ΓΔ: 895.19 -0.25% Τζίρος: 50.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υπέρ της bad bank το ΔΝΤ: Δεν αρκεί το σχέδιο «Ηρακλής»

Την πρόθεσή της να αυξήσει τις εγγυήσεις για τιτλοποιήσεις και να εξετάσει την εφαρμογή του σχεδίου για bad bank δήλωσε στο ΔΝΤ η κυβέρνηση. Μείζον πρόβλημα η χαμηλή ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων, τονίζει το Ταμείο.

Το σχέδιο «Ηρακλής» δεν μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό εργαλείο πολιτικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα πρέπει να εξετασθούν πρόσθετες λύσεις, όπως η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για ίδρυση bad bank, όπως τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να καταστούν μη εξυπηρετούμενα πολλά από τα δάνεια, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ, που έχουν περάσει σε προσωρινή αναστολή λόγω της πανδημίας.

Όπως σημειώνει το Ταμείο στη δεύτερη έκθεση εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη των προγραμμάτων διάσωσης, την οποία δημοσίευσε χθες, το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε κατά τις συζητήσεις που έγιναν με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, πάνω από τα 12 δισ. ευρώ, οι εγγυήσεις που παρέχει το Δημόσιο για τιτλοποιήσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», ενώ εξετάζεται αυτή την περίοδο η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για bad bank.

Στην ανάλυσή του για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το σχέδιο «Ηρακλής» δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρότι προχωρούν οι τιτλοποιήσεις και ήδη δύο συστημικές τράπεζες (σ.σ.: Eurobank και Alpha Bank) έχουν ολοκληρώσει συναλλαγές ύψους 15 δισ. ευρώ, ενώ οι άλλες δύο προωθούν συναλλαγές αξίας 10 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα. Αυτές οι τιτλοποιήσεις, τονίζει το Ταμείο, αν και θα μειώσουν τα NPE σημαντικά, ταυτόχρονα θα προκαλέσουν άμεσες κεφαλαιακές απώλειες, λόγω της τιτλοποίησης των δανείων σε αξία χαμηλότερη της λογιστικής.

Το πρόβλημα που επισημαίνει το ΔΝΤ με έμφαση είναι ότι, αφενός ένα μεγάλο μέρος των «κόκκινων» δανείων δεν θα αντιμετωπισθούν με το σχέδιο «Ηρακλής» και, αφετέρου, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της χαμηλής ποιότητας των τραπεζικών κεφαλαίων -όπως αναφέρει το Ταμείο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια υψηλότερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά πολύ μεγάλο ποσοστό των κεφαλαίων, που φθάνει το 60% και θα αυξηθεί όσο οι τράπεζες θα χάνουν κεφάλαια από τις τιτλοποιήσεις, αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC).

Δεδομένου ότι η οργανική μείωση των NPE θα παραμείνει αργή, καθώς οι μεταρρυθμίσεις θα πάρουν χρόνο για να έχουν αποτελέσματα, οι τράπεζες θα πρέπει να στηριχθούν σε μη οργανικές λύσεις. Καθώς η λύση που προσφέρει το σχέδιο «Ηρακλής» δεν είναι επαρκής, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδας πρότεινε την ίδρυση μιας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού (AMC ή bad bank), ώστε να μειωθούν τα NPE σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπισθεί και το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Το Ταμείο περιγράφει αρκετά διεξοδικά την πρόταση της ΤτΕ, σημειώνοντας πάντως ότι θα είναι σημαντικό η bad bank να μην επηρεάσει δυσμενώς τις τιτλοποιήσεις, οι οποίες βασίζονται σε μηχανισμούς τιμολόγησης της αγοράς και σε ιδιωτικές επενδύσεις. Με άλλα λόγια, το Ταμείο προειδοποιεί για τον κίνδυνο να βγαίνουν ταυτόχρονα στην αγορά οι τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις του σχεδίου «Ηρακλής» και η bad bank για τις δικές της τιτλοποιήσεις, με συνέπεια να μην επαρκούν τα προσφερόμενα ιδιωτικά κεφάλαια και οι συναλλαγές να γίνουν με δυσμενέστερους όρους.

Για την «κληρονομιά» προβληματικών δανείων που θα αφήσει πίσω της η κρίση του κορονοϊού, το Ταμείο σημειώνει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, από τα 24 δισ. ευρώ δανείων που έχουν περάσει σε αναστολή, είναι πιθανό να καταστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 8 -10 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αναφέρει ότι η πανδημία μπορεί να πλήξει τις τράπεζες πολλές πλευρές: πίεση στην κερδοφορία λόγω χαμηλότερων περιθωρίων επιτοκίου, ζημιές από ομόλογα όταν η ΕΚΤ θα αρχίσει να αποσύρει τα προσωρινά μέτρα για την πανδημία και τα spread επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα, υψηλότερες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια, χαμηλότερες αποτιμήσεις ακινήτων και μείωση των εσόδων από προμήθειες, λόγω της ασθενέστερης οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank, trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι «είδαν» οι ελεγκτές Ευρώπης και ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες

Θετικά σχόλια για την επιτάχυνση της εξυγίανσης με τον «Ηρακλή». Την καθυστέρηση στον φορέα για τις κατοικίες των ασθενέστερων σημειώνει η Κομισιόν, προβληματισμό για τα κεφάλαια εκφράζει το ΔΝΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Stress test από ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες: Πόσο αντέχουν στην πανδημία

Ξεπερνούν το σοκ της πανδημίας οι ελληνικές τράπεζες με δείκτη βασικής κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το ελάχιστο όριο, όπως εκτιμά το ΔΝΤ, παρότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε κλάδους που πιέζονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βροχή» ενστάσεων της ΕΚΤ στο σχέδιο για τον αναβαλλόμενο φόρο

Η κεντρική τράπεζα λέει το «ναι», αλλά υπογραμμίζει ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα επιδεινώσει το πρόβλημα, θα μειώσει τα κίνητρα στις τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια και θα δημιουργήσει κινδύνους για το δημόσιο χρέος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γρίφος οι επιταγές της πανδημίας: Πόσο απειλούν την οικονομία;

Έπεσαν στο μισό το 2020 οι επιταγές που έφθασαν στις τράπεζες για να πληρωθούν. Η ώρα της αλήθειας στο τέλος Οκτωβρίου, ύστερα από διαδοχικές παρατάσεις. Το αίτημα για κρατικές εγγυήσεις και η πραγματική κατάσταση των μικρομεσαίων.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης: Πώς θα δοθούν τα 12,7 δισ. ευρώ

Νέος νόμος ορίζει πώς θα γίνεται η επιλογή των σχεδίων που θα λάβουν το φθηνό χρήμα. Θα προσληφθούν ειδικοί αξιολογητές που θα πληρώνονται από τις επιχειρήσεις, όταν πρόκειται για μεγάλα επενδυτικά σχέδια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις μεγάλες αλλαγές που έρχονται για τα καταναλωτικά δάνεια

Πρόταση οδηγίας από την Κομισιόν προβλέπει αυστηρότερους κανόνες πιστοληπτικής αξιολόγησης, μέτρα ανοχής στις καθυστερήσεις που φθάνουν ως το «κούρεμα» και επιβολή πλαφόν στα επιτόκια δανεισμού.