ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

ΥΠΟΙΚ: Υποδειγματική η ενσωμάτωση προτύπων διαφάνειας

Δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΟΟΣΑ η πρώτη Έκθεση αξιολόγησης των χωρών για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών.

Στις 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς, με συμμετοχή περισσοτέρων από 700 εκπροσώπων χωρών, διεθνών οργανισμών και πανεπιστημιακών.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο συνεργασίας 160 χωρών, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣA), με αντικείμενο τη θέσπιση και παρακολούθηση της εφαρμογής διεθνών προτύπων για την ανταλλαγή πληροφοριών στον φορολογικό τομέα.

Την ίδια ημέρα δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΟΟΣΑ η πρώτη Έκθεση αξιολόγησης των χωρών για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών. Μεταξύ των χωρών που αξιολογήθηκαν είναι και η Ελλάδα, για την οποία διαπιστώθηκε  η επάρκεια και πληρότητα του νομικού πλαισίου μέσω του οποίου εφαρμόζεται η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, τεκμηριώνεται ότι η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο έχει θεσπίσει το νομικό πλαίσιο που διασφαλίζει τη συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με το Διεθνές Πρότυπο Αναφοράς και σε διεθνές επίπεδο ανταλλάσσει πληροφορίες με τις χώρες που πληρούν τα πρότυπα εμπιστευτικότητας και διασφάλισης των δεδομένων. Δεδομένου ότι το υφιστάμενο νομοθετικό, και εν γένει θεσμικό, πλαίσιο ενσωματώνει πλήρως τα διεθνή πρότυπα, δεν διατυπώθηκαν συστάσεις, σε αντίθεση με αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Ελβετία, όπου σημειώνεται ανάγκη για βελτιώσεις.

«Τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για σκοπούς αποδεικνύουν περίτρανα τα σημαντικά στοιχεία της Έκθεσης αξιολόγησης: το 2019, μεταξύ των 100 χωρών που αξιολογήθηκαν, έγινε ανταλλαγή πληροφοριών για 84 εκατομμύρια λογαριασμούς, καλύπτοντας περιουσιακά στοιχεία αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ», προσθέτει το ΥΠΟΙΚ και καταλήγει: 

«Η χώρα μας παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην εφαρμογή και τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την καθιέρωση της διαφάνειας στον φορολογικό τομέα, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα απέναντι στην κρίση

Στην ανάγκη άμεσης δράσης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας και της στρατηγικής αυτονομίας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο EIB Group Forum 2026, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Νίκος Παπαθανάσης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβάθμιση ΛΑΕΔ με 6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο Ν. Παπαθανάσης

Η αναβάθμιση της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027, σύμφωνα με απόφαση του αναπλ. υπουργού Οικονομίας, Νίκου Παπαθανάση.
Κυριάκος Πιερρακάκης προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο ο ΥΠΟΙΚ και πρόεδρος Eurogroup Πιερρακάκης

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ αργότερα μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο για να μιλήσει στο Forum της ΕΤΕπ με θεματικές την Ένωση Αποταμιεύσεων και το ψηφιακό ευρώ.
Κωνσταντίνος Κόλλιας πρόεδρος ΟΕΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόλλιας: Αλλαγές στα νέα πρόστιμα για εκπρόθεσμες και ανακριβείς δηλώσεις

Την ανησυχία λογιστών και επιχειρήσεων για τα αυστηρότερα πρόστιμα του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας μεταφέρει ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας, ζητώντας αναλογικότητα, ευελιξία και μηχανισμό αυτοδιόρθωσης.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Τα έσοδα πετρελαίου Βενεζουέλας σε λογαριασμούς ΗΠΑ, λέει υπουργός

Τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας θα κατατίθενται πλέον απευθείας σε λογαριασμούς του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και όχι μέσω ταμείου στο Κατάρ, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας.