ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tui, tourismos, germania
Φώτο: Shutterstock

Πλήγμα από την TUI στη ρευστότητα των ελληνικών ξενοδοχείων

Η απόφαση του γερμανικού tour operator να μεταφέρει τις πληρωμές προς τους ξενοδόχους μέχρι τον Μάρτιο του 2021, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Σε ασφυκτικό κλοιό ρευστότητας βρίσκονται πλέον πολλά ελληνικά ξενοδοχεία μετά την απόφαση του γερμανικού tour operator TUI να αναθεωρήσει τους όρους των συμβολαίων και να μεταθέσει για τον Μάρτιο του 2021 την πληρωμή των ποσών που τους οφείλει για την φετινή χρονιά. Οι Έλληνες ξενοδόχοι μετά την υπόθεση της Thomas Cook είναι πολύ επιφυλακτικοί καθώς ανησυχούν για νέα κανόνια, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει σε νέα βοήθεια από την ΕΕ για τον τουριστικό κλάδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η γερμανική TUI που αποτελεί τον μεγαλύτερο tour operator της Ευρώπης, υπό την πίεση που έχει βρεθεί μετά την πανδημία και την καταρράκωση του τουριστικού κλάδου φέτος, θέλει να μεταφέρει τις πληρωμές που θα έπρεπε να κάνει στα ξενοδοχεία που συνεργάζεται. Συνήθως αυτές οι πληρωμές γίνονται μέσα σε 60 μέρες από την ημερομηνία που θα αναχωρήσει ο πελάτης, όμως τώρα ο γερμανικός κολοσσός θέλει να μεταφέρει τις πληρωμές μέχρι και το Μάρτιο του 2021, με τους ξενοδόχους να λαμβάνουν μόλις το 75% των χρημάτων που τους χρωστά η TUI για τις φετινές διανυκτερεύσεις.

Με τον γερμανικό tour operator να συνεργάζεται με περισσότερα από 2.000 ξενοδοχεία στη χώρα, η απόφαση αυτή οδηγεί στον οικονομικό στραγγαλισμό τους, καθώς ο ελληνικός τουρισμός υπέστη πλήγμα 12-14 δισ. ευρώ φέτος εξαιτίας της πανδημίας. Πολλά ξενοδοχεία στην Ελλάδα περίμεναν αυτά τα χρήματα που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ που θα τους έδιναν κρίσιμη «ανάσα» για να καταφέρουν να βγάλουν τον εφιαλτικό χειμώνα που έρχεται και να καταφέρουν να επιβιώσουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ελπίζοντας στην ανάκαμψη της αγοράς.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, δυο ξενοδόχοι ανέφεραν στην εφημερίδα πως ο γερμανικός tour operator τους οφείλει περισσότερα από 600.000 ευρώ στον καθένα και η απόφαση της TUI να μην τους πληρώσει το ποσό που τους οφείλει για αυτό τον μήνα θα αναγκαστούν να καταφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό για να επιβιώσουν. Επίσης, ταξιδιωτικός πράκτορας που δραστηριοποιείται στα νησιά, σκέφτεται να τερματίσει το συμβόλαιό του με την γερμανική εταιρεία καθώς του οφείλονται 70.000 ευρώ. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε στους FT ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση», και εξέφρασε την ελπίδα πως θα εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο.

Η TUI σύμφωνα με εκτιμήσεις της Barclays έχει «κάψει» 3 δισ. ευρώ τους τελευταίους οκτώ μήνες, με τον γερμανικό κολοσσό να έχει ήδη λάβει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε δάνεια με κρατική στήριξη, ενώ επιδιώκει να εξασφαλίσει άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση. Παράλληλα ο γερμανικός κολοσσός αναφέρει πως έχει ήδη δώσει ένα σημαντικό ποσό σε προκαταβολές στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020 και ότι ήρθε σε επαφή με ένα «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και την Ελλάδα «για να συζητήσουν τα σχέδια πληρωμών και να εξετάσουν από κοινού τις επιλογές».  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλή πληρότητα στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης ενόψει της 85ης ΔΕΘ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις πληρότητες του Ιουλίου και του Αυγούστου, υπογραμμίζοντας πως τα χαμόγελα ήρθαν «από την επιδρομή των Βαλκάνιων τουριστών».
Open
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έναρξη για την εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων Hotel Operation

Η εταιρεία διαχειρίζεται 55 καταλύματα σε όλη την Ελλάδα με την πλειονότητα αυτών να βρίσκονται στο νησί της Μήλου, στην Κύθνο, στη Σίφνο, στη Νάξο, στην Κρήτη, στην Αράχοβα, στην Αιδηψό και στο Συνεβρό Αχαΐας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει σταδιακά η «κάθοδος» των τουριστών από τις χερσαίες πύλες

Ένας στους τρεις τουρίστες που έρχεται στην Ελλάδα, περνάει από τις χερσαίες πύλες της. Παρά την ανατροπή που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, το ταξίδι με αυτοκίνητο ή άλλο όχημα, παραμένει ισχυρή τάση, καθώς αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς.