ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Σταϊκούρας: Η πανδημία διόγκωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Βασικές αιτίες για τη διαμόρφωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 2,45 δισ. στα τέλη Ιουλίου η πανδημία αλλά και η αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.


Σημαντική διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έχει προκαλέσει η πανδημία, όπως παραδέχθηκε ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε ανακοίνωσή του μέσω της οποίας «απαντά» στην τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
κ. Έφη Αχτσιόγλου. 

Στην απάντησή του ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι παρά τη σημαντική μείωση που είχε σημειωθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Δεκέμβριο του 2019, όπου είχαν υποχωρήσει στα δύο δισ. ευρώ, η επέλαση της πανδημίας αντέστρεψε αυτήν τη θετική πορεία. 

Αποτέλεσμα, επισημαίνει ο υπ. Οικονομικών ήταν τον Ιούλιο του 2020 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να φθάνουν στο επίπεδο των 2,45 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο αποδίδει τόσο στις συνέπειες του lockdown όσο και στο γεγονός ότι υπήρξε αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης κατά 300 εκατ. ευρώ μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Ιουνίου 2020, εξαιτίας ενός νέου όγκου αιτήσεων που ήταν αδύνατον να προβλεφθούν.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Πιθανή και η παράταση στην έναρξη εφαρμογής των νέων διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα, καθώς απαιτείται η έκδοση περίπου 50 εξειδικευμένων υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες θα τεθούν και υπόψη των θεσμών.
Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Επιβράβευση της οικονομικής πολιτικής από την Κομισιόν

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία, την αναπτυξιακή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο υπ. Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Προτεραιότητα η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι το 2019, τονίζοντας ωστόσο ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να ανταποδώσει στην κοινωνία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ΕΚΑΒ τα πρώτα 6 ασθενοφόρα που αγοράστηκαν από το υπ. Οικονομικών

Τα συνολικά 17 ασθενοφόρα, που αγοράστηκαν από το υπουργείο με χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν στον ειδικό λογαριασμό για την κατάθεση δωρεών προκειμένου να ενισχυθεί η εθνική προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών του Covid-19.