ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Elevate Greece: Μέχρι το τέλος του 2020 οι αιτήσεις για συμμετοχή των startups 

Από το 2021 θα υπάρχουν τρεις κύκλοι στους οποίους οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας που έχει δημιουργηθεί.

Ξεκίνησε σήμερα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, η λειτουργία της ειδικής «ηλεκτρονικής πύλης» για τις startups.

Η προθεσμία εγγραφής νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στην ειδική πλατφόρμα Elevate Greece (elevategreece.gov.gr), θα είναι έως και το τέλος του έτους, ενώ από το 2021 και μετά  οι αιτήσεις προβλέπεται να υποβάλλονται σε τρεις κύκλους: 01/01 με 30/03, 01/05 με 30/07 και 01/09 με 30/11.

Για να υποβάλλει μια νεοφυής επιχείρηση αίτηση στο Elevate Greece, προκειμένου να εγγραφεί στο Μητρώο πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

⦁    Να διαθέτει νομική μορφή ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ (εξαιρούνται οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ και ΕΠΕ).
⦁    Να μην ξεπερνά τα 8 έτη συμπληρωμένη λειτουργίας.
⦁    Να μην απασχολεί περισσότερους από 250 εργαζομένους (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).
⦁    Ο τελευταίος Κύκλος Εργασιών να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. Ευρώ.

Την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας εγκαινίασε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, των υφυπουργών, κ. Χρίστου Δήμα και κ. Γιάννη Τσακίρη και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Αθανάσιου Κυριαζή.

Πρόκειται για την «ηλεκτρονική πύλη», μέσω της οποίας θα εγγράφονται οι ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις και θα πιστοποιείται ότι χαρακτηρίζονται «επίσημα» από την Πολιτεία ως νεοφυείς, εφόσον πληρούν δύο βασικά χαρακτηριστικά: 

α) της καινοτομίας (innovation)
β) της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).

Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι «Από την πρώτη στιγμή που πήραμε την εντολή από τον κύριο Πρωθυπουργό να αναλάβουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ελήφθη η πρωτοβουλία να περάσει στο δικό μας Υπουργείο η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ήταν μία σημαντική απόφαση που τότε πολλοί μπορεί να μην είχαν καταλάβει τη σημασία της. Όμως έναν χρόνο και κάτι μετά, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι πρέπει να έχουν πειστεί ότι ήταν μία σωστή απόφαση που έγινε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. 

Έρχονταν στο γραφείο μας διάφοροι και μας έλεγαν: είμαστε νεοφυείς επιχειρήσεις, είμαστε επιχειρήσεις καινοτομίας. Στην πραγματικότητα κανένας δεν ήξερε ποιες πραγματικά ήταν και ποιες όχι. Ο κύριος Δήμας είχε την πρωτοβουλία και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό. Με τον κύριο Τσακίρη δεσμεύσαμε ευρωπαϊκούς πόρους για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα και ο κύριος Δήμας ανέλαβε να φτιάξουμε την πλατφόρμα που θα είναι η διαδικτυακή πύλη εισόδου όπου όλες οι εταιρείες που έχουν καινοτομία και έρευνα θα μπορούν να καταγράφονται και να γίνονται αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής και πάνω σε αυτές να μπορεί η εκάστοτε Κυβέρνηση να ασκεί πολιτική, να έχει συνέχεια το κράτος και να αξιοποιούνται τα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η πατρίδα μας, που είναι λαμπρά μυαλά, μυαλά που έχουν μείνει εδώ και πρέπει να παλέψουμε για να μείνουν εδώ με καλές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και λαμπρά μυαλά που έφυγαν και που δίνουμε αγώνα να γυρίσουν πίσω. Όλα αυτά είναι προϊόν σκληρής δουλειάς. 

Και σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα γιατί πάνω σε αυτή την πλατφόρμα πολλές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που σήμερα δεν ξέρουμε ποιες είναι αλλά που μετά από μερικά χρόνια μπορεί να μιλάμε για αυτές με θαυμασμό, θα έχουν ξεκινήσει την πορεία τους μέσα από το Elevate Greece και θα έχουν τύχει από το κράτος της υποστηρίξεως που χρειάζονταν και πρέπει να δώσουμε».

