ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
komision, european union, europe
Φώτο: Shutterstock

Κομισιόν: Τίθεται σε λειτουργία το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων

Τα συνολικά κεφάλαια που μπορεί να κινητοποιηθούν μέσω του ταμείου φθάνουν στα 200 δισ. ευρών, ενώ θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν σημειώνει ότι η δημιουργία του πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ταμείο αναμένεται να κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη κυρίως και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις 21 χώρες της ΕΕ, που συμμετέχουν σε αυτό, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Τον Απρίλιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία του ταμείου αυτού, στο πλαίσιο της συνολικής αντίδρασης της ΕΕ στην έξαρση του κορονοϊού. Είναι ένα από τα τρία δίχτυα ασφαλείας που είχαν συμφωνηθεί για τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας στους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τις χώρες της ΕΕ. Το ταμείο θα δίνει εγγυήσεις για δάνεια σε επιχειρήσεις και τις συναλλαγές του θα εγγυώνται από κοινού οι συμμετέχουσες χώρες μέσω των προϋπολογισμών τους. Οι συνεισφορές στο ταμείο από τις χώρες - μέλη ανέρχονται συνολικά στα 25 δισ. ευρώ και η συνεισφορά κάθε μίας χώρας είναι ανάλογη με τη συνεισφορά της στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η διαχείριση του ταμείου θα γίνεται από την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF). Oι χώρες θα συμμετέχουν στη διακυβέρνηση του ταμείου μέσω μίας επιτροπής, η οποία θα αποφασίζει για τη χρήση των εγγυήσεων. Το ταμείο θα είναι προσωρινό και θα μπορεί να εγγυάται δάνεια που θα έχουν χορηγηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις της Κομισιόν για πιο ελκυστικές ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές

Μέσα στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει η ελάφρυνση της διοικητικής επιβάρυνσης για τις εταιρείες όλων των μεγεθών, ώστε να μπορούν να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδότηση μέσω της εισαγωγής τους στα χρηματιστήρια.
Metrita, Xrimata, Cash, Money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές του 2023 εκταμιεύονται 3,6 δισ. για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα. Στα 11,1 δισ. ευρώ φτάνει η συνολική απορρόφηση των πόρων από την Ελλάδα.
komision, european union, europe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση μέχρι τέλος του 2023 για το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων

Με στόχο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στη στήριξη της οικονομίας των κρατών μελών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραταθεί το προσωρινό πλαίσιο κρίσης που τροποποιήθηκε αρχικά στις 20 Ιουλίου 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Τσακίρης: Στήριξη των μικρομεσαίων με χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» αναμένεται να κάνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές μέσω της ψηφιακής και πράσινης μετάβασής τους.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγκριση της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές και τα εξαρτημένα από το πετρέλαιο νησιά μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.