ΓΔ: 876.35 0.74% Τζίρος: 44.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Παρέμβαση της Επ. Ανταγωνισμού στον κλάδο διανομής Τύπου

Η Επιτροπή έχει ήδη εξετάσει τον συγκεκριμένο κλάδο στο πλαίσιο σχετικής Γνωμοδότησης, στις 14 Ιανουαρίου 2020, στην οποία εκφράσθηκαν προβληματισμοί όσον αφορά τη δομή και οργάνωση του κλάδου.

Την εκκίνηση διαδικασίας κανονιστικής παρέμβασης στον κλάδο διανομής Τύπου αποφάσισε αυτεπάγγελτα η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σκοπός της διαδικασίας, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, είναι να εξετάσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο και εφόσον διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού η Επιτροπή μπορεί, με αιτιολογημένη απόφασή της, να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον συγκεκριμένο κλάδο.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

Η Επιτροπή το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες από την έναρξη της διαδικασίας, θα δημοσιοποιήσει τις αιτιολογημένες απόψεις της, ως προς τη μη ύπαρξη συνθηκών ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο υπό εξέταση κλάδο της εθνικής οικονομίας, εφόσον αυτό διαπιστωθεί από την έρευνά της, καθορίζοντας και τις επί μέρους αγορές από τις οποίες αποτελείται ο κλάδος αυτός και θα τις θέσει σε δημόσια διαβούλευση για τουλάχιστον 30 ημέρες.

Μετά το πέρας της πρώτης δημόσιας διαβούλευσης, εφόσον η Επιτροπή διαπιστώσει ξανά ότι στον συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού, ανακοινώνει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θεωρεί ότι είναι απολύτως αναγκαία, πρόσφορα και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού. 

Οι απόψεις της ΕΑ αναφορικά με τα προτεινόμενα μέτρα τίθενται εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση για τουλάχιστον 30 ημέρες. Η ΕΑ μετά το πέρας της δεύτερης διαβούλευσης και αφού λάβει υπόψη τα αποτελέσματά της, επιβάλλει, με απόφασή της τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θεωρεί ότι είναι απολύτως αναγκαία για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έχει ήδη εξετάσει τον συγκεκριμένο κλάδο στο πλαίσιο σχετικής Γνωμοδότησης, η οποία δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2020, και στην οποία εκφράσθηκαν προβληματισμοί όσον αφορά τη δομή και οργάνωση του κλάδου και υποβλήθηκε στην Πολιτεία δέσμη σχετικών προτάσεων.

Η κανονιστική παρέμβαση δεν άπτεται των ζητημάτων που εξετάζονται στην κύρια υπόθεση για τη διανομή έντυπου τύπου, επί της οποίας η Ολομέλεια της Επιτροπής θα συνεδριάσει την 10η Φεβρουαρίου 2021.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε εταιρείες σίτισης από την Επ. Ανταγωνισμού

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν ήταν σε συνέχεια προηγούμενων ελέγχων που είχαν προηγηθεί το 2018 και 2019 προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτεπάγγελτη έρευνα που διενεργείται για εντοπισμό αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφοδοι της Επ. Ανταγωνισμού:σε εταιρείες έργων φυσικού αερίου

Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν σε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία αποτελούν ένα προκαταρκτικό βήμα της επιτροπής για τον εντοπισμό αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Ξεκινά κλαδική έρευνα για τις υπηρεσίες Υγείας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον εν λόγω κλάδο, καθιστούν αναγκαία την έρευνα για να εξετασθούν θέματα υγιούς ανταγωνισμού.