Φώτο: ΑΠΕ

Πιέζει ο ΣΕΒ για πιο φθηνή ενέργεια - Τι απαντάει ο Χατζηδάκης

Προβληματισμένος ο ΣΕΒ για το υψηλό ενεργειακό κόστος που μειώνει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών. Τη σημασία εφαρμογής του Target Model, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Η επιτακτική ανάγκη να υπάρξει λύση για τη μείωση του υψηλού κόστους ρεύματος και φυσικού αερίου μέσα στους επόμενους μήνες συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου και αντιπροσωπεία του ΣΕΒ, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ) και οι αντιπρόεδροι Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) και Μιχάλης Στασινόπουλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ).

Μετά το πέρας της συνάντησης, από την πλευρά του ΣΕΒ, ο κ. Παπαλεξόπουλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον των εξαγωγών εν μέσω των ισχυρών πιέσεων που δημιουργεί η πανδημία αλλά και του ενεργειακού κόστους που, παραμένοντας υψηλό, πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαλεξόπουλος δήλωσε ότι «με δεδομένο τον πολύ έντονο διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και το γεγονός ότι το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από σχεδόν όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ζητήσαμε από τον Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Στις γενικότερες αβεβαιότητες που υπάρχουν για για το 2021 για τις ελληνικές εξαγωγές δεν πρέπει να προστεθεί το κόστος της ενέργειας με το οποίο καλούμαστε να ανταγωνιστούμε».

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση, έχοντας προχωρήσει με τη διάσωση της ΔΕΗ και την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, προχωρά τώρα στην εφαρμογή του Τarget Model. Είναι ένα ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το οποίο έχει γίνει δουλειά έναν ολόκληρο χρόνο και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Νοεμβρίου. Σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ το μοντέλο αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί και έχει λειτουργήσει θετικά».

Ο υπουργός υπενθύμισε επίσης μία σειρά από άλλα μέτρα που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει όπως η μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της βιομηχανίας, η διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μέση τάση. «Αυτό το μοντέλο θα στηρίξει η κυβέρνηση και αυτό είναι η απάντησή μας τόσο προς τον ΣΕΒ όσο και προς κάθε καταναλωτή ενέργειας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xatzidakis, energeia, ypourgeio energeias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελεσίγραφο Χατζηδάκη για τις τιμές στην αγορά ηλεκτρισμού

Ο υπουργός ζήτησε να μην εκμεταλλεύονται οι παραγωγοί ορισμένες προβλέψεις των κανονισμών -που πάντως υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- για να ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές, διαφορετικά από Δευτέρα το Υπουργείο θα αντιδράσει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλείει αύξηση τιμών στο ρεύμα ο Χατζηδάκης

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα παρέμβει για την ορθή λειτουργία του target model. «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδρανείς τις δυσλειτουργίες. Στόχος όλων πρέπει να είναι το target model να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών» είπε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eως 95% η μείωση κατανάλωσης ενέργειας σε κατοικίες που του Εξοικονομώ

Ο Οδηγός του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» θα δημοσιευθεί αύριο Δευτέρα ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η εικονική λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα, για την εξοικείωση των ενδιαφερομένων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «πυρά» στο υπ. Ενέργειας για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

Εδραία και τεκμηριωμένη πεποίθηση του Σ.Ε.Η.Α.Π.Ε αποτελεί ότι πηγή όλων των δεινών που ταλανίζουν τις Α.Π.Ε. τα τελευταία χρόνια, είναι η επιλεκτική τήρηση της νομιμότητας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.