ΓΔ: 1374.5 0.66% Τζίρος: 28.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:16:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη θαλάσσια σύνδεση Ελλάδας και Κύπρου

Η αξία του διαγωνισμού ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια για 36 μήνες, με μέγιστο ύψος της Κρατικής Επιδότησης τα 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Την προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή ανάδοχου θαλάσσιου μεταφορέα, που θα εκτελεί τη θαλάσσια μεταφορά επιβατών μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας, ανακοίνωσε στη Λεμεσό ο Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου κ. Βασίλης Δημητριάδης.

Όπως είναι ήδη γνωστό ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, από την πρώτη κιόλας στιγμή κατά την οποία το θέμα τέθηκε επίσημα προς το ΥΝΑΝΠ, υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και το Υπουργείο στηρίζουν την προσπάθεια της Κύπρου να διασυνδέσει την Ελλάδα με την Μεγαλόνησο.

Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις η Κυπριακή πλευρά εξασφάλισε τελικά την έγκριση χρηματοδότησης της σύνδεσης από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ταυτόχρονα, με την εξασφάλιση της έγκρισης και του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου για διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων προς υλοποίηση του έργου αυτού, ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη διεξαγωγή του ανοικτού ευρωπαϊκού διαγωνισμού.

Τα Έγγραφα του Διαγωνισμού με Αρ. SDM 13/2020 βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Κύπρου https://www.eprocurement.gov.cy.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου καλεί τους ενδιαφερόμενους όπως εξασφαλίσουν τα σχετικά έγγραφα από την ιστοσελίδα αυτή αφού πρώτα εγγραφούν στο εν λόγω ηλεκτρονικό σύστημα. Οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος το αργότερο μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2021, ώρα 12:00 μ.μ.

Η αξία του διαγωνισμού ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια για 36 μήνες, με μέγιστο ύψος της Κρατικής Επιδότησης τα 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η θαλάσσια Σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας προβλέπεται να πραγματοποιείται με επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο (Ro-Pax) το οποίο θα μεταφέρει επιβάτες και τα συνοδευόμενα αυτοκίνητα/δίκυκλα τους καθώς και φορτίο μεταξύ των λιμένων Λεμεσού ή Λάρνακας και Πειραιά (Τερματικό Κερατσινίου) και ενδεχομένως ένα ενδιάμεσο σταθμό σε ένα Ελληνικό νησί της επιλογής του ανάδοχου μεταφορέα.

Το δρομολόγιο θα εκτελείται σε εβδομαδιαία βάση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Μάϊο – Σεπτέμβρη), ανά δεκαπενθήμερο κατά τους μήνες Οκτώβρη και Απρίλη ενώ κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο μια φορά τον μήνα.

Στόχος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου είναι να καταστεί δυνατή η λειτουργία της θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας το καλοκαίρι του 2021. Τέλος ο κ. Δημητριάδης ευχαρίστησε τον κ. Πλακιωτάκη για την στήριξη του στο όλο εγχείρημα και του ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στα καθήκοντα του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας στον τομέα της ναυτιλίας

Στόχος της συνεργασίας είναι η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών και πολιτικών που θα ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλίας και την προώθηση της πράσινης ναυτιλίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπογραφή Μνημονίου μεταξύ ΑΔΜΗΕ, Υπουργείου Ενέργειας Κύπρου και TAQA

Αντικείμενο του MoU είναι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών μερών για την είσοδο του Κυπριακού Δημοσίου και της TAQA στην θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, Great Sea Interconnector -που αποτελεί το νέο φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτης)-Κύπρου-Ισραήλ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευρύνεται η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου σe έρευνα και καινοτομία

Το πρόγραμμα, θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο χώρες, θα απευθύνεται σε ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς φορείς και επιχειρήσεις των δύο χωρών και θα ακολουθήσει το μοντέλο 2+2 με τη συμμετοχή σε κάθε έργο.