Φωτο: Pixabay

Μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Γέφυρα», σχεδόν 135.000 αιτήσεις δανειοληπτών

Το πρόγραμμα παρατείνεται έως και τις 31 Οκτωβρίου, με τις αιτήσεις και υποβάλλονται ηλεκτρονικά, με χρήση του μηχανισμού πρόσβασης ΤaxisNet .

Κάτι παραπάνω από ισχυρό ήταν το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο παρατείνεται για ένα μήνα, έως και τις 31 Οκτωβρίου, όπως δείχνουν και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. 

Σύμφωνα με αυτά από τις 3 Αυγούστου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν υποβληθεί 134.833 αιτήσεις, οι οποίες αφορούν την παροχή στήριξης σε σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α΄ κατοικία.

Υπενθυμίζεται ότι η στήριξη παρέχεται μέσω κρατικής επιδότησης  της μηνιαίας δόσης δανείου σε ποσοστό έως 90% και για χρονικό διάστημα 9 μηνών.

Πλέον, όπως είχε προαναγγείλει ο υπ. Οικονομικών, Χρ Σταϊκούρα, έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία είναι προσβάσιμη στην ιστοσελίδα www.keyd.gov.gr. 

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης

Μετά την είσοδο με χρήση του μηχανισμού πρόσβασης ΤaxisNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και την υποβολή της αίτησης, τα στοιχεία δανειοληπτών, εισοδημάτων και οφειλών αντλούνται αυτόματα από τη Φορολογική Βάση Δεδομένων και τις τράπεζες, αποτελώντας ένα απτό παράδειγμα διαλειτουργικότητας και αυτοματοποίησης.

Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται σημαντικά το διοικητικό βάρος, αφού:

  • δεν απαιτείται η προσκόμιση από τους πολίτες μιας σειράς δικαιολογητικών και βεβαιώσεων και
  • δεν χρειάζεται η συμπλήρωση πληροφοριών και στοιχείων που είναι ήδη διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή. 

Πέρα από την απλή διαδικασία υποβολής αιτήσεων, στην επιτυχία του προγράμματος συνέβαλε και η πανελλαδική ανταπόκριση Επιμελητήριων, Επιστημονικών Συλλόγων και Ενώσεων,  καθώς και λοιπών φορέων στις 61 ενημερωτικές e-ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν για την παρουσίασή τους. Στις e-ημερίδες αυτές η ΕΓΔΙΧ παρείχε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές, ώστε όλοι οι δικαιούχοι να ενημερωθούν σχετικά με το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και να αιτηθούν την κρατική επιδότηση. 

Στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/covid19-gefyra-yliko/), οι δικαιούχοι μπορούν να βρουν αναλυτικές ερωτήσεις και απαντήσεις, παραδείγματα, καθώς και τον οδηγό χρήσης της πλατφόρμας, με αναλυτικές χρηστικές οδηγίες, βήμα – βήμα για την υποβολή της αίτησης με φωτογραφίες. 

Στα 50 Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, τα οποία λειτουργούν πανελλαδικά, οι πολίτες μπορούν να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλές, οδηγίες και ενεργή υποστήριξη στα θέματα διαχείρισης των οφειλών τους. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για (τηλε)συνάντηση, καλώντας στο τηλέφωνο 213 2125730.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Με στόχο την αποσυμφόρηση της επιχειρηματικής κοινότητας, μεταφέρεται με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Ζαββού η καταληκτική ημερομηνία για το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.