ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Χατζηδάκης: «Πιο ευέλικτη η ΔΕΗ με το νέο νομοσχέδιο»

Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ θα την κάνει πιο ευέλικτη καθώς θα άρει τους περιορισμούς που ισχύουν για τις ΔΕΚΟ υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm» για το σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου στη Βουλή και θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ.

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει μια ειδική στόχευση για τη ΔΕΗ, να την κάνει πιο ευέλικτη, να λειτουργεί μακριά από τους περιορισμούς του νόμου για τις ΔΕΚΟ, διότι είναι η μόνη εισηγμένη δημόσια επιχείρηση, που είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εισηγμένη είναι και η ΕΥΔΑΠ, αλλά δεν έχει ανταγωνισμό, όμως η ΔΕΗ έχει. Υπάρχει ένα σκηνικό αυτή την ώρα, με βάση το οποίο οι ανταγωνιστές της αποφασίζουν σε δευτερόλεπτα και η ίδια πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα αραμπά. Αυτό ζημιώνει τη ΔΕΗ, τους εργαζομένους της και το Δημόσιο και δεν είναι και επ' ωφελεία του ανταγωνισμού», εξήγησε ο υπουργός, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, οι διατάξεις θα αφορούν «την αποκρατικοποίησή της, θα είναι σε δύο επιμέρους πακέτα, η "ΔΕΠΑ Εμπορία" από τη μια μεριά και η "ΔΕΠΑ Υποδομές" -τα δίκτυα δηλαδή- από την άλλη».

Σε ερώτηση για την πολιτική που προωθείται για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές λογαριασμών ρεύματος ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Από τη μια πρέπει να νοιαστούμε γι' αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, γι' αυτόν τον λόγο υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο [...] από την άλλη πλευρά υπάρχουν και ρυθμίσεις γι' αυτούς που χρωστάνε. Η ΔΕΗ πρόσφατα ανακοίνωσε ένα καινούριο, απλό, ενοποιημένο πλαίσιο ρυθμίσεων, που είναι και πιο ευνοϊκό, σε πολλές περιπτώσεις για τους οφειλέτες, καθώς μειώνεται η προκαταβολή [...] Για τους κακοπληρωτές που έχουν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν, εκεί έχει δοθεί εντολή για 30.000 αποκοπές κι έχουν γίνει και σχετικές συζητήσεις με τη ΡΑΕ, για να δούμε πώς θα σταματήσει -με όλες τις σχετικές δυνατότητες που δίνει και η κοινοτική και η εθνική νομοθεσία- το φαινόμενο του "ενεργειακού τουρισμού", δηλαδή κάποιος να "φεσώνει" τη ΔΕΗ, να πηγαίνει σε έναν ιδιώτη πάροχο, να τον "φεσώνει" και να πηγαίνει και σε τρίτο ιδιώτη πάροχο και να μην τρέχει τίποτα. Αυτά θα αντιμετωπιστούν αμέσως».

Σχετικά με τον σχεδιασμό αύξησης του μεριδίου της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο υπουργός σημείωσε πως «έχουν ξεκινήσει ήδη κάποιες συζητήσεις από την πλευρά της διοίκησης της επιχείρησης». «Δεν νομιμοποιούμαι τώρα να μπω σε λεπτομέρειες, γιατί δεν είναι και δική μου δουλειά. Εμείς ενθαρρύνουμε τη ΔΕΗ, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα -Έλληνες και ξένους επενδυτές- να μπει δυναμικά στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διότι έχει ένα πολύ μικρό μερίδιο», προσέθεσε.

Αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων ο υπουργός είπε: «Σε αυτό το θέμα εξακολουθούμε την πολιτική του κ. Τσίπρα, ο οποίος για κάποιον λόγο μας κατηγορεί, ενδεχομένως έχει μπερδευτεί. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ διερευνά όλες τις επιλογές για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, αλλά περιμένουμε να δούμε ποια ακριβώς θα είναι τα συμπεράσματα και σίγουρα θα κινηθούμε με βάση το συμφέρον του Δημοσίου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς αυτό. Αυτά όλα θα εξαρτηθούν από τις διαβουλεύσεις με τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και με το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ».

«Πρωτοβουλίες για το περιβάλλον»

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες που προωθεί το υπουργείο στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε: «Έχουμε παρουσιάσει το πρόγραμμά μας για τη διαχείριση των αποβλήτων την επόμενη τετραετία, που δεν αφορούν μόνο τα αστικά απόβλητα, αλλά αφορούν και τα αγροτικά, τα βιομηχανικά, τα νοσοκομειακά.

