ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Zavvos, ypourgeio oikonomikon, vouli
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Πώς θα επιβάλλονται κυρώσεις για υπερβολικές διατραπεζικές προμήθειες

Βάσει τροπολογίας του υπ. Οικονομικών ΤτΕ, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και Επ. Ανταγωνισμού θα ελέγχουν εάν τηρούνται οι κανόνες για τις διατραπεζικές προμήθειες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα είναι οι τρεις αρχές που θα μπορούν πλέον να επιβάλλουν πρόστιμα και κυρώσεις για υπερβολικές διατραπεζικές χρεώσεις, όπως καθορίζεται σε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο. 

Πρόκειται για ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία ανάλογης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βάσει αυτής οι τρεις προαναφερθείσες αρχές θα εξετάζουν εάν τηρούνται ανώτατα όρια που ορίζονται γι’ αυτές τις διατραπεζικές προμήθειες, τα οποία είναι τα ακόλουθα: 

  • Το 0,3% της αξίας της συναλλαγής για τις πιστωτικές κάρτες.
  • Το 0,2% της αξίας της συναλλαγής για τις χρεωστικές κάρτες.

Όπως μάλιστα τόνισε μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαβός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, κ. Μιχάλη Κατρίνη «για το θέμα των διατραπεζικών προμηθειών έχουμε ασκήσει τεράστια πίεση. Αυτή τη στιγμή διευκρινίζονται τα θέματα των αρμοδιοτήτων και των κυρώσεων. Αυτό αποτελεί μία σημαντική πρόοδο σε ένα πρόβλημα που έχουμε αναδείξει όλοι αυτόν τον καιρό».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευελίξια στα δάνεια προς ΜμΕ ζητά από τις τράπεζες ο υπ. Οικονομικών

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα πιστωτικά κριτήρια δίνοντας βάρος στις προοπτικές των επιχειρήσεων, με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να μη δημιουργηθεί μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με έλλειμμα 7,3% δεν μπορεί να υπάρξει μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η πρώτη δόση για το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί έως και τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ υπογράμμισε ότι θα δοθεί προκαταβολικά το επίδομα σε όσους το πήραν πέρυσι.