Φώτο: Shutterstock

Χρηματοδότηση για πολύ μικρές επιχειρήσεις ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος

Ο ΕΣΑ και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεσμεύτηκαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση των προτάσεων του Συλλόγου.

Τη δημιουργία ενός ειδικού στοχευμένου δανείου, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και ευνοϊκούς όρους, που θα αφορά αποκλειστικά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ζήτησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης από την πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου σε συνάντησή τους. 

Ειδικότερα, ο Σ. Καφούνης ζήτησε την δημιουργία ενός ειδικού στοχευμένου δανείου, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και ευνοϊκούς όρους, που θα αφορά αποκλειστικά τους πολύ μικρούς και θα δώσει πραγματική ανάσα σε χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, σε όλη τη χώρα.

Εξειδικεύοντας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα κρίνεται απαραίτητο να καλύπτει αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 250.000 ευρώ ετησίως και έως 10 εργαζόμενους, με ένα ποσό που δεν θα ξεπερνά το 25% του τζίρου ή τα 50.000 ευρώ. Αυτονόητο είναι ότι οι τράπεζες που μέχρι σήμερα αδιαφορούν για όλες τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, θα υποχρεούνται να κατευθύνουν ένα ποσό που με την μόχλευση θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, σε χιλιάδες νοικοκύρηδες μικρούς, που ενώ έχουν προοπτική και ελπίδα, είναι αποδεδειγμένα αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα, γιατί δυστυχώς έως σήμερα από τα 5,2 δισ. μόνο 100 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε αυτοαπασχολούμενους και πραγματικά πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Δεύτερον, αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί από τα προγράμματα του πρώην ΤΕΜΠΜΕ, ζητώντας να επισπευστούν οι διαδικασίες εκ μέρους του ΕΤΕΑΝ ώστε να μεταφερθούν οι οφειλές στην ΑΑΔΕ το γρηγορότερο δυνατό και να μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις, όποτε και όπου εμφανιστούν. Είναι απαράδεκτο να μην τύχουν της εξαγγελθείσας ευνοϊκής ρύθμισης μέσω των 120 δόσεων κάποιοι συμπολίτες μας, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησης τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου, η κα Αθηνά Χατζηπέτρου συμφώνησε ότι θα στηρίξει και τις δυο προτάσεις και τα δυο μέρη δεσμεύτηκαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση τους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να μην καταβάλλουν ενοίκια όσο είναι κλειστοί ζητούν οι έμποροι

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει την απαλλαγή όσων παραμένουν κλειστοί, από την καταβολή ενοικίου και την μετάθεση των πληρωμών για τις επιταγές Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου κατά 60 μέρες μετά την λήξη του lockdown.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ενοικίων για το λιανεμπόριο ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος

Σε συνέχεια της απόφασης του ΥΠΟΙΚ για τη μείωση των ενοικίων τον Σεπτέμβριο, ο ΕΣΑ σε συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ θα προβεί άμεσα σε ενέργειες που θα διευκολύνουν τη συναίνεση ιδιοκτητών και ενοικιαστών.