Έχουμε πολλές παραπομπές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην πρόσφατη συμμετοχή μου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο είχα συνεργασία με τον γενικό διευθυντή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντανιέλ Καγιέχα Κρέσπο και είδα και από τη δική τους πλευρά, ένα κλίμα, όχι το καλύτερο που μπορεί να πει κανείς σε σχέση με τις πολλές παραπομπές της Ελλάδας για τη διαχείριση των αποβλήτων [...] Παράλληλα καταβάλλουμε κι άλλες προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα [...] για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσεως, μέχρι το 2021. Ημερησίως σύμφωνα με μελέτες στην Ελλάδα πέφτουν 39 τόνοι πλαστικού στη θάλασσα».

Αναφερόμενος στη δημιουργία μονάδων διαχείρισης αποβλήτων και στις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών ο υπουργός παρατήρησε: «Στη Θεσσαλονίκη ελήφθη μια απόφαση -με καθυστέρηση, αλλά ελήφθη- για να γίνουν δυο μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια [...] Δεν μπορεί να ανεχθούμε η χώρα αυτή που έχει έναν τόσο πλούσιο πολιτισμό και ένα τόσο ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον να δέχεται να έχει αυτή τη διαχείριση απορριμμάτων που έχουμε μέχρι σήμερα. Πέρα από τις όποιες αντιδράσεις πρέπει να δούμε και τα παιδιά μας, πρέπει να δούμε και το μέλλον αυτού του τόπου».

«Δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι Απόδημοι»

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού και την προοπτική επίτευξης συναίνεσης ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Εμείς έχουμε πει ότι είμαστε διατεθειμένοι να "κόψουμε γωνίες" από την αρχική μας τοποθέτηση. Έχουμε πει ότι, παρότι πιστεύουμε στην επιστολική ψήφο, είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε, προκειμένου να υπάρχει συνεννόηση και συναίνεση όλων, να ψηφίζουν στα προξενεία οι απόδημοι Έλληνες. Εγώ ήμουν ευρωβουλευτής τόσα χρόνια. Εγώ τρεις φορές είχα εκλεγεί με ψήφους των αποδήμων.

Τους έχουμε και τώρα και ψηφίζουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν έχουμε ευρωεκλογές. Οι Έλληνες απόδημοι ψηφίζουν για τους Έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για τους Έλληνες βουλευτές [...] Δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια μας και να θεωρούμε τους Έλληνες του εξωτερικού δεύτερης κατηγορίας. Είναι σαν να θεωρούμε τις γυναίκες δεύτερης κατηγορίας, τους Κρητικούς και τους Μακεδόνες δεύτερης κατηγορίας, δεν γίνεται. Θα το χαρακτηρίσω ακραία διάκριση, για να είμαι ήπιος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φράγμα, Λίμνη Πλαστήρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά ολοκλήρωσης το «στοιχειωμένο» υδροηλεκτρικό στη Μεσοχώρα

Την πρόοδο των εργασιών για την ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας Τρικάλων της ΔΕΗ επιβλέπει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ποια η ιστορία του έργου που μετράει πάνω από τρεις δεκαετίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΔΕΗ Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου, άγονος ο διαγωνισμός της ΡΑΕ

Καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ. Στον πάροχο με το μεγαλύτερο μερίδιο πελατών περνάει η υπηρεσία Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όφελος 1,1 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές από τις αποζημιώσεις σε ηλεκτροπαραγωγούς

Από ΔΕΗ και ΑΠΕ το μεγαλύτερο όφελος από την εφαρμογή του ελληνικού μοντέλου αγοράς ρεύματος. Οι προτάσεις της κυβέρνησης στην ΕΕ ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες αρχικές τιμές του ρεύματος για τον Σεπτέμβριο πριν την επιδότηση

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο ύψος της επιδότησης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον επόμενο μήνα με την οποία επιδιώκεται η διατήρηση των τελικών τιμών καταναλωτή κοντά στο επίπεδο του Αυγούστου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Νέα τιμολόγια για όλους από 1ης Αυγούστου χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί με το συνδυασμό των μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή στη χονδρική και τη λιανική αγορά, να απορροφήσει πάνω από το 70% της αύξησης των τιμών και να «προσγειώσει» το κόστος της κιλοβατώρας κοντά στο επίπεδο του περασμένου φθινοπώρου.