ΓΔ: 1451.9 1.16% Τζίρος: 7.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:47:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kyriakos-maik
ΑΠΕ

Οι αμερικανικές δουλειές στην Ελλάδα: Τι σημαίνει η επίσκεψη Πομπέο

Η συμφωνία συνεργασίας στην επιστήμη και την τεχνολογία που κλείνει με την επίσκεψη Πομπέο ανοίγει το δρόμο για σημαντικές επενδύσεις. Στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την προώθηση αμερικανικού LNG έναντι του ρωσικού αερίου.

Την εκκίνηση μιας νέας περιόδου αμερικανικής επιχειρηματικής και επενδυτικής παρουσίας στην Ελλάδα σηματοδοτεί η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη, η οποία αναδεικνύεται ως κέντρο υποδοχής επενδύσεων και ερευνητικής δραστηριότητας από ισχυρούς αμερικανικούς ομίλους. Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί αποδίδουν στη Βόρεια Ελλάδα ιδιαίτερα στρατηγική αξία, στο πλαίσιο της πολιτικής για τη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης με ενίσχυση του ρόλου του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και αποδυνάμωση της ρωσικής Gazprom.

Αυτές ακριβώς τις προτεραιότητες της αμερικανικής πολιτικής και των επιχειρηματικών ομίλων των ΗΠΑ «φωτίζει» η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να αφιχθεί αργά απόψε. Για λόγους ασφαλείας δεν έχει ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης. Όμως, όπως έχει γίνει γνωστό, ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί το ερευνητικό κέντρο του αμερικανικού κολοσσού της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, που διευθύνεται από τον Έλληνα, δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, ενώ θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με σημαντικούς Έλληνες επιχειρηματίες από τον τομέα της ενέργειας, σηματοδοτώντας την έμφαση που δίνει η Ουάσιγκτον στις επενδύσεις στην Ελλάδα και στην ενεργειακή συνεργασία.

Με την επίσκεψη Πομπέο στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να επισημοποιηθεί μια πολύ σημαντική συμφωνία για την τεχνολογία και τις επιστήμες, που θεωρείται από Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ως μια συμφωνία – κλειδί, «που θα επιτρέψει σε Αμερικανούς και Έλληνες επιστήμονες να συνεργάζονται πιο ελεύθερα σε κάθε είδος ερευνών», όπως έχει αναφέρει σε άρθρο του (στα «Νέα»). Πρόκειται για μια συμφωνία για την οποία εργάσθηκαν ο πρέσβης και ο γενικός διευθυντής Τεχνολογίας των ΗΠΑ, ο Ελληνοαμερικανός Μάικλ Κράτσιος, και η οποία αναμένεται να διευρύνει το πεδίο συνεργασίας στο R&D, όπου ήδη έχει γίνει αρκετά σημαντική πρόοδος μετά την έναρξη των επενδυτικών πρωτοβουλιών της Pfizer και της Cisco.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την πρόοδο της συνεργασίας στον τομέα αυτό «ξεκλείδωσε» η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για προμήθεια νόμιμου λογισμικού για τα κυβερνητικά συστήματα υπολογιστών, τον Μάρτιο, μετά την οποία αφαιρέθηκε η Ελλάδα από τη «μαύρη λίστα» των χωρών που παραβιάζουν τη νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για επενδύσεις σε πολλούς τομείς, από την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, ως το φάρμακο και τις κινηματογραφικές παραγωγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική διοίκηση ενθαρρύνει πλέον τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής γενοσήμων και την κλινική έρευνα έχει ήδη σημειωθεί αρκετή πρόοδος και είναι πιθανό να ανακοινωθούν σύντομα επενδυτικές πρωτοβουλίες, όπως και σε ό,τι αφορά την υψηλή τεχνολογία (πληροφορική – τηλεπικοινωνίες).

Κομβική θέση στην ενέργεια

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, η αμερικανική πλευρά αναγνωρίζει την Ελλάδα ως «παίκτη» με κομβική σημασία στην πολιτική που ασκείται για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και τη διείσδυση του αμερικανικού LNG, που ήδη, όπως έχει γράψει το Business Daily αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (κατά 60% αμερικανικής προέλευσης) είχε το πρώτο εξάμηνο του 2020 μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από το ρωσικό, που εισάγεται μέσω αγωγών.

