ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κρατιούνται στα ύψη τα ενοίκια παρά την πίεση στα εισοδήματα

Ξεπερνά το 6% ο ρυθμός αύξησης των ενοικίων σε όλη τη χώρα. Μικρή υποχώρηση στην Αθήνα, αλλά οι τιμές παραμένουν 30% υψηλότερα από το 2018.

Όλο και πιο οξύ ζήτημα στέγασης αντιμετωπίζουν πλέον νέα ζευγάρια, φοιτητές κι εν γένει άνθρωποι, οι οποίοι για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν είχαν την τύχη να «προικιστούν» με κάποιο ακίνητο από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Στην αγορά ακινήτων κάνουν λόγο για μια επερχόμενη γενιά αποκλειστικά ενοικιαστών, ανθρώπων δηλαδή που είτε συνειδητά, είτε λόγω ανάγκης, θα στραφούν στο ενοίκιο για να καλύψουν την στεγαστική τους ανάγκη.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το κόστος για την μίσθωση διαμερισμάτων καθίσταται όλο και υψηλότερο, όπως αποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία. Έτσι, παρά την πανδημία, την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλό επίπεδο και ασφαλώς την έξοδο χιλιάδων ακινήτων (τουλάχιστον 2.500 στο κέντρο της Αθήνας) από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ώστε να μισθωθούν μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης εξακολουθούν να κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, συχνά ακόμα και με έντονα αυξητική τάση.

Στην τελευταία ετήσια έκθεση της ψηφιακής πλατφόρμας ενοικιάσεων κατοικιών Spotahome, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα, η μέση αύξηση των τιμών ενοικίασης στην Αθήνα διαμορφώθηκε σε 6,9% σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο. Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπως η Στοκχόλμη της Σουηδίας με 7,4%, η Βαρσοβία στην Πολωνία με 9,2% και η Κοπεγχάγη στη Δανία με 8,7%. Στον αντίποδα, πτώση 2,8% σημείωσαν τα ενοίκια στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και 2,1% στην Πράγα της Τσεχίας.

Οι αναλυτές της Spotahome σημειώνουν, πάντως, ότι πλέον η τάση είναι πτωτική, κυρίως λόγω της αύξησης της προσφοράς. Με δεδομένο ότι τα ταξίδια έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και η τηλεργασία έχει αυξηθεί σημαντικά, η ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών έχει υποχωρήσει σε πολλές πόλεις. Έτσι, ασκούνται και πιέσεις στις τιμές, μια θετική εξέλιξη για πολλούς, καθώς ανάλογο πρόβλημα στέγασης αντιμετωπίζουν κι άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια. Έτσι, η Spotahome εκτιμά ότι αυτή η περίοδος προσφέρεται για την αναζήτηση του επόμενου ακινήτου, καθώς θα είναι ευκολότερο να πετύχει κανείς καλύτερη τιμή ενοικίου.

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και με βάση τα στοιχεία του δικτύου αγγελιών Spitogatos.gr, για την περίοδο του τρίτου τριμήνου. Σύμφωνα με αυτά, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών στο σύνολο της χώρας καταγράφουν αύξηση κατά 6,1%, σε 7,4 ευρώ/τ.μ., ποσό που είναι από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών. Στο κέντρο της Αθήνας, παρά τη διόρθωση που καταγράφεται φέτος (-2,5% κατά το τρίτο τρίμηνο), η ζητούμενη μέση τιμή ενοικίασης παραμένει στο ύψος των 9 ευρώ/τ.μ. Δηλαδή ένα διαμέρισμα 70 τ.μ. π.χ. στους Αμπελοκήπους, ή το Παγκράτι στοιχίζει σήμερα 630 ευρώ, περίπου 30% υψηλότερα σε σχέση με το 2018.

Μπορεί οι συνοικίες του κέντρου να κατέγραψαν άνοδο λόγω της στροφής αρκετών ιδιοκτητών στο Airbnb, ωστόσο, με δεδομένο ότι ανακαινίστηκαν αρκετά διαμερίσματα, διαπιστώνεται ότι και τώρα που η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις εκμηδενίστηκε, οι τιμές έχουν κρατηθεί ψηλά. Ορισμένοι ιδιοκτήτες μάλιστα ετοιμάζονται για την επιστροφή των ξένων επισκεπτών από τα μέσα του 2021 και μετά, με αποτέλεσμα να μην είναι πολύ πρόθυμοι να διαπραγματευτούν ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο.

Αύξηση σημειώνουν πλέον και τα ενοίκια των κατοικιών στα δυτικά προάστια, που μέχρι πρόσφατα ήταν από τις φθηνότερες περιοχές της Αττικής. Κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο, το μέσο ενοίκιο αυξήθηκε κατά 7,1% ετησίως σε 6,63 ευρώ/τ.μ., ενώ άνοδο 4,9% σημείωσαν και τα βόρεια προάστια, που πλέον ξεπερνούν τα 8,5 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο.

Αυτό που παρατηρείται δηλαδή είναι ότι ενώ τα εισοδήματα των νοικοκυριών δέχονται εκ νέου πιέσεις, το κόστος στέγασης εξακολουθεί να κινείται σε ρυθμούς προ-COVID, όχι φυσικά με την ίδια ένταση. Έτσι, άνθρωποι της αγοράς αναμένουν εκτίναξη των οφειλών, εξώσεις και γενικά μια επανάληψη των φαινομένων της οικονομικής κρίσης, με αρκετά ξενοίκιαστα διαμερίσματα, λόγω του ότι οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών δεν συμβάδιζαν με τις δυνατότητες της συντριπτικής πλειονότητας των ενοικιαστών. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα σε «χτυπημένες» τιμές μετά τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς

Χιλιάδες ακίνητα ενδέχεται να βγουν σε πλειστηριασμό με τιμές μειωμένες έως και κατά 35%, προκαλώντας πιέσεις ευρύτερα στην αγορά. Τι προβλέπει ο νέος νόμος για το αυτόματο «κούρεμα» τιμής.
Στεγαστικά Δάνεια, Ακίνητα, Τράπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Στροφή στα στεγαστικά δάνεια λόγω... αλμυρών ενοικίων

Τα αιτήματα για χορηγήσεις στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί σημαντικά ενώ οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021 θα προσεγγίσουν το 1 δις. ευρώ. Ελκυστικότερη η δόση στεγαστικού από το ενοίκιο.