ΓΔ: 902.09 0.10% Τζίρος: 46.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Οι δύο επιλογές των επιχειρήσεων για τον αναδρομικό ΕΝΦΙΑ 2015

Να πληρώσουν εφάπαξ τα ποσά που έχει υπολογίσει η εφορία, ή να υποβάλουν σε 30 ημέρες δήλωση Ε9 για το 2015 μπορούν οι επιχειρήσεις που θα λάβουν ειδοποιήσεις για τον απλήρωτο ΕΝΦΙΑ.

Κλήσεις για πληρωμή αναδρομικού ΕΝΦΙΑ στέλνει η ΑΑΔΕ σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν υπέβαλλαν δηλώσεις Ε9 για το έτος 2015 και απέφυγαν την πληρωμή του φόρου.

Σε εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή επισημαίνεται ότι οι εφορίες στις οποίες υπάγονται οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε κατ' εκτίμηση υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που δεν έχει καταβληθεί και τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια πληρωμής θα αναρτηθούν σύντομα στους λογαριασμούς τους στο TAXISnet. Στα ποσά του ΕΝΦΙΑ έχουν υπολογιστεί οι προσαυξήσεις από τα πρόστιμα και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν τα ειδοποιητήρια έχουν δύο επιλογές:

1. Είτε να πληρώσουν εφάπαξ τα ποσά του ΕΝΦΙΑ με τις αντίστοιχες καμπάνες προστίμων μέσα σε διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία κοινοποίησης του ηλεκτρονικού ειδοποιητηρίου.

2. Ή να υποβάλουν μέσα σε 30 ημέρες δήλωση Ε9 για το έτος 2015, η οποία θα είναι εκπρόθεσμη αλλά έτσι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για τα ποσά πληρωμής θα είναι ο πραγματικός και όχι αυτός που κατ' εκτίμηση προσδιόρισαν οι φορολογικές αρχές. Στις περιπτώσεις αυτές εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό πληρωμής.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση Πιτσιλή, λόγω του γεγονότος ότι σημαντικός αριθμός νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων δεν υπέβαλε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, παρ' ότι υπήρχε σχετική υποχρέωση, θα ισχύσει η ακόλουθη διαδικασία:

  •  Για το έτος 2015 εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου έτους 2015 δεν είχαν προβεί σε διακοπή εργασιών και δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2015.
  • Τα στοιχεία των ακινήτων για την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου λαμβάνονται από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο Περιουσιολόγιο Ακινήτων.
  • Στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα αυτά να θεωρούνται ως μη δηλωθέντα, επί της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου υπάρχει ειδική επισήμανση γι’ αυτά.
  • Δεν εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου όταν το προκύπτον ποσό φόρου είναι μέχρι ένα ευρώ.
  • Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, εκδίδεται άμεσα με βάση τη δήλωση ΕΝΦΙΑ πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και ο επιπλέον βεβαιωθείς φόρος διαγράφεται, ο δε τυχόν επιπλέον καταβληθείς φόρος επιστρέφεται.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις στα δηλωμένα στοιχεία ακινήτων

Ως τις 29 Οκτωβρίου μπορούν οι φορολογούμενοι να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους για να αποφύγουν επιβαρύνσεις. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο χάρτης της περιουσίας των Ελλήνων και πόσα πληρώσαμε για ΕΝΦΙΑ

Παρά τις ελαφρύνσεις, το συνολικό ποσό του φόρου είναι φέτος αυξημένο, λόγω αδήλωτων τετραγωνικών και αναγνώρισης αυθαιρέτων. Οι φτωχοί με περιουσία έως 60.000 και οι πλούσιοι με ακίνητα άνω του 1 εκατ.