Φωτο: Shutterstock

Μείωση 3,5% του τζίρου λιανικού εμπορίου τον Σεπτέμβριο

Οι πωλήσεις μειώθηκαν σε καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων, ένδυση, υπόδηση, τρόφιμα, ποτά, καπνό. Αύξηση σε φαρμακευτικά, καλλυντικά, βιβλία, έπιπλα και οικιακό εξοπλισμό.

Πτώση 3,5% σημείωσε σε ετήσια βάση ο τζίρος του λιανικού εμπορίου τον Σεπτέμβριο, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στα φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2019, παρουσίασε μείωση 3,5% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2020 μείωση 6,8%. 

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2020 παρουσίασε αύξηση 0,2%. Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2020, δεν παρουσίασε μεταβολή. 

Στα επιμέρους στοιχεία, ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε σε:

  • Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (12,6%),
  • Ένδυση- υπόδηση (8,6%),
  • Τρόφιμα-ποτά- καπνό (8,1%) και
  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (1,8%).

Στον αντίποδα, οι πωλήσεις σημείωσαν ανοδική πορεία σε:

  • Φαρμακευτικά-καλλυντικά (20,5%),
  • Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (6,3%),
  • Πολυκαταστήματα (1,8%) και
  • Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (0,5%).
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση 3,1% στον όγκο πωλήσεων λιανικού εμπορίου τον Ιούλιο

Άνοδο στον όγκο των πωλήσεων είδαν οι τομείς των επίπλων- ηλεκτρικών ειδών- οικιακού εξοπλισμού (12,8%), Φαρμακευτικών- καλλυντικών (11,7%), Βιβλίων- χαρτικών- λοιπών ειδών (5,1%), ένδυσης- υπόδησης (2,6%) και Πολυκαταστημάτων (2,4%).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση 6,9% στο λιανικό εμπόριο τον Ιούνιο, αυξήθηκε ο τζίρος σε έπιπλα, ηλεκτρικά

Μόνο σε τρεις από τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων, παρουσιάστηκε θετικός τζίρος: Στα Έπιπλα-Ηλεκτρικά είδη-Οικιακό εξοπλισμό (25,9%), στα Φαρμακευτικά-Καλλυντικά (3,4%) και στα Βιβλία-Χαρτικά-Λοιπά Είδη (0,2%).