ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το νέο «κούρεμα» στα ενοίκια: Ποιοι και πώς το δικαιούνται

Ανάλογα με την επιδημιολογική ζώνη της έδρας τους και τον ΚΑΔ, οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% ή προαιρετική μείωση 30%. Ποια ελάφρυνση προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες.

«Κούρεμα» ενοικίων δύο ταχυτήτων για τις επιχειρήσεις, ανάλογα με την επιδημιολογική ζώνη στην οποία βρίσκεται η έδρα τους και τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, προβλέπει το νέο πακέτο των κυβερνητικών μέτρων στήριξης για τους πληττόμενους από την πανδημία.   

Ειδικότερα, υποχρεωτική μείωση κατά 40% του ενοικίου επαγγελματικής στέγης για τον Νοέμβριο θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές και περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους 552 πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους (ΚΑΔ).

Το μέτρο θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, οι οποίοι θα πληρώσουν μειωμένο κατά 40% το ενοίκιο του Νοεμβρίου για την κύρια κατοικία τους ή και για τη φοιτητική κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.  

Επισημαίνεται ότι το υποχρεωτικό κούρεμα ενοικίων εφαρμόζεται όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν με κρατική εντολή αλλά για όλες τις πληττόμενες που περιλαμβάνονται στην διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ που εφαρμόστηκε τον περασμένο Απρίλιο. Προϋπόθεση είναι να έχουν την έδρα τους σε περιφερειακή ενότητα η οποία είναι ενταγμένη στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Έτσι, εάν η Αττική παραμείνει για 15 ημέρες στην «κόκκινη ζώνη» ο ενοικιαστής ενός καταστήματος ενδυμάτων που θα παραμείνει ανοιχτό τον Νοέμβριο θα πληρώσει το 60% του μισθώματος για τον τρέχοντα μήνα καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία λιανικού εμπορίου περιλαμβάνεται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ

Για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε «κίτρινες» περιοχές προβλέπεται προαιρετική μείωση του ενοικίου τουλάχιστον 30% κατόπιν συμφωνίας ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.

Το υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων του μηνός Νοεμβρίου θα ισχύσει:

  1. Για επιχειρήσεις που κλείνουν κατόπιν κρατικής εντολής ή πλήττονται λόγω κορονοϊού, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου.
  2. Για εργαζόμενους των παραπάνω επιχειρήσεων και των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή.
  3. Για φοιτητική στέγη εφόσον ο γονέας είναι εργαζόμενος του οποίου η σύμβαση έχει ανασταλεί.

Με βάση το νέο υγειονομικό χάρτη η μείωση ενοικίου κατά 40% αφορά επιχειρήσεις που έχουν έδρα στις ακόλουθες περιφέρειες:

  • Αττικής, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλης, Ημαθίας, Πιερίας, Φλωρίνης, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Λαρίσης, Βοιωτίας και Κυκλάδων

Αφορά στις επιχειρήσεις που ασκούν κύρια δραστηριότητα με βάση τη διευρυμένη λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας ή ασκούν δευτερεύουσα δραστηριότητα με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα της κύριας.

Η προαιρετική μείωση

Το μέτρο της προαιρετικής μείωσης τουλάχιστον κατά 30% αφορά τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο επίπεδο «επιτήρησης», περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ και έχουν έδρα σε περιφερειακές ενότητες:

  • Αιτωλοακαρνανία, Άνδρος, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Αχαϊα, Γρεβενά, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Ηλεία, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Κάλυμνος, Καρδίτσα, Κάρπαθος- Κάσος, Κέα-Κύθνος, Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα, Λήμνος, Μαγνησία, Μεσσηνία, Μήλος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, Πάρος, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σάμος, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Φωκίδα, Χανιά, Χίος.

Οι ιδιοκτήτες που θα εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% θα μπορούν να συμψηφίσουν το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα το 30% του χαμένου ενοικίου του μηνός Νοεμβρίου  θα ληφθεί υπόψη ως επιπλέον ποσό έκπτωσης φόρου και θα αφαιρεθεί κι αυτό από τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές τους, δηλαδή από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος της φετινής φορολογικής δήλωσης ή του ΕΝΦΙΑ του 2020. Για την κατοχύρωση του επιπλέον αυτού ποσού έκπτωσης φόρου, κάθε εκμισθωτής θα πρέπει να υποβάλει δήλωση απώλειας μισθωμάτων («δήλωση COVID») στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η Α.Α.Δ.Ε. στο σύστημα ΤAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν συμφωνήσει με τους ενοικιαστές τους μείωση του ενοικίου θα κερδίσουν επιστροφή φόρου ίση με το 12% του αρχικού μισθώματος. Για παράδειγμα, για κομμωτήριο με μηνιαίο μίσθωμα 1.000 ευρώ, ιδιοκτήτης και ενοικιαστής συμφωνούν στη μείωση του ενοικίου 30%. Το μίσθωμα διαμορφώνεται στα 700 ευρώ. Η απώλεια εισοδήματος για τον ιδιοκτήτη είναι 300 ευρώ αλλά το κράτος του καλύπτει μέρος της ζημιάς μέσω έκπτωσης φόρου που ανέρχεται στο 12% του αρχικού μισθώματος των 1.000 ευρώ δηλαδή 120 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο πέντε ελαφρύνσεων φόρων για «ανάσες» μέσα στην πανδημία

Περισσότερες από 24 δόσεις για τα «παγωμένα» χρέη της πανδημίας με εισοδηματικά κριτήρια, «ψαλίδι» στην προκαταβολή φόρου, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια, σταθερές οι αντικειμενικές αξίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι για «μαύρο» χρήμα σε 40.000 αγορές ακινήτων με μετρητά

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας, με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις για να διαπιστώσουν αν δικαιολογούνται οι αγορές με βάση τα εισοδήματα.