alkool-pota-alcohol
Φώτο: Shutterstock

Πτώση 32% των πωλήσεων αλκοόλ, ανησυχία για 35.000 επιχειρήσεις

Στο 52% ανέρχεται το πλήγμα στις πωλήσεις χονδρικής σύμφωνα με την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών που υπογραμμίζει οτι ο ΕΦΚ στα ποτά είναι μέχρι και 4,5 φορές υψηλότερες από τις γειτονικές χώρες.

Σημαντικό πλήγμα δέχθηκαν οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, με τον κλάδο να καταγράφει απώλειες 32% σε σύγκριση με το 2019 καθώς η μικρή αύξηση της λιανικής κατάφερε να στηρίξει την αγορά από την κατάρρευση του χονδρικού εμπορίου.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία πωλήσεων της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), υπήρξε μείωση των πωλήσεων στο κανάλι χονδρικής κατά 52%, καθώς η κίνηση μηδενίστηκε ουσιαστικά με την επιβολή των δυο lockdown, και τα καταστήματα εστίασης που κινούν την επιτόπια κατανάλωση να είναι κλειστά σχεδόν όλη την χρονιά. Στο κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών. Μόνη εξαίρεση, η μικρή αύξηση ύψους 2% που σημειώθηκε στο κανάλι της λιανικής που αφορά σουπερ μάρκετ και τις αγορές cash and carry που ήταν και το μόνο που είχε παραμείνει σε λειτουργία.

Σύμφωνα με την ΕνΕΑΠ, στο ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο συνεχίζει και το νέο έτος με το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος να παραμένει άγνωστο και τις επιχειρήσεις του κλάδου να αγωνιούν για το πώς θα κρατηθούν όρθιες, καθώς οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα κληθεί να ανακάμψει η εφοδιαστική αλυσίδα κάθε άλλο παρά ευοίωνες διαφαίνονται ακόμη και αν ξεπερασθεί η κρίση της πανδημίας.

Όπως σημειώνει η ΕνΕΑΠ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα αναφορικά με το ύψος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών, ενώ ταυτόχρονα ο ΕΦΚ είναι έως και 4,5 φορές υψηλότερος από το μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών.

«Αυτή η συνθήκη έχει οδηγήσει τη χώρα σε δυσμενή θέση μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού πακέτου, ενώ από τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή φορολογία αυξάνει σημαντικά τα κίνητρα λαθρεμπορίου και παραβατικότητας. Στην παρούσα πρωτόγνωρη συγκυρία, μέτρα επιδοματικής προσέγγισης δεν επαρκούν καθώς είναι πρόσκαιρα, ενώ μόνο ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις με αναπτυξιακή προοπτική, όπως είναι η μείωση της έμμεσης φορολογίας, κρίνονται ικανές όχι μόνο να ανακουφίσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις στηρίζοντας τη βιωσιμότητά τους την επόμενη μέρα αλλά και να προκαλέσουν ένα θετικό σοκ στην εγχώρια αγορά ενισχύοντας την υγιή και νόμιμη επιχειρηματικότητα και οδηγώντας στη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο. Παράλληλα, μια τέτοια δομική διόρθωση θα μπορούσε να διασφαλίσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στην τεράστια αλυσίδα διάθεσης του ποτού καθώς και την προβλεψιμότητα και σταθερότητα των σχετικών δημοσίων εσόδων» τονίζει χαρακτηριστικά η ΕνΕΑΠ.

Προσθέτει επίσης οτι «ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν κλάδο του οποίου η συνολική επίδραση της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 2,3 δισ. ευρώ, με τα εισοδήματα από εργασία να φθάνουν τα 480 εκατ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που δημιουργεί ξεπερνούν τους 66 χιλ. εργαζόμενους, καθιστώντας τον κλάδο έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες στη χώρα, που στηρίζει το εισόδημα τουλάχιστον 35 χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο εμπόριο οινοπνευματωδών ποτών».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Την Παρασκευή οι αποφάσεις της Επιτροπής για την αγορά

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπ. Ανάπτυξης, εξετάζεται τόσο η επαναφορά του click away όσο και του click in shop, με τους ειδικούς να είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για τις εξελίξεις.
katastimata, emporio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Να μην ανοιγοκλείνει το λιανεμπόριο κατά βούληση

«Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανικό εμπόριο να είναι ο εύκολος στόχος, πού ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας» αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.