ΓΔ: 817.24 0.26% Τζίρος: 53.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ με 78% των εσόδων των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που είχε ανακοινώσει το ΥΠΕΝ για το κλείσιμο του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ. Το έλλειμμα εμφανίστηκε το 2020 εξαιτίας κυρίως της πανδημίας που μείωσε τα έσοδα του λογαριασμού από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Ενίσχυση του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) κατά 65 εκατ. ευρώ προκύπτει από την απόφαση του τέως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη που δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια, με την οποία αυξάνεται από 65% σε 78% το ποσοστό των εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που διατίθεται στον ΕΛΑΠΕ.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που είχε ανακοινώσει το ΥΠΕΝ για το κλείσιμο του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ. Το έλλειμμα εμφανίστηκε το 2020 εξαιτίας κυρίως της πανδημίας που μείωσε τα έσοδα του λογαριασμού από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η απόφαση για την ανακατανομή των εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων ισχύει ήδη από το 2020 και προβλέπει ότι πέρα από τον ΕΛΑΠΕ, το 16,5% των εσόδων θα διατίθενται για να καλύψει τις ανάγκες ενίσχυσης τομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα, ενώ αν υπάρξει αδιάθετο υπόλοιπο θα κατευθυνθεί και αυτό στον ΕΛΑΠΕ (η διαρροή άνθρακα αφορά επιχειρήσεις που υφίστανται ανταγωνισμό από χώρες που δεν συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας ρύπων).

Τα υπόλοιπα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων κατανέμονται ως εξής: ποσοστό 1% στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής, 1% στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων στις λιγνιτικές περιοχές (Κοζάνη, Φλώρινα, Μεγαλόπολη) για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να μετεγκατασταθούν σε αυτές και 3,5% στο λογαριασμού ειδικού σκοπού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το επιβαρύνσεις σε όλους, μέχρι και στους οδηγούς Ι.Χ., μοίρασε το ΥΠΕΝ για να καλύψει το δυσθεώρητο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο δημιουργήθηκε από την απόφασή του να μειώσει το ειδικό τέλος για να αντισταθμιστεί η αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ το περασμένο φθινόπωρο, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης, αλλά και, δευτερευόντως, από τη μείωση των χονδρικών τιμών του ρεύματος λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα, από το γραφείο του υπουργού ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, η επιβολή εφάπαξ έκτακτης εισφοράς 6% για το 2020 για μεγάλη κατηγορία έργων ΑΠΕ, έκτακτο τέλος χρέωσης προμηθευτών (ΔΕΗ και άλλοι πάροχοι) ίσο με 2 ευρώ/Mεγαβατώρα για το έτος 2021 και επιβολή πράσινου τέλους στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης (diesel) ίσου με 0,03 ευρώ/λίτρο.

Το υπουργείο παρουσίασε τα εισπρακτικά μέτρα για την κάλυψη της «τρύπας» του ΕΛΑΠΕ, που υπολογίζεται σε 280 εκατ. ευρώ για φέτος, στο πλαίσιο δέσμης μέτρων «μακράς πνοής για ενίσχυση του ρόλου των ΑΠΕ στην «πράσινη» μετάβαση που συνδυάζονται με διαρθρωτικά μέτρα για τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς προς όφελος της οικονομίας». Τα μέτρα οδήγησαν σε αντιδράσεις και αναταραχή σε μικρούς και μεγάλους παίκτες

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα θαλάσσια αιολικά, νέο θεσμικό πλαίσιο τον Ιούνιο

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να αναπτυχθεί ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο, ασφαλές και σταθερό ώστε να αναπτυχθούν οι απαραίτητες τεχνολογίες και επενδύσεις και «να μη μείνουν οι άδειες στα συρτάρια», τόνισε η γ.γ. του ΥΠΕΝ, Α. Σδούκου.