ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι Περιφέρειες ως «ατμομηχανές» ανάπτυξης

Η απορρόφηση των κονδυλίων δεν είναι πανάκεια χωρίς δράσεις που συμβάλλουν στην βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας

Οι χρηματοδοτούμενες δράσεις θα δώσουν προστιθέμενη αξία στα κονδύλια που απορροφούν οι περιφέρειες και μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να αναπτυχθεί η παραγωγικότητα στις περιοχές. Ταυτόχρονα δίνουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν ερευνητικά προγράμματα που θα ενισχύσουν τον ρόλο της περιφέρειας.

Κατά την διάρκεια της 8ης διαδικτυακής συζήτησης του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος με θέμα: Οι Περιφέρειες ως Ατμομηχανή Ανάπτυξης της Ελλάδας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνης Γεωργιάδης, σημείωσε ότι, ο Ευρωπαϊκός Δείκτης RCI (Regional Competitive Index) επιβεβαιώνει τις ανισότητες και τις διαφορές ανάμεσα στις περιφέρειες παρόλο που η εθνική νομοθεσία είναι ίδια.  Είναι χρήσιμο και κρίσιμο να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των περιφερειών ώστε να διαχυθούν οι καλές πρακτικές και να συζητηθούν κάποια «μαθήματα» που προέκυψαν.

Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Νίκη Δανδόλου, διευκρίνισε πολλά σημεία σχετικά με τα ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι δεν αποτελούν πανάκεια αν δεν σχεδιάζουμε δράσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν πραγματικά στην βελτίωση της παραγωγικότητας της Ελλάδας και θα προκύπτουν ως αποτέλεσμα ενός ευέλικτου στρατηγικού προγράμματος.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε ότι οι περιφέρειες μπορούν να αποτελέσουν τον βατήρα για να πραγματοποιηθεί ένα άλμα στην παραγωγικότητα των περιφερειών, επισημαίνοντας κι εκείνος με τη σειρά του ότι το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι μόνο η απορρόφηση των κονδυλίων αλλά η προστιθέμενη αξία που παράγεται μέσα από τις χρηματοδοτούμενες δράσεις.

Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ Δημήτρης Κουρέτας, εντυπωσίασε με την πληθώρα των συνεργασιών του Πανεπιστημίου με την επιχειρηματική κοινότητα, διότι κάνουν πράξη την 3η αποστολή του Πανεπιστημίου, που είναι η συμμετοχή τους στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Πρότεινε κι εκείνος τη συνεργασία με το Συμβούλιο, ώστε τα ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου να διαχυθούν στους παραγωγούς όλων των περιφερειών ώστε να αξιοποιηθούν και να προσδώσουν αξία στις καλλιέργειες.

Την συζήτηση συνόψισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Σίμος Αναστασόπουλος, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να διοργανώσει, μέσα από ένα Μνημόνιο Κατανόησης με τις Περιφέρειες, δράσεις για τη διάχυση των καλών πρακτικών και των ερευνητικών έργων με την τοπική παραγωγή, την εις βάθος κατανόηση των απαιτήσεων του ΕΣΠΑ και της δημιουργίας ενός μηχανισμού συγκέντρωσης των προκλήσεων για την έγκαιρη επίλυσή τους.

Κλείνοντας η Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου, Δρ Βενετία Κουσία επανέλαβε την κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων ότι η ανταγωνιστικότητα στηρίζεται στην πολιτική  βούληση, αλλά πρέπει να συνοδεύεται τόσο από τολμηρές αποφάσεις όσο και από συνετή διακυβέρνηση. Οι έννοιες - κλειδιά όπως η Ομάδα, η Εμπιστοσύνη, η Αξιολόγηση και η Ευελιξία παραμένουν από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες προκειμένου να μετεξελιχθούν οι Περιφέρειες σε γέφυρες για την νέα εποχή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύει 37,07 εκατ. ευρώ σε έργα ύδρευσης η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Το ποσό των 37,07 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την υλοποίηση 20 σημαντικών έργων ύδρευσης σε συνολικά 12 δήμους και στις πέντε περιφερειακές ενότητες (Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου).
gas pipe-Eastmed-fysiko aerio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προοπτικές του φυσικού αερίου ενόψει της ενεργειακής μετάβασης

Το φυσικό αέριο αναδεικνύεται ως την πιο αξιόπιστη λύση για την ενεργειακή μετάβαση μέχρι το 2050 και η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο ως διαμετακομιστικό κέντρο στην περιοχή των Βαλκανίων.