Φωτο; Shutterstock

Πώς θα «σβήσει» χιλιάδες πρόστιμα σε επιχειρήσεις το υπ. Οικονομικών

«Βροχή» οι κυρώσεις για εκπρόθεσμη ηλεκτρονική υποβολή των καταστάσεων πελατών - προμηθευτών του 2014, παρότι είχαν υποβληθεί πριν τη λήξη της «σιωπηρής» παράτασης. Σχεδιάζεται νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το πρόβλημα.

Σημειώματα με πρόστιμα στέλνει η εφορία σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (Μ.Υ.Φ)  του έτους 2014, οι οποίες ωστόσο είχαν υποβληθεί εντός της σιωπηρής προθεσμίας που είχε δώσει τότε το υπουργείο Οικονομικών.

Το πρόβλημα ανέκυψε όταν, από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, εντοπίσθηκαν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις να μην έχουν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις για το έτος 2014. Σημειώνεται ότι ήταν  η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (Μ.Υ.Φ.) σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε.

Όμως, η εφαρμογή παρουσίαζε πολλά προβλήματα που καθιστούσαν πρακτικά αδύνατη την υποβολή των καταστάσεων και έτσι το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να παρατείνει την προθεσμία υποβολής τους έως τις 20 Ιανουαρίου 2016. Όσο πλησίαζε η καταληκτική ημερομηνία της 20ης Ιανουαρίου 2016, οι δυσλειτουργίες και οι αρρυθμίες του συστήματος αυξάνονταν. Οι λογιστές είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά και ταλαιπωρήθηκαν απίστευτα μέχρι να  υποβάλουν τις καταστάσεις, ενώ πολλοί δεν τα κατάφεραν και έχασαν την προθεσμία λόγω του «μπλακάουτ» που παρουσίαζε συχνά η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, είχε ανακοινώσει τότε «σιωπηρή» παράταση μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2016, προκειμένου να υποβληθούν οι  συγκεντρωτικές καταστάσεις χωρίς κυρώσεις και μάλιστα υπήρξε η δέσμευση της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ να ψηφισθεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Τελικά, οι καταστάσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2016, αλλά η διάταξη με την οποία θα επικυρωνόταν η σιωπηρή παράταση της προθεσμίας δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή, με αποτέλεσμα όσοι επαγγελματίες είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις από τις 21 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2016 να εμφανίζονται στο σύστημα ως εκπρόθεσμοι

Μετά τις διασταυρώσεις που έτρεξε οι ΑΑΔΕ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014, τους εντόπισε, έστειλε τα στοιχεία τους στις  Δ.Ο.Υ. και αυτές με τη σειρά τους στέλνουν τώρα τα ραβασάκια με τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής των καταστάσεων σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών και ερωτά εάν θα προχωρήσει άμεσα «σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε το 2016 σε χιλιάδες επιχειρήσεις».

Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν το πρόβλημα και, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζουν να καταθέσουν στη Βουλή διάταξη που θα «σβήνει» τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους φορολογούμενους για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων εντός της σιωπηρής παράτασης 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξτρα φόρος εισοδήματος σε όσους «πιάσουν» με διασταυρώσεις

Νέα, «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά θα στείλει η εφορία σε όσους διαπιστώσει ότι έκρυψαν εισοδήματος. Θα ζητείται και η προσκόμιση των δικαιολογητικών που έχουν χρησιμοποιηθεί για να μειωθεί ο φόρος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» στην αγορά με γρήγορη πληρωμή επιστροφών φόρων

Έως και 500 εκατ. ευρώ θα πληρώσει το Δημόσιο για καθυστερούμενες επιστροφές φόρων, δίνοντας προτεραιότητα στα μεγαλύτερα ποσά και με τις σημαντικότερες καθυστερήσεις. Τι συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς.