Φώτο: ΑΠΕ

Κομισιόν: Φέρνει 60.000 θέσεις εργασίας η πράσινη ενέργεια

Ως ικανοποιητικό κρίνει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα η έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε χθες, ενώ σημειώνεται ότι το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση θα έχει τελικά θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.

Θετικά κρίνει η Κομισιόν το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση, τονίζοντας ότι θα έχει συνολικά θετικό αντίκτυπο και στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας πάνω από 60.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Ειδικότερα, στην έκθεση που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν για την πορεία των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα γίνεται εκτενής αναφορά στο σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση και στην εμπροσθοβαρή διείσδυση των ΑΠΕ. Όπως επισημαίνει η έκθεση, με την επέκταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας θα δημιουργηθούν πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας αντισταθμίζοντας αυτές που θα χαθούν από την απολιγνιτοποίηση.

Αναφορικά με τις επενδυτικές ανάγκες τη δεκαετία 2020-2030, η έκθεση σημειώνει πώς το ΕΣΕΚ παρέχει πληροφορίες για την κατανομή των 43,8 δισ. ευρώ των επενδύσεων σε διάφορους τομείς, χρησιμοποιώντας κοινοτικούς πόρους, μαζί με εθνικούς πόρους και ιδιωτικά κεφάλαια. Όπως σημειώνει η έκθεση το ελληνικό σχέδιο υπολογίζει τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους στο ποσό των 7,2 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι τα υπόλοιπα θα μοχλευθούν από ιδιωτικούς πόρους χωρίς όμως να εξηγεί αναλυτικά κατά τομέα πολιτικής σε ποιους τομείς θα χρειαστεί τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά την αγορά ενέργειας, η έκθεση συστήνει τη δημιουργία μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού σε λιανική και χονδρική ρεύματος και φυσικού αερίου, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την είσοδο νέων παικτών στην αγορά. «Σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις στη λιανική αγορά, η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τους στόχους και τα μέτρα ανταγωνιστικότητας σε τομείς όπως  ο ανταγωνισμός στη λιανική, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην αγορά – όπως τα ηλεκτρικά οχήματα , το demand-response και οι έξυπνοι μετρητές».

Ως «ικανοποιητικό» και «επαρκές» χαρακτηρίζει στο σύνολό του το ΕΣΕΚ. Όπως αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα «υπάρχουν πολλά παραδείγματα ορθών πρακτικών στο ΕΣΕΚ της Ελλάδας, και ιδίως η αύξηση των ΑΠΕ και η ενίσχυση των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για την πρόοδο στην ενέργεια

Στη σωστή κατεύθυνση απολιγνιτοποίηση και ηλεκτροκίνηση. Καθυστερήσεις στην εφαρμογή του target model και στις ιδιωτικοποιήσεις και έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ διαπιστώνει η έκθεση εποπτείας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο κοντά στο τέλος του λιγνίτη: Μείωση παραγωγής 19% το α' 6μηνο

Άρχισε με γρήγορους ρυθμούς η απολιγνιτοποίηση. Στο περιθώριο οι «βρώμικες» -και ζημιογόνες- μονάδες της ΔΕΗ, σημαντική αύξηση στην παραγωγή από ΑΠΕ. Κοντά στο 50-50 έφθασε ήδη το ενεργειακό μείγμα. Τι δείχνει έκθεση της IEA.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα καλυφθούν 5.000 χαμένες θέσεις εργασίας στον λιγνίτη

Στροφή σε πράσινες επενδύσεις, αξιοποίηση των υποδομών, της εμπειρίας του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και συνεργασία με τα τοπικά πανεπιστήμια και τις Περιφέρειες προτείνει, μεταξύ άλλων, το ΙΕΝΕ για την επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Αυξήστε τους φόρους στο ντίζελ και τα τιμολόγια του νερού

Να φορολογηθεί βαρύτερα το πετρέλαιο θέρμανσης επειδή είναι πιο ρυπογόνο από τη βενζίνη και να προσαρμοστούν οι τιμές του νερού στο κόστος προτείνει, μεταξύ άλλων, η έκθεση αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιδόσεων της Ελλάδας.