ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
house
Shutterstock

«Σπριντ» για χιλιάδες ρυθμίσεις δανείων πρώτης κατοικίας

Πάνω από 160.000 αιτήσεις για επιδότηση από το πρόγραμμα «Γέφυρα». Όσοι έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια καλούνται να συζητήσουν με τις τράπεζες για ρύθμιση, πριν πάρουν την επιδότηση.

Ένας αγώνας δρόμου για τη ρύθμιση δεκάδων χιλιάδων δανείων με ενέχυρο πρώτης κατοικίας αρχίζει για δανειολήπτες και τράπεζες, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για κρατική επιδότηση δανείων μέχρι 600 ευρώ στις δόσεις δανείων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» και συγκεντρώθηκαν συνολικά περισσότερες από 160.000 αιτήσεις.

Η μεγάλη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα και τους δανειολήπτες είναι να καταλήξουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ως τα τέλη του έτους, σε συμφωνίες για ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς ο νόμος ορίζει ότι αποτελεί προϋπόθεση για να επιδοτηθούν οι δόσεις των δανείων αυτής της κατηγορίας να έχει προηγηθεί συμφωνία τράπεζας - οφειλέτη για τη ρύθμιση του δανείου.

Το νέο στοιχείο που προστίθεται στην εξίσωση της ρύθμισης καθυστερούμενων δανείων με ενέχυρο κύριας κατοικίας είναι ο δανειολήπτης έχει μπροστά του το «καρότο» της παροχής κρατικής επιδότησης για εννέα μήνες, το οποίο, σε συνδυασμό με μια πρόταση της τράπεζας που θα καταλήγει σε μείωση της μηνιαίας δόσης, σε συσχέτιση με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, δημιουργεί ένα μείγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων, προσφέροντας και στις τράπεζες μια σημαντική ανακούφιση.

Χιλιάδες αιτήσεις πριν το κλείσιμο της πλατφόρμας

Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για το πρόγραμμα «Γέφυρα» είναι μεγάλος, καθώς αυτές ανήλθαν σε 160.467 αιτήσεις, κάτι που σημαίνει ότι περί τις 10.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες πριν λήξει η προθεσμία, το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, «ο αριθμός αυτός αποδεικνύει τη μεγάλη απήχηση και την επιτυχία του προγράμματος, το οποίο, για πρώτη φορά, επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας του είναι ότι στους 3 μήνες λειτουργίας του, δηλαδή από τις 3 Αυγούστου έως τις 31 Οκτωβρίου, υποβλήθηκε 23 φορές μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων, σε σύγκριση με το προσωρινό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο διήρκεσε 13 μήνες».

Οι δανειολήπτες πάνε... ταμείο

Για να φθάσουν οι δανειολήπτες στο κρατικό ταμείο και να επιδοτηθούν για εννέα μήνες, θα προηγηθεί ο έλεγχος επιλεξιμότητας των υποβληθεισών αιτήσεων, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, η καταβολή της επιδότησης θα αρχίσει:

  • Από τον τρέχοντα μήνα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο δεν έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής δόσεων.
  • Μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμής δόσεων, κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής.
  • Μετά τη συμφωνία του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για μια νέα, βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής του, για μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε η κρατική επιδότηση να ξεκινήσει να καταβάλλεται το αργότερο εντός του Ιανουαρίου του 2021, τονίζει το υπ. Οικονομικών.

Τα ποσά της επιδότησης

Οι επιδοτήσεις για το πρώτο τρίμηνο κυμαίνονται μεταξύ 60% και 90% της δόσης και μπορούν να φθάσουν ως τα 600 ευρώ. Ειδικότερα,

  • Η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.
  • Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.
  • Εάν το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Οι υποχρεώσεις των δανειοληπτών

Οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης, το οποίο δεν καλύπτεται από το κράτος. Μετά τη λήξη της επιδότησης, οφείλουν να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον:

  • 6 μηνών, για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση έως 90 ημέρες κατά την 29η.2.2020,
  • 12 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί,
  • 18 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή.
  • 12 μηνών, για δάνεια οποιασδήποτε εκ των ανωτέρω κατηγοριών, στα οποία η δόση δεν έχει ορισθεί σε μηνιαία βάση.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι δανειολήπτες θα κληθούν να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: «Παγώνουν» δόσεις και πλειστηριασμοί, άτοκα δάνεια στους πληγέντες

Moratorium ως το τέλος του έτους για τους δανειολήπτες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Οι επιχειρήσεις καλούνται να ζητήσουν ρύθμιση δανείων. Άτοκα δάνεια για το 20% - 30% των ζημιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις απειλές για την ευρωζώνη που μπορούν να φέρουν νέα κρίση

Υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων, πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα, φόβοι για νέα «κόκκινα» δάνεια στο τραπεζικό σύστημα και αδυναμίες στις «σκιώδεις» τράπεζες απειλούν να διαταράξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουρέματα» 40% σε δάνεια με τον νέο μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης

Μέχρι στιγμής 137 δανειολήπτες έχουν λάβει προτάσεις για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, που περιλαμβάνουν και σημαντικές διαγραφές χρέους. Παραδείγματα έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Οικονομικών.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η λύση για περισσότερα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με προγράμματα όπως αυτά της Αναπτυξιακής Τράπεζας μπορούν να αυξηθούν τα δάνεια σε ΜμΕ, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ. Τι λέει για διασυνοριακές συγχωνεύσεις τραπεζών, τι μήνυμα στέλνει στις εταιρείες διαχείρισης δανείων.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακτωλός χρηματοδοτήσεων το 2020, κλειστές «στρόφιγγες» το 2021

Στα 24,4 δισ. οι χρηματοδοτήσεις από τράπεζες και κράτος το 2020. Έχουν πέσει στα 9,8 δισ. φέτος, με αρνητική πιστωτική επέκταση στις επιχειρήσεις. Επιμερισμό κινδύνων με αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης προτείνει η Τρ. Ελλάδος για να αυξηθούν τα δάνεια σε ΜμΕ.