Φωτο: Shutterstock

Περισσότερο χρήμα από ΕΚΤ στα ομόλογα, πιθανά οφέλη και για την Ελλάδα

Να επεκτείνει το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία, αλλά και να εφαρμόσει χαλαρούς κανόνες στο μόνιμο πρόγραμμα αγοράς τίτλων εξετάζει η ΕΚΤ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όλο και περισσότερο χρήμα στην ευρωπαϊκή οικονομία με αγορές κρατικών ομολόγων εξετάζει να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που πιθανόν να ευνοήσει και την ελληνική οικονομία, που είναι από τις πλέον κερδισμένες από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των 1,35 τρισ. ευρώ, όπως ανέφερε χθες το Business Daily.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, δύο είναι οι αλλαγές που εξετάζονται από την ΕΚΤ και αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τον επόμενο μήνα, όπως ανέφεραν δύο πηγές του συμβουλίου στην εφημερίδα:

  1. Να επεκταθεί η χρονική διάρκεια του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP), το οποίο έχει επιτρέψει να διατηρηθεί η ηρεμία στις αγορές και, πρωτίστως, να αποφευχθούν επεισόδια υπερβολικής αύξησης του κόστους δανεισμού σε ασθενέστερες οικονομίες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
  2. Να μεταφερθούν και στο μόνιμο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων οι χαλαροί κανόνες που ισχύουν για το PEPP, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ανώτατα όρια για τις αγορές ομολόγων από κάθε κράτος. Η χαλάρωση αυτών των ορίων θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αγοράζει περισσότερα ομόλογα, παραδείγματος χάριν, από την Ιταλία.

Σημειώνεται, πάντως, ότι μία σημαντική τροποποίηση των κανόνων στο PEPP ήταν ότι επιτράπηκε και στην Ελλάδα, παρότι οι τίτλοι του Δημοσίου έχουν χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμισης, να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Αν αυτός ο κανόνας μεταφερθεί και στο μόνιμο πρόγραμμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ωφελημένη από πρόσθετες αγορές κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ.

Πάντως, σε αυτές τις συζητήσεις είναι πιθανόν να υπάρξουν αντιδράσεις από ορισμένα μέλη του συμβουλίου, όπως ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος ήταν επιφυλακτικός έναντι των προγραμμάτων αγοράς κρατικών τίτλων, θεωρώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να παραβιαστεί η απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης των κυβερνήσεων, δηλαδή της χρηματοδότησης των κρατών απευθείας από την κεντρική τράπεζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων για την παροχή ρευστότητας αποφάσισε η ΕΚΤ

Ενισχύεται περαιτέρω η ρευστότητα στην οικονομία, τονίζει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης. Ενισχύεται η ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας για 15ετές ομόλογο: Στόχος ένα επιτόκιο χαμηλότερο του 1,91%

Θα είναι «ένα ακόμα δείγμα της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο υπ. Οικονομικών, ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την έξοδο της χώρας στις αγορές.