ΓΔ: 903.74 0.18% Τζίρος: 18.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:31:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Σε 120 δόσεις τα χρέη σε δήμους, 24 δόσεις για αδήλωτα τετραγωνικά

Οι 25 κυριότερες ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο - σκούπα με έκτακτα μέτρα για την πανδημία που κατατέθηκε στη Βουλή. Διαγραφή προστίμων για συγκεντρωτικές καταστάσεις, χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες δηλώσεις Ε9.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χρέη σε δήμους και ασφαλιστικές οφειλές, αλλαγές σε εργασιακά και επιδόματα ανεργίας, διαγραφές φόρο-προστίμων, έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων και επαγγελματιών, μείωση της φορολογίας στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια, διεύρυνση της λίστας των καταστημάτων για λειτουργία τις Κυριακές και αργίες και επιστράτευση συνταξιούχων στο προσωπικό του ΕΦΚΑ για επιτάχυνση της εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο σκούπα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Ειδικότερα οι βασικότερες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπουν:

 1. Σε έως 120 δόσεις μπορούν να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, τέλη κ.α) προς τους ΟΤΑ οι οποίες δημιουργήθηκαν έως την 31.12.2020 και βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν μέχρι 28.2.2021. Αν ο οφειλέτης καταβάλει εφάπαξ το ποσό της οφειλής διαγράφονται οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλος. Αν οι οφειλές εξοφληθούν σε 2 - 12 δόσεις η απαλλαγή ανέρχεται σε 90%, σε 13 - 48 δόσεις σε 80%, σε 49 - 72 δόσεις σε 70% και σε 73 - 120 δόσεις η απαλλαγή από προσαυξήσεις και πρόστιμα διαμορφώνεται στο 60%. Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν από την 1η Μαρτίου.
 2. Σε 24 δόσεις μπορούν να αποπληρωθούν οι χρεώσεις δημοτικών τελών που προκύπτουν από τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων στους δήμους και έχουν υπολογιστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα. Δηλώσεις που υποβλήθηκαν έως 31 Οκτωβρίου 2020 θεωρούνται εκπρόθεσμες και δεν επιβάλλονται πρόστιμα.
 3. Δίνεται η δυνατότητα στον διοικητή του ΕΦΚΑ να αποφασίζει την ανάθεση του έργου της υποστήριξης των διαδικασιών απονομής συντάξεων σε συνταξιούχους λόγω γήρατος, πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ και των ενταχθέντων σε αυτόν ασφαλιστικών φορέων καί του Δημοσίου, οι οποίοι κατά τον χρόνο της ενεργού υπηρεσίας τους είχαν υπηρετήσει στα αντικείμενα της επεξεργασίας των αιτημάτων παράτασης αναπηρικών συντάξεων, απονομής και παράτασης του εξωϊδρυματικού επιδόματος, μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, απονομής προσωρινών συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας ελέγχου στην ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών, καθώς και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων. Η διάρκεια των συμβάσεων έργου δεν μπορεί να ξεπερνά τους 8 μήνες χωρίς δυνατότητα ανανέωσης. Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί η κατ' αποκοπή καταβαλλόμενη αμοιβή ενώ οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι εξαιρούνται από την περικοπή της σύνταξης λόγω εργασίας. Στόχος του μέτρου είναι να αντιμετωπιστεί ο τεράστιος όγκος των εκκρεμών αιτήσεων που ξεπερνούν τις 300.000.
 4. Επιβάλλονται κυρώσεις και τσουχτερά πρόστιμα στους εργοδότες που αξιώνουν και λαμβάνουν από εργαζόμενο μέρος ή το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Ο παραβάτης διώκεται κατ' έγκληση και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή οριζόμενη σε 360 ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των ημερήσιων μονάδων δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 14 ευρώ.
 5. Δίνεται ευκαιρία επανένταξης στις 120 δόσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τους  πληγέντες από την πανδημία οι οποίοι έχασαν τη ρύθμιση κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου έως και Οκτωβρίου 2020. Προϋπόθεση είναι να καταβάλλουν τη δόση Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Οι απλήρωτες δόσεις την περίοδο της πανδημίας μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.
 6. Παρατείνεται έως 28 Φεβρουαρίου 2021 ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
 7. Μειώνονται στα 50 από 100 τα ένσημα για το τακτικό επίδομα ανεργίας σε εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα επαγγέλματα. Όπως ορίζει η σχετική διάταξη «κατ' εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020 και μόνο, για τους απασχολούμενους σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας αρκούν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, για να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας».
 8. Παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ.
 9. Επεκτείνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού.
 10. Ακατάσχετες και αφορολόγητες είναι οι ενισχύσεις Covid-19 που λαμβάνουν οι πληγέντες αγρότες.
