ΓΔ: 912.26 0.09% Τζίρος: 0.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:34:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Κεφαλογιάννης: Να δημιουργηθεί συνεγγυητικό ταμείο για τον τουρισμο

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός συνεγγυητικού ταμείου που θα καλύπτει στο μέλλον παρόμοια προβλήματα αναφερθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την περίπτωση της Thomas Cook.

Με αφορμή τη συζήτηση για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις αρνητικές συνέπειες της χρεοκοπίας του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός συνεγγυητικού ταμείου που θα καλύπτει στο μέλλον παρόμοια προβλήματα. 

«Πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός συνεγγυητικού ταμείου που θα καλύπτει στο μέλλον παρόμοια προβλήματα και δεν θα οδηγεί στην απόγνωση επιχειρηματίες, εργαζόμενους αλλά και τουρίστες. Ενώ θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων και στον τομέα του Τουρισμού.Οφείλουμε να προστατέψουμε την τουριστική μας βιομηχανία από φαινόμενα τύπου Thomas Cook. Τους Ευρωπαίους ξενοδόχους και εργαζόμενους του Τουρισμού που ζημιώνονται χωρίς να φταίνε.Αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης στη συζήτηση για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις αρνητικές συνέπειες της χρεοκοπίας της Thomas Cook.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι η χρεοκοπία του τουριστικού κολοσσού και στη χρονική συγκυρία που αυτή σημειώθηκε δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Και πρόσθεσε: «Ο τομέας του τυουρισμού στη χώρα μου, την Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής της οικονομίας.

Ο όμιλος Thomas Cook συνεργαζόταν με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος, αρκετά εκ των οποίων είχαν αποκλειστική σχέση μαζί του. Η εταιρεία Thomas Cook κατά την πάγια πρακτική της δεν πραγματοποίησε πληρωμές το μήνα Σεπτέμβριο. Ενώ η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή της ήταν για τις 4 Οκτωβρίου και η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λόγω της χρεοκοπίας της.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πιο δυνατοί τουριστικοί μήνες, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, που η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Ελλάδα πλησιάζει ή αγγίζει το 100% να μείνουν παντελώς απλήρωτοι αν και οι πελάτες της Thomas Cook φιλοξενήθηκαν κανονικά έχοντας οι ίδιοι αποπληρώσει την Thomas Cook. Με συνέπεια αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα να αντιμετωπίζουν όχι μόνο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά ακόμη και βιωσιμότητας.

Ενώ κάποιες, λόγω της αποκλειστικής τους συνεργασίας με τη συγκεκριμένη εταιρεία αναγκάστηκαν να διακόψουν νωρίτερα τη λειτουργία τους, αρκετά πριν το τέλος της τουριστικής περιόδου και να προχωρήσουν σε απόλυση των εργαζομένων τους. Ενώ σημαντικός αριθμός τουριστών, που αν και είχαν πληρώσει την εταιρεία που χρεοκόπησε, δεν μπόρεσαν να απολαύσουν τις διακοπές τους στον τουριστικό προορισμό που είχαν επιλέξει. Αλλά οι όποιες περιγραφές δεν λύνουν το πρόβλημα που δημιούργησε η χρεοκοπία της Thomas Cook».

Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε πως τα κράτη-μέλη που ο κλάδος του τουρισμού τους έχει πληγεί από την κατάρρευση του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά των επιχειρήσεων και να προστατέψουν τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

Και ξεκαθάρισε: «Αλλά δεν αποτρέπει τη δημιουργία παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον. Και η δική μας συμβολή με αφορμή τη συγκεκριμένη χρεοκοπία είναι αυτό ακριβώς. Να συμβάλλουμε στην αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον. Που απειλούν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας. Για το λόγο αυτό συνυπογράφουμε, οι συνάδελφοί μου και εγώ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το συγκεκριμένο ψήφισμα και ζητάμε να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί και να αποτραπεί στο μέλλον παρόμοια αρνητική εξέλιξη».

       

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kavvathas-estiasi-gsevee
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Καββαθάς: Μόνο με βιώσιμες επιχειρήσεις θα υπάρξει τουριστική κίνηση

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε πως το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ απειλείται με πτώχευση και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει απομείωση του χρέους που δημιούργησε η πανδημία.
Mitsotakis, Sinodos, Korifis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Ανοίγει με ασφάλεια ο τουρισμός, αισιοδοξία για ανάκαμψη

Εφαρμόζουμε το πράσινο πιστοποιητικό πριν από την Ευρώπη, τονίζει ο πρωθυπουργός, θα γίνονται δεκτοί και οι Ρώσοι που έχουν κάνει το Sputnik. Πρόβλεψη για θεαματική βελτίωση επιδημιολογικών δεδομένων σε ένα μήνα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το βλέμμα σε Γερμανία και Βρετανία η επανεκκίνηση του τουρισμού

Ο τουρισμός αναμένεται να επανεκκινήσει επισήμως στις 15 Μαΐου με τον κλάδο να περιμένει πως θα κινηθούν οι αφίξεις από τις αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας. Κριτική για την χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών.
ellada-tourismos-xara
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφτασαν το Μεγάλο Σάββατο οι πρώτοι τουρίστες στην Κω

Στις 6.30 το απόγευμα, Κυριακή του Πάσχα προσγειώνεται στον αερολιμένα της Κω και η πτήση της Ryannair από Βερολίνο. Από την πρωτεύουσα της Γερμανίας οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή.