ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

ΥΠΕΝ: Σειρά μέτρων για το κόστος της ενέργειας στην ελληνική βιομηχανία

Τον Ιούλιο η Ελλάδα είχε 13 φορές υψηλότερη τιμή από τις χώρες της Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Δανίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Αυστρίας, Βελγίου, Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Γαλλίας και Ολλανδίας.

Κατά 13 φορές υψηλότερη σε σχέση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης ήταν τον Ιούλιο η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» του ΙΟΒΕ, τον Ιούλιο η Ελλάδα είχε 13 φορές υψηλότερη τιμή (41,7Euro/MWh) από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool (3,2Euro/MWh), στο οποίο περιλαμβάνονται οι αγορές της Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Δανίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Αυστρίας, Βελγίου, Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Γαλλίας και Ολλανδίας.

Οι υψηλές τιμές χονδρικής αντανακλώνται στο υψηλότερο - σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση - κόστος της ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία, πρόβλημα στο οποίο παρεμβαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σειρά μέτρων τα οποία συζητήθηκαν και στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, από την πλευρά του ΣΕΒ, ο κ. Παπαλεξόπουλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον των εξαγωγών εν μέσω των ισχυρών πιέσεων που δημιουργεί η πανδημία αλλά και του ενεργειακού κόστους που, παραμένοντας υψηλό, πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση, έχοντας προχωρήσει με τη διάσωση της ΔΕΗ και την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, προχωρά τώρα στην εφαρμογή του Τarget Model. Είναι ένα ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το οποίο έχει γίνει δουλειά έναν ολόκληρο χρόνο και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Νοεμβρίου. Σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ το μοντέλο αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί και έχει λειτουργήσει θετικά».

Ο υπουργός υπενθύμισε επίσης μία σειρά από άλλα μέτρα που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει όπως η μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της βιομηχανίας, η διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μέση τάση. «Αυτό το μοντέλο θα στηρίξει η κυβέρνηση και αυτό είναι η απάντησή μας τόσο προς τον ΣΕΒ όσο και προς κάθε καταναλωτή ενέργειας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Κλειδί» σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία θα αποτελεί η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ μεγάλων καταναλωτών - βιομηχανιών και παραγωγών (συμβατικών και Ανανεώσιμων Πηγών), μέσω των οποίων ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής και κατανάλωσης αντίστοιχα θα δεσμεύεται σε προσυμφωνημένες τιμές παρέχοντας και στις δύο πλευρές - παραγωγούς και καταναλωτές - ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών. Επιπλέον, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά είναι η ακριβότερη στην περιοχή, η σύζευξη με τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ιταλίας (που επίσης αποτελεί δομικό στοιχείο του target model) θα οδηγήσει σε πίεση των εγχώριων τιμών.

Στη συνάντηση μετείχαν από την πλευρά της βιομηχανίας ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Μιχάλης Στασινόπουλος. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αντικείμενο της συζήτησης περιλαμβάνει και τις συμβάσεις τροφοδοσίας της βαριάς βιομηχανίας, που συνδέονται στο δίκτυο Υψηλής Τάσης, οι οποίες λήγουν στο τέλος του έτους. Οι διαπραγματεύσεις της βιομηχανίας με τη ΔΕΗ - που παραμένει ο αποκλειστικός προμηθευτής της συγκεκριμένης κατηγορίας πελατών - έχουν ξεκινήσει χωρίς να έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος παρά την αύξηση του ρεύματος κατά 49,8%

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης του οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις 113,4 μονάδες ενώ ανέκαμψε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Προβληματισμός για τις αυξήσεις του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Ελλάδα κατόρθωσε να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό ενεργειακό κόμβο

Σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης αναφέρεται διεξοδικά και στα θέματα που συζητήθηκαν στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι με τον Κλιματικό Νόμο, που αποτελεί προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Οι στρατηγικές αντιμετώπισης της κρίσης από τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Αν. Κατραούρας, Γενικό Διευθυντή, Head of Commercial Banking, της Τρ. Πειραιώς, η παρούσα συγκυρία, εμπεριέχει πολλές προκλήσεις και ταυτόχρονα, δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάροχος άλλαξε τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετά από αγωγή καταναλωτών

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η ΕΚΠΟΙΖΩ θα στραφεί και κατά άλλων προμηθευτών που κάνουν χρήση ρητρών αναπροσαρμογής και έχουν παράνομα μετατρέψει σταθερά τιμολόγια σε κυμαινόμενα.