ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

ΥΠΟΙΚ: Υποδειγματική η ενσωμάτωση προτύπων διαφάνειας

Δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΟΟΣΑ η πρώτη Έκθεση αξιολόγησης των χωρών για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών.

Στις 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς, με συμμετοχή περισσοτέρων από 700 εκπροσώπων χωρών, διεθνών οργανισμών και πανεπιστημιακών.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο συνεργασίας 160 χωρών, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣA), με αντικείμενο τη θέσπιση και παρακολούθηση της εφαρμογής διεθνών προτύπων για την ανταλλαγή πληροφοριών στον φορολογικό τομέα.

Την ίδια ημέρα δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΟΟΣΑ η πρώτη Έκθεση αξιολόγησης των χωρών για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών. Μεταξύ των χωρών που αξιολογήθηκαν είναι και η Ελλάδα, για την οποία διαπιστώθηκε  η επάρκεια και πληρότητα του νομικού πλαισίου μέσω του οποίου εφαρμόζεται η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, τεκμηριώνεται ότι η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο έχει θεσπίσει το νομικό πλαίσιο που διασφαλίζει τη συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με το Διεθνές Πρότυπο Αναφοράς και σε διεθνές επίπεδο ανταλλάσσει πληροφορίες με τις χώρες που πληρούν τα πρότυπα εμπιστευτικότητας και διασφάλισης των δεδομένων. Δεδομένου ότι το υφιστάμενο νομοθετικό, και εν γένει θεσμικό, πλαίσιο ενσωματώνει πλήρως τα διεθνή πρότυπα, δεν διατυπώθηκαν συστάσεις, σε αντίθεση με αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Ελβετία, όπου σημειώνεται ανάγκη για βελτιώσεις.

«Τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για σκοπούς αποδεικνύουν περίτρανα τα σημαντικά στοιχεία της Έκθεσης αξιολόγησης: το 2019, μεταξύ των 100 χωρών που αξιολογήθηκαν, έγινε ανταλλαγή πληροφοριών για 84 εκατομμύρια λογαριασμούς, καλύπτοντας περιουσιακά στοιχεία αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ», προσθέτει το ΥΠΟΙΚ και καταλήγει: 

«Η χώρα μας παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην εφαρμογή και τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την καθιέρωση της διαφάνειας στον φορολογικό τομέα, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση για την υποβολή δικαιολογητικών αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Έως 30 Σεπτεμβρίου η δυνατότητα υποβολής του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας, που θα αναζητείται αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας.
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου θα ελέγχει Ταμείο Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών αναφερόμενος στη στελέχωση των υπηρεσιών που έχουν αναλάβει την παρακολούθηση και υλοποίηση, είπε πως «εδώ δεν μιλάμε για τη στελέχωση της ειδικής υπηρεσίας».
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσονται τον Ιούλιο από την καταβολή ενοικίου

Τους αναλυτικούς Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπ. Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, για τις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί πλήγμα από την πανδημία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαββός: Στόχος η άντληση κεφαλαίων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ο «Ηρακλής» ξανακάνει επενδύσιμες τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μπορούν να απευθύνονται εκ νέου στις διεθνείς αγορές για την άντληση κεφαλαίων ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.