ΓΔ: 876.35 0.74% Τζίρος: 44.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Βιώσιμο το χρέος αλλά αυξήθηκαν οι κίνδυνοι

Το Ταμείο τάσσεται υπέρ της δημιουργίας «bad bank» προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενώ διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία. 

Θετική αλλά και με αστερίσκους κυρίως σε ό,τι αφορά την πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. 

Το ΔΝΤ διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη, καθώς προβλέπει ότι η ύφεση θα φθάσει φέτος στο 9,5% και η ανάκαμψη το 2021 θα επιτευχθεί με ρυθμό 5,7%. Το ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται φέτος στο 18,9% και στο 17,5% το 2021, το δημόσιο χρέος στο 208,1% του ΑΕΠ φέτος και στο 199,1% το 2021. Το πρωτογενές έλλειμμα στο 6,8% του ΑΕΠ φέτος και στο 1,3% το 2021.

Αναφερόμενο στο ελληνικό χρέος, ένα θέμα στο οποίο εκ παραδόσεως εστιάζει το Ταμείο διευκρινίζει ότι αυτή τη στιγμή είναι βιώσιμο και διαχειρίσιμο, λόγω και του προφίλ μακροχρόνιας αποπληρωμής του, προσθέτοντας ότι θα επανεξετάσει το θέμα στο α’ εξάμηνο του 2021 όταν και θα εκδώσει το νέο Άρθρο IV για τη χώρα μας. 

Τα βασικά αγκάθια για την ελληνική οικονομία είναι πρώτον ο τουρισμός και δεύτερον τα κόκκινα δάνεια και κυρίως η δημιουργία νέων, εξαιτίας της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα υπογραμμίζει ότι και πριν την πανδημία υπήρχε το πρόβλημα του μεγάλου όγκου των «κόκκινων» δανείων, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν προχωρήσει σε εφαρμογή προγραμμάτων μείωσής του. Το «Σχέδιο Ηρακλής» χαρακτηρίζεται ως μία ορθή αλλά περιορισμένη πολιτική, τασσόμενο σαφώς υπέρ της δημιουργίας μίας «bad bank» την οποία έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος. 

«Το Ταμείο προέτρεψε τις αρχές να δεχθούν αυτήν την πρόταση», τονίζεται χαρακτηριστικά, καθώς εκφράζει φόβους ότι θα υπάρξει σαφής αύξηση των NPLs μετά το πέρας των μέτρων προστασίας και στήριξης δανειοληπτών (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) τα οποία έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. 

Στην έκθεση τονίζεται, ακόμη, ότι η μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό θέτει αρκετούς βραχυπρόθεσμους αλλά και μεσοπρόθεσμους κινδύνους, με δεδομένο ότι η ανάκαμψη του κλάδου και η επιστροφή του στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2019, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι θα είναι αργή. 

Σαφώς έκπληξη προκαλεί –κάτι που αντικατοπτρίζει σαφώς και τους φόβους του ΔΝΤ για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην παγκόσμια και όχι μόνο στην ελληνική οικονομία – η προτροπή του Ταμείου προς την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει την πιο εκτεταμένη δημοσιονομική πολιτική και το 2021, καθώς μία πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης μπορεί να προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Άλλωστε, προσθέτει το Ταμείο, η Ελλάδα θα έχει μία διπλή χείρα βοηθείας, από τη μία πλευρά μέσω των κεφαλαίων που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης και από την άλλη εξαιτίας του ότι διαθέτει ένα ικανοποιητικό «μαξιλάρι» διαθεσίμων που μπορεί να χρησιμοποιήσει. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P Global: Έως 20% η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στο ελληνικό ΑΕΠ

Μεταξύ των οικονομιών που θα κερδίσουν τα μέγιστα από τα κεφάλαια του Ταμείου συγκαταλέγεται η Ελλάδα, με τον οίκο να προχωρά και σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.