ΓΔ: 782.02 0.93% Τζίρος: 3.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:39:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
sustainable
Πηγή: Shutterstock

ΣΕΒ: Ουραγός η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη

Η Ελλάδα, το Μεξικό, η Χιλή και η Τουρκία, είναι οι χώρες του ΟΟΣΑ με τα χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα με χώρες του ΟΟΣΑ με τα χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ, μαζί με το Μεξικό, τη Χιλή και την Τουρκία, αναφέρει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων. Τονίζει, δε, ότι δε θα καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης έως το 2030, αν δεν υπάρξουν εξειδικευμένες πολιτικές δράσεις. Όπως αναφέρει, γίνονται ήδη κάποια βήματα αλλά μένουν ακόμα πολλά για τη βελτίωση της κατάστασης. 

Σύμφωνα με το δελτίο του ΣΕΒ, η συνολική επίδοση της χώρας (σε όρους κάλυψης των στόχων για το 2030) στη βιώσιμη ανάπτυξη (49%), είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με την επίδοσή μας στους στόχους της οικονομίας. Με επίδοση 49% στη βιώσιμη ανάπτυξη, κατά μέσο όρο, η θεωρητική επίδοση στον στόχο της οικονομίας, θα έπρεπε να είναι 45% και όχι 33% όπως καταγράφεται για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η επίδοση μας στην οικονομία είναι αρκετά χαμηλότερη, καθώς την τελευταία 15ετία, ο μέσος ρυθμός μεταβολής στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα και στο πραγματικό ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας, δηλαδή στους δείκτες παραγωγικότητας,  ήταν στην Ελλάδα -0,7% και 0% αντιστοίχως, όταν στον ΟΟΣΑ τα μεγέθη αυτά διαμορφώνονταν σε 1,4% και 1,3% αντιστοίχως. Προφανώς τα στοιχεία αυτά έχουν επηρεασθεί από την κρίση και την ύφεση που έπληξε την Ελλάδα την τελευταία 10ετία.

Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιονομικές πολιτικές, για παράδειγμα, που χρηματοδοτούνται από δανεικά και όχι από την παραγωγικότητα της οικονομίας και οδηγούν σε μακροοικονομικές ανισορροπίες, παρόλο που αυξάνουν την ευημερία προσωρινά, συνήθως καταλήγουν σε περιοδικές οικονομικές κρίσεις. Η αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών διαταράσσει την οικονομική ανάπτυξη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θέτοντας, έτσι, σε αμφιβολία τη διατήρηση των επιδόσεων βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας.

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο, καθίσταται, έτσι, δύσκολη και η επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030, καθώς λείπουν οι ισχυρές οικονομικές βάσεις. Βεβαίως, η οικονομική κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια, και, έτσι, να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υφίστανται μεταξύ των στόχων βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Και χωρίς την κατάστρωση εξειδικευμένων πολιτικών δράσης, θα είναι δύσκολο για τη χώρα μας να επιτύχει τους στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό, μια σταθερή και δομημένη συνεργασία της κυβέρνησης με τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών είναι εκ των ων ουκ άνευ, διότι χωρίς στήριξη των επιχειρήσεων και υιοθέτηση νέων καταναλωτικών προτύπων η μετάβαση θα είναι δύσκολη. Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν.

Η κυβέρνηση θέτει σήμερα με αξιώσεις τις βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα. Χρειάζονται, όμως, και παράλληλες συντονισμένες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, την προστασία των θαλασσών και του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες, την ισότητα των φύλων, κ.ο.κ., ώστε, πέραν της οικονομικής ανάπτυξης, να γίνει πρόοδος και στους τομείς της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας του πλανήτη στον οποίο ζούμε. 

Oι επιδόσεις της Ελλάδας στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης

SEB BIOSIMI ANAPTIXI
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Αργοί οι ρυθμοί του ψηφιακού μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού

Στην Ελλάδα παρατηρείται υστέρηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό με μόνο τις μισές επιχειρήσεις να επενδύουν στην «εσωτερική» εφοδιαστική αλυσίδα τους, με αποτέλεσμα η προσέλκυση επενδύσεων να είναι σπάνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακό εργαστήριο από τον ΣΕΒ με θέμα «Ψηφιακές Εφοδιαστικές Αλυσίδες»

Όπως σημειώνεται, η 4η βιομηχανική επανάσταση, αλλά και οι προκλήσεις της Covid-19, επιβάλλουν το μετασχηματισμό των παραδοσιακών γραμμικών εφοδιαστικών αλυσίδων σε δυναμικά και ευέλικτα μοντέλα.