ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

ΙΟΒΕ: Ήπια βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 92,3 μονάδες, φθάνοντας σε επίπεδα υψηλότερα σε σύγκριση τόσο με την ευρωζώνη όσο και με το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βελτιωμένος έστω και με σχετικά ήπιο ρυθμό ήταν ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τον Οκτώβριο, τον οποίο καταρτίζει το ΙΟΒΕ, καθώς διαμορφώθηκε στις 92,3 μονάδες, έναντι 89,5 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Μικρή ενίσχυση των προσδοκιών καταγράφηκε στο Λιανικό εμπόριο και εντονότερη στις Κατασκευές και τη Βιομηχανία, σε αντίθεση με τις Υπηρεσίες και κυρίως την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία υποχώρησε σημαντικά.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί - όπως φαίνεται και από τον ακόλουθο πίνακα- ότι το οικονομικό κλίμα ακολούθησε καλύτερη πορεία στη χώρα μας σε σύγκριση τόσο με την ευρωζώνη όσο και με το σύνολο της ΕΕ, καθώς σε αυτές διαμορφώθηκε στις 90,9 και 90 μονάδες αντίστοιχα.

 

Η περαιτέρω έξαρση της υγειονομικής κρίσης τον Οκτώβριο, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημοσίας υγείας που λήφθηκαν, κλιμάκωσαν εκ νέου την ανησυχία, κυρίως στα νοικοκυριά, για τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Επισημαίνεται ότι η έρευνα δεν ενσωματώνει τις πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου.

Ευρύτερα, οι αβεβαιότητες για τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της πανδημίας στην Ελλάδα και διεθνώς κλιμακώνονται και οι αρνητικές επιδράσεις τους στις προσδοκίες αναμένεται να αποτυπωθούν με μεγαλύτερη έμφαση τον επόμενο μήνα. Βεβαίως, οι παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενδεχομένως να περιορίσουν σε κάποιο βαθμό τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ή πρόσθετων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να αμβλύνουν ιδιαίτερα τις δυσμενείς προσδοκίες, καθώς αφενός συνεχίζει να μη διαφαίνεται το τέλος της πανδημίας άμεσα, αφετέρου πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά υπέστησαν έντονες πιέσεις ήδη από την πρώτη φάση της και οι δυνατότητες και οι αντοχές τους έναντι της νέας έξαρσής της έχουν εξασθενήσει αρκετά. Συνεπώς η οικονομία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας, με τις εξελίξεις στα επιδημιολογικά δεδομένα να υπερτερούν σε βαρύτητα των υπόλοιπων.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα ενισχύθηκαν οριακά και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν σημαντικά.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν, σε αντίθεση με τις αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες περιορίστηκαν.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ παράλληλα τα αποθέματα αποκλιμακώνονται.
  • στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν ελαφρά, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση μεταβλήθηκαν οριακά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της κινήθηκαν πτωτικά.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται ελαφρά όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ εντονότερα υποχωρούν οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και η πρόθεση για αποταμίευση.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού της χώρας

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, η οικονομική δραστηριότητα παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση στην Αττική, όπου καταγράφεται με διαφορά και το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.