Ο υφυπουργός κ. Χρίστος Δήμας ανέφερε ότι «Μέχρι σήμερα η Ελληνική Πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών έχουν. Το Elevate Greece είναι το απαραίτητο εργαλείο της Πολιτείας για τη στοχευμένη υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων προσφέροντας εξειδικευμένα κίνητρα και ευεργετήματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τους Επίσημους Υποστηρικτές του ELEVATE GREECE που συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ολοκλήρωση της προσπάθειας. Καλή αρχή λοιπόν!».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε πως «Το Elevate Greece έρχεται σήμερα να ενδυναμώσει σημαντικά το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων. Σε αυτή την πρωτοβουλία θα προστεθούν και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους, το πρόγραμμα Grants to Equity - ο σχεδιασμός του οποίου ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες σε συνεργασία με τον Όμιλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας -, αλλά και τα Ταμεία Μεταφοράς Τεχνολογίας που θα επακολουθήσουν. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν «μαλακής χρηματοδότησης» (soft financing) ή εναλλακτικά ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης, που θα χρηματοδοτεί το 50% του ετήσιου μισθολογικού κόστους τους, με μέγιστη ενίσχυση το ποσό των 100.000 ευρώ. Με έναν προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ), στοχεύουμε να ενισχύσουμε περισσότερες από 1.200 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Η σχετική πρόσκληση, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο».

Ο ΓΓ Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής επεσήμανε «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου ανάπτυξης της χώρας,  με κατευθυντήριες γραμμές την  έρευνα, την  ανάπτυξη και την καινοτομία. Η ΓΓΕΤ είναι υπερήφανη που υλοποιεί την ανύψωση και την τόνωση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με επιστέγασμα το εθνικό μητρώο Νεοφυών επιχειρήσεων Elevate Greece.                                  

Ξεκινάμε αυτό το εγχείρημα με απώτερο σκοπό τη συγκέντρωση και χαρτογράφηση  του οικοσυστήματος καινοτομίας  των νεοφυών επιχειρήσεων,  την ενίσχυση και δικτύωση   μεταξύ των επιχειρήσεων για  παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων, τη λειτουργία της πλατφόρμας ως πόλου έλξης  κεφαλαίων επενδυτών και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και την παρακολούθηση της πορείας των νεοφυών επιχειρήσεων και την εξαγωγή χρήσιμων μετρήσιμων συμπερασμάτων. Μία ακόμη αναγνώριση του ρόλου της ΓΓΕΤ  στην  Έρευνα και την Καινοτομία». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

startup-technology
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 781 ανέρχονται οι επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων

Σημειώνεται ότι απορρίφθηκαν 28 αιτήσεις ένταξης διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια, ωστόσο διατηρούν το δικαίωμα να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση σε επόμενο κύκλο ηλεκτρονικής υποβολής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Τσακίρης: Σημάδια ωρίμανσης δείχνει το ελληνικό οικοσύστημα startup

O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ανάρτηση του ανέφερε ότι οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο καινοτομίας και ανθρώπινου δυναμικού και βρίσκουν δρόμους προς την χρηματοδότηση.
dimas-xristos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Δήμας: Σημαντική η στήριξη της Google σε ελληνικές startup

Το Science Agora αποτελεί την πρώτη σύμπραξη πέντε επιστημονικών ιδρυμάτων, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας, με την Google να υποστηρίζει οικονομικά την σύμπραξη με πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης.
xrimata, money, metrita, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη 34 εκατ. ευρώ σε startups που επλήγησαν από την πανδημία

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης ανέφερε πως η χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρησης με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 100.000 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Δήμας: Περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι σε 533 ελληνικές startup

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως πλέον η Πολιτεία έχοντας μια χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα μπορεί να παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις startup και δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας.