ΓΔ: 908.73 0.51% Τζίρος: 26.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:28:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Σταύρος Καφούνης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Πρόσθετα μέτρα για αποπληρωμή υποχρεώσεων ζητά ο ΕΣΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ακόμη ρύθμιση 48 δόσεων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, αποδεδειγμένα, από την πανδημία.

Περαιτέρω μέτρα διευκόλυνσης για τις επιχειρήσεις προκειμένου να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία, πέραν της σημερινής ανακοίνωσης από τον υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ).

Ο ΕΣΑ προτείνει να υπάρξει και μία νέα ρύθμιση για αποπληρωμή των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν εν τω μέσω της πανδημίας σε 48 δόσεις και το εν λόγω μέτρο να αφορά επιχειρήσεις οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση. 

Όπως τονίζει ο κ. Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του ΕΣΑ σε ανακοίνωσή του «Ο Ε.Σ.Α διεκδίκησε μια νέα γενναία ρύθμιση με επιστολές προς τον Υπουργό Οικονομικών (15.06.2020) και τον Πρωθυπουργό (09.09.2020), αποδεικνύοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη δημιουργίας ενός πλέγματος παρεμβάσεων διευκόλυνσης των φορολογούμενων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, συσσώρευσαν οφειλές ή έχασαν παλαιότερες ρυθμίσεις, με στόχο να βελτιωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και να ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία. Σε όλες τις παρεμβάσεις τονίζαμε ότι αυτό αποτελεί μονόδρομο και δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να το υιοθετήσει, καλό θα ήταν να το κάνει άμεσα πριν είναι αργά.

H σημερινή εξαγγελία της κυβέρνησης αδιαμφισβήτητα ρυθμίζει έγκαιρα ένα τεράστιο πρόβλημα και δίνει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκύρηδες που επιχειρούν υπό καθεστώς ασφυξίας. Εάν η παρέμβαση αυτή, συνδυαστεί με τη νέα τεκμηριωμένη πρόταση του Ε.Σ.Α, θα διευκολύνει όλους τους πραγματικά πληγέντες από την κρίση και θα μπορούμε να μιλήσουμε για οριστική λύση - ανάσα για χιλιάδες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα ζητούμε επιπλέον της σημερινής απόλυτα σωστής και χρήσιμης παρέμβασης, να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής των τρεχουσών υποχρεώσεων που δημιουργούνται εν μέσω της κρίσης και αφορούν πραγματικά πληγείσες επιχειρήσεις, σε 48 δόσεις. Οι επιχειρήσεις που εκτάκτως και χωρίς δική τους υπαιτιότητα, έχουν αποδεδειγμένα μεγάλη πτώση τζίρου, πρέπει να μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 48 δόσεων που αφορά έκτακτες οφειλές. Η πρότασή μας αυτή είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβει την έγκριση της Ευρώπης και θα βοηθήσει τα έσοδα του κράτους αφού θα εξασφαλίσει σταδιακή αποπληρωμή υποχρεώσεων που αλλιώς θα απωλεσθούν οριστικά λόγω των λουκέτων. Το σημαντικότερο είναι ότι θα εξασφαλίσει τη λειτουργία μονάδων που η κρίση έχει φέρει σε δυσχερή θέση και πρέπει να κρατήσουμε οικονομικά ενεργές χωρίς να διακινδυνεύουμε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Οι σημερινές εξαγγελίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και φαίνεται πως η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Θα παραμείνουμε σε άμεση επαφή με το υπουργείο Οικονομικών με εξειδικευμένες προτάσεις, όπως η συμπερίληψη στο ευνοϊκό καθεστώς ρυθμίσεων, όλων ανεξαιρέτως των ληξιπρόθεσμων δανείων του ΕΤΕΑΝ (ΤΕΜΠΜΕ), για την επιτυχή εφαρμογή του μέτρου και επιπροσθέτως αναμένουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις που θα αφορούν οφειλές και προς τα ασφαλιστικά ταμεία».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αίτημα για κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δικαστές και δημόσιο

«Η έξοδος της Ελλάδας από τις δεσμεύσεις των μνημονίων αίρει τη δικαιολογητική βάση ενός ειδικού φόρου που είχε εξ αρχής στενό χρονικό ορίζοντα και επιβλήθηκε λόγω έκτακτων καταστάσεων» τονίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Μέση επιδότηση 14.000 ευρώ σε 30.992 επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών θα στηρίξει με 500 εκατ. ευρώ επιχειρήσεις κυρίως της εστίασης, του εμπορίου και του τουρισμού. Διαθέσιμα 34 δισ. έχει η κυβέρνηση, αλλά δεν θέλει να κλείσει πάλι την οικονομία.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευνοϊκή ρύθμιση για χρέη 2,26 δισ. από 826.435 φορολογούμενους

Διευρύνονται ο χρονικός ορίζοντας των οφειλών, ο αριθμός των δόσεων και η περίμετρος των δικαιούχων. Έως 36 οι άτοκες δόσεις και έως 72 οι έντοκες. Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις που χάθηκαν λόγω πανδημίας.