Σε αυτό το μεγάλο ενεργειακό «παιχνίδι», που έχει στρατηγική σημασία για την αμερικανική πολιτική στην Ευρώπη, η Βόρεια Ελλάδα και, πρωτίστως, η Αλεξανδρούπολη, έχει κεντρικό ρόλο, όπως τόνισε πρόσφατα σε δηλώσεις του από την Αλεξανδρούπολη ο Τζέφρι Πάιτ, προαναγγέλλοντας και τη συμμετοχή αμερικανικής κοινοπραξίας στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

«Η Αλεξανδρούπολη», τόνισε ο κ. Πάιατ, «παίζει στρατηγικό ρόλο στον κοινό στόχο των χωρών μας για την οικοδόμηση ευρωπαϊκής ενέργειας και περιφερειακής ασφάλειας. Η πόλη είναι έτοιμη να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με την ολοκληρωμένη δοκιμή αγοράς για τον τερματικό σταθμό FSRU (σ.σ.: σταθμός αεριοποίησης LNG) και σχεδιάζει έναν σταθμό παραγωγής φυσικού αερίου GE, έναν κόμβο μεταφορών, άμυνας και ασφάλειας με τη γεωστρατηγική θέση των λιμένων, των σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων που τροφοδοτούν τη νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα εμπορικό κέντρο με την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμένα».

Και πρόσθεσε ότι «η αμερικανική πρεσβεία εργάζεται εντατικά για να ενθαρρύνει τις αμερικανικές επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη και η αμερικανική αναπτυξιακή εταιρεία U.S. Development Finance Corporation (η οποία εμπλέκεται και στη χρηματοδότηση του project της επανεκκίνησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX) έχει εντοπίσει τα πολύπλοκα έργα στη βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών ιδιωτικοποιήσεων στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, ως στρατηγικές προτεραιότητες. Είμαστε περήφανοι που το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Black Summit Financial πρωτοστατεί με μια ισχυρή κοινοπραξία που περιλαμβάνει επενδυτές των ΗΠΑ, Έλληνες συμμετέχοντες και έναν ευρωπαϊκό λιμενικό φορέα με περιφερειακή εμπειρία για να υποβάλουν προσφορές στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προσγειώνει» στο 2,1% το ΙΟΒΕ την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2024

Μικρότερες επενδύσεις σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις οδήγησαν στην αναθεώρηση της πρόβλεψης. Βέττας: Χρειάζεται αύξηση επενδύσεων με ρυθμό γύρω στο 10%, θα ήταν καταστροφική μια αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι 58% στις τιμές των κατοικιών με κρεσέντο επενδύσεων από ξένους

Η αγορά κατοικιών επούλωσε τις πληγές της κρίσης και απέχει μόλις 7% από τις υψηλές τιμές του 2007. Πλησίασαν τα 3 δισ. οι ξένες επενδύσεις από την αρχή του 2022 έως το γ' τρίμηνο 2023. Πιθανή μια διόρθωση, τονίζει η ΤτΕ.
Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο ψηλά ο πήχης για επενδύσεις το '24, υστέρηση στο Ταμείο Ανάκαμψης το '23

Ανεβαίνει ο στόχος του προϋπολογισμού για αύξηση επενδύσεων το 2024 πάνω από το 15%. Εκλογική εμπλοκή το 2023 στα επιδοτούμενα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, υστέρηση στην απορρόφηση.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αστραπιαία Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ και πώς η ελληνική διώχνει επενδυτές

Μέσα σε ένα χρόνο οι αμερικανικές αρχές εξιχνίασαν την υπόθεση FTX, την «απάτη του αιώνα», και καταδικάστηκε ο υπεύθυνος. Η ελληνική Δικαιοσύνη χρειάζεται πολλαπλάσιο χρόνο και η λειτουργία της αποθαρρύνει επενδυτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ 14 ετών στις επενδύσεις το 2024, καταλύτης το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο μικρότερο σημείο από το 2010 θα μειωθεί τον επόμενο χρόνο η διαφορά στις επενδύσεις από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Επιδοτήσεις 1,8% του ΑΕΠ και δάνεια 1,5% φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης το επόμενο έτος.