Φωτο: Shutterstock

Αισιόδοξη παραμένει η Εθνική για το ΑΕΠ, «βλέπει» ύφεση 7,5% για το 2020

Εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση κατά 8% το γ' τρίμηνο, «ξυπνούν» η ιδιωτική κατανάλωση και οι εξαγωγές.

Ύφεση 8,4% προβλέπει σε ετήσια βάση για το τρίτο τρίμηνο του 2020 η Εθνική Τράπεζα, με τη μέση ετήσια μείωση του εννεαμήνου να διαμορφώνεται στο 8%, ποσοστό που παραμένει συνεπές με το βασικό σενάριο για ετήσια ύφεση 7,5% ετησίως το σύνολο του 2020.

Σημειώνεται πως ο μηνιαίος δείκτης της ΕΤΕ για το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6% τον Ιούλιο και κατά 4,7% τον Αύγουστο, σε μηνιαία βάση, που συνεπάγεται αύξηση του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο κατά περίπου 8%, σε τριμηνιαία, εποχικά διορθωμένη βάση, έναντι τριμηνιαίας συρρίκνωσης 14% το 2ο τρίμηνο.

Όπως σημειώνει στην έκθεσή της η ΕΤΕ, η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και δευτερευόντως των εξαγωγών αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις. Η ανοδική τάση της εγχώριας κατανάλωσης τον Ιούλιο αποτυπώνεται στην αύξηση, σε μηνιαία βάση, του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 10,2% (-6,1% ετησίως τον Ιούλιο βελτιωμένος συγκριτικά με την πτώση -10,6% ετησίως το 2ο τρίμηνο), ενώ συνοδεύεται και από αυξήσεις, σε μηναία βάση, του κύκλου εργασιών σε ένα μεγάλο εύρος κλάδων της οικονομίας.

Για το σύνολο των επιχειρήσεων (με διπλογραφικά βιβλία, που αντιστοιχούν σε άνω του 80% του συνολικού κύκλου της οικονομίας), ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 6,6% σε μηνιαία βάση, έναντι τριμηνίας συρρίκνωσης 10,8% το 2ο τρίμηνο του 2020 (με τους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής για τον Ιούλιο και το 2 ο τρίμηνο στο -17,5% και -25,0%, αντίστοιχα). Η οριακή επιδείνωση στον ετήσιο ρυθμό μείωσης του κύκλου εργασιών τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο (-17,5% από -16,4%) είναι αποτέλεσμα της δραστικά μικρότερης εποχικής στήριξης από τον τουρισμό σε σχέση με πέρυσι, η οποία έχει αυξανόμενη βαρύτητα στην απόδοση τομέων όπως ο μεταποιητικός – καθώς ο Ιούλιος αποτελεί κομβικό μήνα της τουριστικής περιόδου.

Εντούτοις, η συνεισφορά του τουρισμού είναι θετική σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και ειδικά τον Αύγουστο, καθώς τα στοιχεία για τις διεθνείς αφίξεις στοn Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καταδεικνύουν επιβράδυνση της συρρίκνωσης (-66,2% ετησίως τον Αύγουστο από -76,1% τον Ιούλιο και -96,7% το 2ο τρίμηνο του 2020) που αντιστοιχεί σε αύξηση τον αφίξεων κατά 45,5% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο (σ.σ. η άρση των περιορισμών στις διεθνείς διασυνδέσεις άρχισε από τα μέσα Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιουλίου).

Στην αυξητική τάση του ΑΕΠ από τις αρχές του 3ου τριμήνου συντείνει και η άνοδος των εμπορευματικών εξαγωγών εκτός καυσίμων (+13,1% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και +9,2% σε ετήσια, έναντι κάμψης 5,5% ετησίως το 2ο τρίμηνο).

Ωστόσο, παρατηρούνται τάσεις στους πρόδρομους δείκτες τον Αύγουστο που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, ούτε υπερβολική αυτοπεποίθηση – όπως η σταθεροποίηση του δείκτη οικονομικού κλίματος 9% κάτω από τον μέσο όρο 6ετίας, μετά από ανάκαμψη στο 90,8 τον Ιούλιο από 87,6 τον Ιούνιο, καθώς και του μεταποιητικού PMI στο 49,4 τον Αύγουστο (στο ίδιο επίπεδο με τον Ιούνιο).

Παράλληλα, η εξασθένιση των νέων παραγγελιών για εξαγωγές, η ανακοπή της μερικής ανάκαμψης του τουρισμού, η επιβολή στοχευμένων περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο, και η στασιμότητα των ημερήσιων δεικτών κινητικότητας της Google το Σεπτέμβριο (για τους οποίους η εταιρεία ανακοίνωσε επικείμενη αναθεώρηση του τρόπου κατάρτισής τους) υποδηλώνουν αυξημένους καθοδικούς κινδύνους, σε σχέση με το βασικό σενάριο, για τον Σεπτέμβριο και το υπόλοιπο του έτους, που συναρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες στην εποχή της πανδημίας

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει ότι η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, το νέο κύμα «κόκκινων» δανείων και ο πτωχευτικός αποτελούν τις σημαντικότερες προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική: Ένεση ρευστότητας 15,5 δισ. χρειάζονται οι επιχειρήσεις

Ύφεση 7,5% και απώλειες τζίρου της τάξεως των 50 δισ. ευρώ για τον επιχειρηματικό τομέα προβλέπει μελέτη της Εθνικής. Απαιτείται πρόσθετη ρευστότητα τουλάχιστον 9 δισ. από κρατικά προγράμματα και 6,5 δισ. από τις τράπεζες.