ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Παρέμβαση της ΡΑΕ για τις τιμές στην αγορά ενέργειας

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρυθμιστική αρχή θα συναντηθεί με εκπροσώπους των παραγωγών ενέργειας που συμμετέχουν στη νέα αγορά. Σημειώθηκαν δυσλειτουργίες στη πρώτη περίοδο εφαρμογής του target model.

Πρωτοβουλία άμεσης παρέμβασης της ΡΑΕ για την θεραπεία «παιδικών ασθενειών», όπως χαρακτηρίζονται από αρμόδιες πηγές, της νέας δομής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (target model) αναμένεται τις επόμενες ημέρες με στόχο την εξομάλυνση των τιμών, προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα το κόστος παραγωγής του ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΡΑΕ καλεί τις επόμενες μέρες σε συνάντηση τον ΑΔΜΗΕ, για μια αναλυτική εξέταση των δεδομένων. Θα ακολουθήσει συνάντηση της ρυθμιστικής αρχής με εκπροσώπους των παραγωγών ενέργειας, που συμμετέχουν στη νέα αγορά, προκειμένου να διακριβωθούν και να διορθωθούν οι συνθήκες που οδήγησαν σε σημαντική άνοδο τις τιμές στη λεγόμενη αγορά εξισορρόπησης. Πρόκειται για την τελευταία χρονικά αγορά του target model στην οποία διασφαλίζεται η κάλυψη της ζήτησης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και εκκαθαρίζονται οι αποκλίσεις μεταξύ της πρόβλεψης και της πραγματικής παραγωγής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Η εξέλιξη (άνοδος των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης) πιέζει άμεσα τους προμηθευτές και δημιουργεί σε δεύτερο χρόνο πιέσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, γεγονός που εξηγεί την άμεση παρέμβαση της Αρχής.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι δυσλειτουργίες κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του target model (η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που το εφήρμοσε, από τις αρχές Νοεμβρίου) αντιμετωπίστηκαν σε πλειάδα χωρών, και με την έννοια αυτή δεν αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα. Είχαν επισημανθεί άλλωστε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λίγο πριν την εισαγωγή του target model, ως πιθανό πρόβλημα του νέου συστήματος κατά την πρώτη μεταβατική περίοδο. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν τέλος, ότι ανάλογο φαινόμενο παρουσιάστηκε με την εισαγωγή της λεγόμενης «χρέωσης προμηθευτή» (ΠΧΕΦΕΛ) το 2016. Ως αποτέλεσμα η ρύθμιση επανασχεδιάστηκε λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή της, προκειμένου να εξαλειφθούν υπερβολικές χρεώσεις των προμηθευτών. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΒΕΕ: Πλήγμα για ΜμΕ οι αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας

«Την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στον "αναπνευστήρα" οι αυξήσεις στην ενέργεια το λιγότερο ως  άκαιρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν», υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ χαμηλών τιμών στις ΑΠΕ, οφέλη για τους καταναλωτές

Στον σημερινό διαγωνισμό της ΡΑΕ έλαβαν μέρος 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW. Ο διαγωνισμός αφορούσε τη διάθεση συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κοινή διαδικασία, για αιολικά και για φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώ/μεγαβατώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΡΑΕ: Προ των πυλών οι αλλαγές στις χρεώσεις χρήσης δικτύων ενέργειας

Για τον ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται αλλαγή του μοντέλου υπολογισμού των χρεώσεων που θα βασίζεται κυρίως στην ισχύ και όχι στην ενέργεια ενώ θα λαμβάνει υπόψη το νέο ρόλο των δικτύων διανομής.