 11. Δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων.
 12. Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2021 η προθεσμία απόσυρσης των τα ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου.
 13. Διαγράφονται πρόστιμα για εμπρόθεσμες οι καταστάσεις φορολογικών στοιχείων του έτους 2014 (συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών) που υποβλήθηκαν από 21 Ιανουαρίου 2016 έως και 25 Ιανουαρίου 2016.
 14. Καθιερώνεται νέα κλίμακα φορολόγησης για τα κέρδη των τυχερών παιγνίων. Κέρδη έως 100 ευρώ είναι αφορολόγητα,  από 100 έως 200 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 2,5%, από 200-500 ευρώ με συντελεστή 5% και πάνω από 500 ευρώ επιβάλλεται φόρος 7,5%.
 15. Ο συντελεστής ΦΠΑ ορίζεται σε 0% για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και για τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα της νόσου COVID-19. Ο ίδιος συντελεστής εφαρμόζεται και στις υπηρεσίες που συνδέονται στενά με τα αγαθά του προηγούμενου εδαφίου. Το μέτρο ισχύει μέχρι και τις 31.12.2022.
 16. Κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού δύναται με υπουργική απόφαση να μην εφαρμόζονται οι διατάξεις περί υποχρεωτικής αναπαύσεως Κυριακές αργίες για μισθωτούς απασχολουμένους σε επιχειρήσεις μεταφοράς προσώπων ή πραγμάτων παντός είδους, πρακτορεύσεων φορτώσεων και εκφορτώσεων, επισκευής και συντηρήσεως μεταφορικών μέσων,  συνεργείων συγκολλήσεως ελαστικών (βουλκανιζατέρ), πρατηρίων διανομής πετρελαιοειδών και ελαίων δι'αυτοκίνητα και χώρων σταθμεύσεως αυτοκινήτων (γκαράζ) με εξαίρεση τις εργασίες πλυσίματος και γρασαρίσματος, παραγωγής μετασχηματισμού και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδατος, φωταερίου, ατμού ή ατομικής ενεργείας, τηλεπικοινωνιών, ραδιοφωνίας, τηλεοράσεως και λήψεως κινηματογραφικών ταινιών, Δημοσίων και Ψυχαγωγικών θεαμάτων και κέντρων διασκεδάσεως, δημοσίων παιγνίων και των μετ' αυτών συνδεομένων εργασιών, πρακτορείων λαχείων, πρακτορείων εφημερίδων, παντός είδους εκθέσεων, μουσείων ως και επί συναυλιών, αθλητικών αγώνων, ιπποδρομιών, αθλητικών σωματείων, γραφείων ταξιδίων και λεσχών παντός είδους, εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, μπάρ, καφενείων, γαλακτοπωλείων, κυλικείων, ανθοπωλείων, λουτρών, ξενοδοχείων ιατρείων, κλινικών νοσοκομείων και υγειονομικών ιδρυμάτων, γραφείων Κηδειών, νεκροταφείων και νεκροτομείων, περιπτέρων, φωτογραφείων και στιλβωτηρίων, αμιγών καταστημάτων λιανικής πωλήσεως ξηρών καρπών, μη ημερησίων εφημερίδων και περιοδικών, κέντρων διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεως και φαρμακαποθηκών.
 17. Παρατείνεται και για το 2021 το πρόγραμμα «Τουρισμός για  Όλους».
 18. Στους υφιστάμενους τουριστικούς λιμένες παρέχεται η δυνατότητα να λάβουν άδεια ολικής ή τμηματικής λειτουργίας για το έτος 2021, υπό την προϋπόθεση ότι  ο φορέας διαχείρισής τους θα υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
 19. Εξαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματος για τον προσδιορισμό του φόρου και για το φορολογικό έτος 2021, η αξία των διατακτικών εσωτερικού τουρισμού συνολικής αξίας έως 300 ευρώ ετησίως.
 20. Δίνεται η δυνατότητα στους Οργανισμούς Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, να προβαίνουν με απευθείας αναθέσεις στη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες (ΚΤΕΛ κ.λ.π).
 21. Χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις ιδιωτικές εταιρείες που ασκούν συγκοινωνιακό έργο και συγκεκριμένα στα αστικά-υπεραστικά ΚΤΕΛ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στα ταξιδιωτικά γραφεία που διαθέτουν ειδικά τουριστικά λεωφορεία Δημοσίας Χρήσεως και τουριστικά τρένα.
 22. Δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους εποπτευόμενους από αυτό Οργανισμούς, να συνάπτουν δημόσιες συβάσεις  με απευθείας αναθέσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.
 23. Αυξάνεται στο 31ο έτος από το 28ο έτος το όριο ηλικίας των υπηρετούντων ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) που θέλουν να προσληφθούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ).
 24. Ανάβάλλεται έως τον Ιούλιο του 2021 η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου.
 25. Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών - φοροτεχνικών που ασθενούν από κορονοϊό COVID-19 και των εντολέων - πελατών τους. Η  ρύθμιση ισχύει για τους εντολείς - πελάτες για τους οποίους ο λογιστής -φοροτεχνικός αποδεδειγμένα έχει εξουσιοδοτηθεί στο σύστημα Taxisnet κατά τον προηγούμενο μήνα της ημερομηνίας εισαγωγής του στο νοσοκομείο και παραμένει εξουσιοδοτημένος, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής εξουσιοδότησης. Η εξουσιοδότηση λογιστή-φοροτεχνικού στο σύστημα Taxisnet δημιουργεί τεκμήριο εξουσιοδότησης του ιδίου και για την υποβολή των ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 12 κλειδιά για τη ρύθμιση χρεών της πανδημίας σε έως 72 δόσεις

Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Ποιοι οφειλέτες και ποια χρέη εντάσσονται στη ρύθμιση. Ποιο είναι το επιτόκιο που επιβάλλεται και ποια ευεργετήματα παρέχονται στον οφειλέτη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άφεση» χρεών στην εφορία μόνο μετά από.... βασανιστική διαδικασία

Πώς θα περνούν οφειλές στα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη για να διαγράφονται ύστερα από δέκα χρόνια: πρώτα θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και να έχει ζητηθεί ποινική δίωξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων, έρχεται νέο ηλεκτρονικό σύστημα

Με το νέο πληροφοριακό σύστημα όλες οι μεταβολές στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες. Πρώτη επιλογή για τον ΕΝΦΙΑ είναι η μείωση συντελεστών, τονίζει ο Απ. Βεσυρόπουλος.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεμπλοκάρει η εφαρμογή της ρύθμισης για γονικές παροχές και δωρεές

Κατεπείγουσα εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ στις εφορίες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα ερμηνείας και εφαρμογής που δημιουργούσαν προστριβές με τους φορολογούμενους. Οι νέες διατάξεις και η διαδικασία εφαρμογής τους.
XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν κατασχέσεις μισθών - ακινήτων για τα χρέη προς τους δήμους

Με κατασχέσεις μισθών και ακινήτων μέσω της ΑΑΔΕ θα αρχίσουν να εισπράττονται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη στους δήμους που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Το νέο σχέδιο παρουσίασε ο Θ. Σκυλακάκης.