Φώτο: Shutterstock

Παραγωγοί ΑΠΕ: Να πληρώσει το κράτος το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ

Σφοδρές οι αντιδράσεις στην πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας για περικοπές στους παραγωγούς ΑΠΕ. Αφαιρέθηκαν 500 εκατ. ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό την τελευταία διετία, όπως καταγγέλλεται.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας να προχωρήσει σε περικοπές στους παραγωγούς ΑΠΕ για να καλύψει το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) δε θα είχε απολύτως κανένα πρόβλημα, εάν δεν του είχαν αφαιρεθεί κατά τα τελευταία δύο (2) έτη σημαντικές πηγές εσόδων, που υπερβαίνουν αθροιστικά τα 500 εκατ. ευρώ, τονίζει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ).

«Οι «ψίθυροι» που αναπαράγονται κατά το τελευταίο διάστημα για "κούρεμα" τιμών και έκτακτη ειδική εισφορά των παραγωγών, ώστε να αναπληρωθούν οι αυξανόμενες απώλειες του ΕΛΑΠΕ, αποτελούν προϊόν εντελώς λανθασμένων συλλογισμών.  Τέτοιες επιδιώξεις αντιστοιχούν σε παρωχημένες πρακτικές, αναχρονιστικές αντιλήψεις και αντιεπενδυτικές μεθοδεύσεις. Σε καμία δε περίπτωση τέτοιες σκέψεις δε συνάδουν με ορθολογικές πολιτικές αποφάσεις, που επικροτούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και πορεύεται το δρόμο της ανάπτυξης» σημειώνει η ΠΟΣΠΗΕΦ.

Με πυρά προς τον Κ. Χατζηδάκη και ο Σύνδεσμος Εταιριών Ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε,. τονίζει ότι «η ευθύνη για την ελλειμματικότητα του λογαριασμού βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η οποία παρά και τις δικές μας ενστάσεις αλλά και της Ρ.Α.Ε., προχώρησε το 2019, στην αναίτια και υπέρμετρη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ».

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα έχει αντιδράσει και ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) που με δεύτερη μελέτη του καταλήγει σε πέντε βασικά συμπεράσματα που καταρρίπτουν το επιχείρημα του Κωστή Χατζηδάκη ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ αποτέλεσε κρίσιμη συνθήκη για την ανάκαμψη της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι ο ΕΛΑΠΕ είναι μια παντελώς ανεξάρτητη νομική οντότητα από την οποία  αποπληρώνονται χιλιάδες επιχειρήσεις ανεξάρτητων ιδιωτών, κάποιοι μάλιστα εκ των οποίων τυγχάνουν και ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Όπως σημειώνει η έκθεση, «με τη χρεοκοπία του ΕΛΑΠΕ και η εξ’ αυτής ενδεχόμενη οικονομική βλάβη των χιλιάδων ιδιωτών παραγωγών που πληρώνονται από αυτόν, δεν καθίσταται αντιληπτό κατά ποια έννοια δικαίου οφείλουν να αιμοδοτήσουν μια εισηγμένη επιχείρηση όπως η ΔΕΗ και μάλιστα με σκοπό αυτή να υπερκερδοφορεί όπως ήδη συμβαίνει».

«Ζήτημα αξιοπιστίας η ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ»

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΗΕΦ σημειώνει ότι η διαρκής διόγκωση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, το οποίο αναμένεται να εκτοξευθεί σε 287,6 εκατ. € στο τέλος του 2020, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, προκαλεί συνθήκες έντονης ανασφάλειας σε χιλιάδες παραγωγούς πράσινης ενέργειας.

«Η διαχείριση του ΕΛΑΠΕ, ώστε να διασφαλιστεί και πάλι η βιωσιμότητά του, είναι ζήτημα που, κατά τη γνώμη μας, δεν απαιτεί πολλή σκέψη και ιδιαίτερη δράση, αλλά σαφή πολιτική βούληση.

Ως δημόσιος λογαριασμός, ο ΕΛΑΠΕ πρέπει πάντα να είναι ισοσκελισμένος. Όταν παρουσίασε πλεόνασμα, η κυβέρνηση αποφάσισε και εξέτρεψε νομίμως θεσμοθετημένους πόρους προς άλλες κατευθύνσεις, χωρίς όμως να λάβει σχετικές γνωμοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PΑΕ) και τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς» τονίζει η ανακοίνωση.

Μάλιστα, η ΠΟΣΠΗΕΦ, σε συναντήσεις που είχε με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τον Αύγουστο 2019 και τον Ιανουάριο 2020 (βλ. δελτία Τύπου ΠΟΣΠΗΕΦ στις 21.08.2019 και στις 31.01.2020επισήμανε εγκαίρως την πιθανότητα δημιουργίας προβλήματος στο μέλλον, λόγω αποστέρησης θεσμοθετημένων εισροών. Ο τότε αρμόδιος υφυπουργός, Γεράσιμος Θωμάς, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον ΕΛΑΠΕ και πρόσθετε ότι, εάν ποτέ προκύψει, η κυβέρνηση θα μεριμνήσει να επανακατευθύνει τους αναγκαίους πόρους για τον ισοσκελισμό του.

«Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα. Οι πόροι του Ειδικού Λογαριασμού που είχαν διοχετευτεί σε αλλότριους σκοπούς, όπως ήταν η σωτηρία της ΔΕΗ και η ενίσχυση του κλάδου της προμήθειας (βλ. Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε ΦΕΚ Α 84/13.4.2020), θα πρέπει να δρομολογηθούν εκ νέου προς αυτόν.

Παράλληλα, επιβάλλεται να θεσπιστεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, σύστημα διαχείρισης κινδύνου (risk management) για το ιδιαιτέρως σημαντικό τμήμα του Ειδικού Λογαριασμού, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, όπως κατ΄ επανάληψη έχει ζητήσει η ΠΟΣΠΗΕΦ (βλ. δελτίο Τύπου της ΠΟΣΠΗΕΦ στις 31.01.2020 συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η Ομοσπονδία μας, αν και συνδικαλιστικό όργανο, πάντοτε αντιμετώπιζε την ενεργειακή αγορά ως αδιαίρετο σύνολο, χωρίς να προβάλλει το στενό συντεχνιακό συμφέρον. Πάντα, στις προτάσεις μας κυριαρχεί η άποψη ότι, εάν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε είναι προβληματικό, τότε αυτό δεν μπορεί να μην επηρεάσει και εμάς.

Σε δημόσια παρέμβασή μας το Μάρτιο 2020, στην κορύφωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού SARS-COV-2 (βλ. δελτίο Τύπου της ΠΟΣΠΗΕΦ στις 31.03.2020), επισημαίναμε ότι «στη δίνη της πρωτόγνωρης κρίσης η ΠΟΣΠΗΕΦ θεωρεί ότι σήμερα προέχει η υποστήριξη των καταναλωτών, οικιακών και βιομηχανικών».

Οι «ψίθυροι» που αναπαράγονται κατά το τελευταίο διάστημα για «κούρεμα» τιμών και έκτακτη ειδική εισφορά των παραγωγών, ώστε να αναπληρωθούν οι αυξανόμενες απώλειες του ΕΛΑΠΕ, αποτελούν προϊόν εντελώς λανθασμένων συλλογισμών.  

Τέτοιες επιδιώξεις αντιστοιχούν σε παρωχημένες πρακτικές, αναχρονιστικές αντιλήψεις και αντιεπενδυτικές μεθοδεύσεις. Σε καμία δε περίπτωση τέτοιες σκέψεις δε συνάδουν με ορθολογικές πολιτικές αποφάσεις, που επικροτούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και πορεύεται το δρόμο της ανάπτυξης.

Οι χιλιάδες μικρομεσαίοι παραγωγοί – ιδιώτες, αγρότες και επαγγελματίες – αρνούνται να επωμιστούν τα νέα βάρη που θέλουν να τους μετακυλήσουν διάφοροι κύκλοι, προκειμένου να εξυπηρετήσουν χρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς και να χρηματοδοτήσουν λογιστικές διευθετήσεις και παθολογικά ελλείμματα. Είμαστε αποφασισμένοι, όσο ποτέ, να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ μάς δείχνει ξεκάθαρα το νομικό δρόμο που μπορούμε να ακολουθήσουμε αμέσως, χωρίς τις καθυστερήσεις του παρελθόντος.  Επιπλέον, θεωρούμε δεδομένη την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία  έχει δεσμευτεί ότι δε θα υπάρξουν άλλες μονομερείς ενέργειες στον κλάδο των ΑΠΕ.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός θα επιλέξουν την οδό της νομιμότητας και της ορθότητας και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προβούν σε πράξεις, που έχουν ως αποτέλεσμα να επιστρέψει η χώρα σε παλαιές εποχές επενδυτικής ανυποληψίας και κρατικής αναξιοπιστίας.

Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, υπάρχουν και εναλλακτικές δυνατότητες αναπλήρωσης του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ. Για το σκοπό αυτό, βρισκόμαστε στη διάθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για ειλικρινή και γόνιμο διάλογο.

Θα ήταν, τέλος, παράλειψή μας να μην υπογραμμίσουμε ότι, παράλληλα με το λογιστικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, που καλπάζει,  παρατηρούμε και μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση θεσμοθετημένων πόρων του Ειδικού Λογαριασμού από τον κυρίαρχο προμηθευτή, γεγονός που προκαλεί, εκτός από λογιστική, και ταμειακή ασφυξία» τονίζει η ΠΟΣΠΗΕΦ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «πυρά» στο υπ. Ενέργειας για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

Εδραία και τεκμηριωμένη πεποίθηση του Σ.Ε.Η.Α.Π.Ε αποτελεί ότι πηγή όλων των δεινών που ταλανίζουν τις Α.Π.Ε. τα τελευταία χρόνια, είναι η επιλεκτική τήρηση της νομιμότητας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραγωγοί ΑΠΕ: Δεν χρειαζόταν να χρεοκοπήσει ο ΕΛΑΠΕ για να σωθεί η ΔΕΗ

Νέα μελέτη του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά καταρρίπτει την επιχειρηματολογία Χατζηδάκη ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που εκτίναξε στα ύψη το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ ήταν αναγκαία για να σωθεί η ΔΕΗ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επτά πράσινες δράσεις προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι πάνω από το 30% των συνολικών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει να διοχετευθεί σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης, και υπενθύμισε πως η προθεσμία για την δέσμευση των κονδυλίων είναι τρία χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλασιασμός των επενδύσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα την επόμενη 5ετια

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως η χώρα σχεδιάζει πιο φιλόδοξες πολιτικές για την ενεργειακή εξοικονόμηση κτιρίων τονίζοντας πως το ΕΣΕΚ αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάκαμψη της οικονομίας.