώρας, καθώς επισημαίνονται οι θετικές και αρνητικές πτυχές αυτής της επενδυτικής «επέλασης»:

  • Από τη μια πλευρά, θετικά χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι, σε αυτή τη δύσκολη φάση για την ελληνική οικονομία, που μεταβαίνει από τη μεγάλη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και τη νέα κρίση με την πανδημία σε μια περίοδο κανονικότητας, ένα fund με πρόσβαση σε μεγάλου ύψους κεφάλαια «αιμοδοτεί» σημαντικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην κάλυψη του μεγάλου επενδυτικού κενού.
  • Ταυτόχρονα, όμως, πολλοί επισημαίνουν ότι επενδυτές όπως η CVC κινούνται με έντονα κερδοσκοπικό τρόπο, επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων σε σχετικά σύντομη χρονική περίοδο, χωρίς να αποτελούν μια βάση μακροχρόνιας στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού τελικός σκοπός είναι η επικερδής έξοδος. Πρόκειται για «μεταβατικούς» επενδυτές, χρήσιμους πάντως για μια περίοδο όπου οι επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα αρνούνται να αναλάβουν επενδυτικό κίνδυνο σε μια οικονομία υψηλού ρίσκου.

Το πόσο ωφέλιμη είναι η παρουσία της CVC και άλλων ομοειδών επενδυτικών εταιρειών στη μετοχική σύνθεση επιχειρήσεων έχει αποτελέσει αντικείμενο διεθνούς συζήτησης τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαιο είναι ότι η CVC έχει εξασφαλίσει μεγάλες αποδόσεις σε όσους τοποθετούν κεφάλαια για επενδυτική διαχείριση και στους εταίρους της -το fund αξιοποιεί ένα μείγμα κεφαλαίων που προέρχονται από τους εταίρους της, ιδιώτες επενδυτές και δανεισμό, αλλά όχι κατ' ανάγκη με επωφελή τρόπο και για τις εξαγοραζόμενες επιχειρήσεις.

Κατά κανόνα, η CVC έχει μια στρατηγική εξόδου από τις επενδύσεις που πραγματοποιεί εντός πενταετίας. Στόχος είναι να αντλεί τα μέγιστα από την κερδοφορία των επιχειρήσεων που εξαγοράζει, αλλά και από το τίμημα πώλησης των μετοχών τους στη λήξη της περιόδου επένδυσης.

Μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις επένδυσης της CVC ήταν αυτή στη Formula 1, που είχε και τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, αφού ξεπέρασε τη δεκαετία (2006 έως το 2017, όταν πωλήθηκε στην αμερικανική Liberty Media). Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, πολλοί κατηγόρησαν την επενδυτική εταιρεία ότι «βίασε» την κορυφαία αγωνιστική διοργάνωση στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, στην προσπάθειά της να μεγιστοποιήσει την απόδοση κεφαλαίου από τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Όπως έχει αναφερθεί χαρακτηριστικά, «όλες οι ενέργειες έγιναν για να εξαχθεί από το άθλημα όσο περισσότερο χρήμα ήταν δυνατόν και να εισφερθούν όσο δυνατόν λιγότερα κεφάλαια». Το αποτέλεσμα για τη CVC, πάντως, ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιητικό, αφού τοποθέτησε 1,4 δισ. στερλίνες για να πάρει την πλειοψηφία στη F1, ενώ υπολογίζεται ότι η F1 απέδωσε στη CVC γύρω στα 3,5 δισ., μια απόδοση της τάξεως του 350%.

Οι ελληνικές επενδύσεις της CVC

Το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο φροντίζει στα χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα να τοποθετηθεί σε νευραλγικούς τομείς. Ελέγχει, ήδη, το 30% της αγοράς Υγείας. Το 2017 εξαγόρασε τα Metropolitan και Ιασώ General, ενώ το 2018 εξαγόρασε το 70,38% του θεραπευτηρίου Υγεία, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει στην κατοχή του και τα μαιευτήρια «Μητέρα» και «Λητώ». Οι τοποθετήσεις του CVC στο χώρο της υγείας γίνονται μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare, καθώς ελέγχει το 60% σε αυτήν. 

Τον Ιανουάριο του 2019, σε μία κίνηση που κανείς δεν περίμενε το fund, προχώρησε, μέσω της θυγατρικής του Venilia Investments, σε μία τοποθέτηση στον κλάδο διαχείρισης μαρίνων και yachting, αποκτώντας τις μαρίνες της D-Marin, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της τουρκικής εταιρείας Dogus. Η Venilia Investments απέκτησε τις συμμετοχές της D-Marin σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επί ελληνικού εδάφους, η εξαγορά αφορά τις μαρίνες της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας. 

Ακολούθησε τον περασμένο Μάιο η απόκτηση του 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Skroutz, με τη CVC Capital να εισέρχεται σε μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά στη χώρα μας, όπως αυτή του online εμπορίου, η οποία έχει, σαφώς, δεχθεί περαιτέρω ώθηση και από την πανδημία. 

Το τελευταίο απόκτημα της επενδυτικής εταιρείας είναι, φυσικά η Vivartia, μέσω της οποίας εισέρχεται τόσο στον κλάδο τροφίμων όσο και σε αυτόν εστίασης. Μετά τη συμφωνία με τη MIG η CVC αποκτά 92,8% της Vivartia. Η αποτίμηση ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει και την ανάληψη όλων των δανείων της Vivartia εκ μέρους του επενδυτή που φτάνουν τα 425 εκατ. ευρώ. 

Ο επόμενος στόχος εξαγοράς δεν είναι άλλος από την Εθνική Ασφαλιστική, με τη CVC να εισέρχεται, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία μέσα στον Δεκέμβριο, όπως αναμένεται, και στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Το fund θέλει να αποκτήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ το ύψος του τιμήματος προσδιορίζεται κοντά στα 460 εκατ. ευρώ. 

Ποια είναι η CVC Capital Partners 

Η CVC Capital Partners, μια μη εισηγμένη σε χρηματιστήριο εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων για εξαγορές και παροχή πιστώσεων (private equity buyout and credit fund) γεννήθηκε το 1981, ως ευρωπαϊκός βραχίονας της Citicorp Venture Capital (CVC), που είχε ιδρυθεί το 1968 ως θυγατρική εταιρεία της Citibank για την παροχή επενδυτικών κεφαλαίων σε νέες επιχειρήσεις.

Η CVC Capital «απογαλακτίστηκε» από τον αμερικανικό τραπεζικό όμιλο στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν ο Μάικλ Σμιθ και άλλα διευθυντικά στελέχη διαπραγματεύτηκαν επιτυχώς την απόσχισή της και άρχισε να λειτουργεί ως μια ανεξάρτητη επενδυτική οντότητα.

Σήμερα, τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της ξεπερνούν τα 109,1 δισ. δολάρια. Μέχρι σήμερα έχει επενδύσει περισσότερα από 160 δισ. σε παγκόσμιο επίπεδο, υλοποιώντας περισσότερες από 300 επενδύσεις. 

Διατηρεί γραφεία σε 23 χώρες σε Ευρώπη και Αμερική και οκτώ στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, με το μετοχικό της κεφάλαιο να έχει «μοιραστεί» στους εργαζόμενους και διαχειριστές της. 

Όπως μάλιστα αναφέρει στην ιστοσελίδα της, κάθε αντιπροσωπεία της ανά τον κόσμο βρίσκεται υπό τη διαχείριση τοπικών επαγγελματιών οι οποίοι έχουν άριστη γνώση της αγοράς στην οποία θέλει να δραστηριοποιηθεί η εταιρεία και γνωρίζουν τον ακριβή τρόπο λειτουργίας της. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο χορός των deals στις ασφάλειες: Νέο σκηνικό με είσοδο ξένων κεφαλαίων

Πώς πέρασε σταδιακά στον έλεγχο διεθνών κεφαλαίων και ασφαλιστικών ομίλων ο ελληνικός ασφαλιστικός τομέας. Συμφωνία - κλειδί τα τελευταία χρόνια η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz. Ποια άλλα μεγάλα deals έγιναν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διεθνές Κέντρο Καρδιάς από το Υγεία και ιδιωτική ιατρική σχολή από CVC

Στόχος να καταστεί η Ελλάδα κέντρο αναφοράς για θεραπείες καρδιάς και να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός στη χώρα. Το 2025 θα λειτουργήσει η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε χωρίς αστερίσκους από την ΕΕ η εξαγορά της Εθν. Ασφαλιστικής

Η Κομισιόν διερεύνησε αν η συναλλαγή θα προκαλούσε σημαντική παρακώλυση του ανταγωνισμού στις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλισης υγείας και κατέληξε στην έγκριση του deal χωρίς όρους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθν. Ασφαλιστική: Νέα ερωτήματα από Κομισιόν, νευρικότητα για το deal

Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν η Ευρ. Επιτροπή Ανταγωνισμού δώσει πράσινο φως για την εξαγορά ή θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα. Ερωτηματικά για το τίμημα. Ανάκτηση κεφαλαίων σε χρόνο ρεκόρ πετυχαίνει το CVC μέσω υψηλών μερισμάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MIG: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Vivartia στο CVC Capital

Tο προσφερθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της VIVARTIA ανέρχεται στο ποσό των 175 εκατ. ευρώ. Το τίμημα που αναλογεί στο ποσοστό 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της VIVARTIA ανέρχεται στο ποσό των 161,1 εκατ. ευρώ.