ΓΔ: 2102.61 -0.94% Τζίρος: 394.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Kostis Xatzidakis, energeia, ypourgeio energeias
Φώτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Κ. Χατζηδάκης: Ορόσημο για την ενεργειακή ασφάλεια ο αγωγός ΤΑP

Η μελλοντική σύνδεση του ΤΑΡ με τον υπό κατασκευή IGB, αναμένεται να συμβάλλει περαιτέρω στη διαφοροποίηση και ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός.

Φυσικό αέριο από τον αγωγό ΤΑΡ θα αρχίσει να προμηθεύεται η χώρα, μέσω της ΔΕΠΑ, έως το τέλος του χρόνου, επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του με τις οποίες χαιρετίζει την ολοκλήρωση της προετοιμασίας του αγωγού στο ελληνικό έδαφος και τη θέση του σε δυνατότητα εμπορικής λειτουργίας.

«Αναμένουμε με μεγάλη προσμονή την έναρξη της παράδοσης εμπορικών ποσοτήτων αερίου στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στη ΔΕΠΑ στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου παροχής αερίου από το πεδίο Shah Deniz μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. 

Με αυτές τις εμπορικές παραδόσεις θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά η στρατηγική του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Ελλάδας η οποία -σε συνδυασμό με άλλα έργα όπως ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB και ο Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης- αναδεικνύεται στο σημαντικότερο διαμετακομιστικό κόμβο μεταφοράς εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας.

«Υποστηρίξαμε εξαρχής τον ΤΑΡ ως τη βέλτιστη επιλογή για το Ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου, εκτιμώντας την αξία όδευσης μιας διεθνούς ενεργειακής υποδομής σε ελληνικό έδαφος. Μιας υποδομής που με τη διαχρονική στήριξη της ελληνικής πολιτείας έγινε πραγματικότητα. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι η επιλογή της όδευσης του Νοτίου Διαδρόμου μέσω της Ελλάδος και του ΤΑΡ έγινε από την κοινοπραξία του Shah Deniz τον Ιούνιο του 2013 επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Με την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του ΤΑΡ, το στρατηγικό όραμα της Ε.Ε. για προμήθεια φυσικού αερίου από εναλλακτική πηγή πραγματώνεται, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των βασικών ευρωπαϊκών στόχων για ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας», πρόσθεσε. 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Χταζηδάκης σημείωσε ότι η μελλοντική σύνδεση του ΤΑΡ με τον υπό κατασκευή Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), αναμένεται να συμβάλλει περαιτέρω στη διαφοροποίηση και ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, ενώ τα τρία -ήδη κατασκευασμένα και σε αναμονή- σημεία διασύνδεσης του αγωγού σε Κοζάνη, Καστοριά και Πέλλα, θα συνδράμουν στο σχέδιο μελλοντικής επέκτασης του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές με υψηλή ενεργειακή ζήτηση και ανάγκες, όπως η Βόρεια Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Επαρκή τα αποθέματα ενέργειας στην ΕΕ παρά τον πόλεμο

Η ΕΕ διαβεβαιώνει ότι οι χώρες μέλη έχουν επαρκή αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά τις διαταραχές στη Μέση Ανατολή. Οι ανησυχίες εστιάζουν κυρίως στις αυξημένες τιμές ενέργειας και όχι στην επάρκεια αποθεμάτων.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Σοβαρότητα στην κρίση, στήριξη αν χρειαστεί

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κ. Χατζηδάκης, τονίζει πως η κρίση στον Κόλπο προκαλεί ανησυχία αλλά όχι πανικό. Η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί προληπτικά, ελέγχοντας αποθέματα και τιμές, διαβεβαιώνοντας για επάρκεια και αυστηρούς ελέγχους.
Μίλτος Ασλάνογλου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ασλάνογλου (ΕΣΠΕΝ): Τι μας «έρχεται» στις τιμές ρεύματος λόγω Μέσης Ανατολής

Ο Μίλτος Ασλάνογλου, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας, σε συνέντευξή του στο BD εξηγεί πώς επηρεάζει η κρίση στη Μέση Ανατολή τις τιμές ρεύματος, γιατί το φυσικό αέριο παραμένει απαραίτητο και πώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος.
Chevron πλατφόρμα πετρελαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Οι συμφωνίες με CHEVRON καθιστούν την Ελλάδα παραγωγό φυσικού αερίου

Ο Υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε πως οι συμφωνίες με CHEVRON και EXXON MOBIL μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα παραγωγής φυσικού αερίου, με στόχο ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο το 2027 και νέες γεωφυσικές μελέτες.