ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εκτίναξη 200% στις εισαγωγές ρούχων από την Κίνα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η αξία των εισαγωγών κινεζικών ενδυμάτων αγγίζει τα 430 εκατ. ευρώ το οκτάμηνο του 2019, καθώς η Cosco έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε πύλη εισόδου των ρούχων από την Κίνα προς όλη την Ευρώπη.

Σε σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο της αλυσίδας που αφορά στην βιομηχανία της ένδυσης – βαμβάκι, κλωστές και έτοιμο ένδυμα- αναδεικνύεται η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος και της Eurostat, που καλύπτουν το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την εκρηκτική αύξηση κατά 40% των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων συγκριτικά με πέρσι, αγγίζοντας σε αξία τα 650 εκατ. ευρώ, αλλά και από την αύξηση των εξαγωγών βάμβακος κατά 65%, με αξία τα 300 εκατ. ευρώ.

Στα ενδιαφέροντα σημεία των στοιχείων ΣΕΠΕΕ και Eurostat συγκαταλέγεται επίσης η εκτίναξη των ελληνικών εισαγωγών ενδυμάτων από την Κίνα, κατά 200% το φετινό οκτάμηνο συγκριτικά με πέρσι, με την συνολική αξία τους να αγγίζει τα 430 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι εισαγωγές αυτές δεν παραμένουν στην χώρα μας αποκλειστικά, αλλά προωθούνται στην συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου του μικρού μεγέθους της ελληνικής αγοράς.

Με δεδομένο ότι οι εισαγωγές από την Κίνα αυξάνονταν έως πέρσι με μονοψήφιο ποσοστό, η φετινή «έκρηξη» ενδεχομένως να εξηγείται από την δραστηριοποίηση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και την αναβάθμισή του πλέον σε κύρια πύλη εισόδου αγαθών από την Κίνα στην Ευρώπη.

Η Γερμανία και η Ιταλία εμφανίζονται ως οι δύο βασικότερες αγορές-προορισμοί των ελληνικών ενδυμάτων, ακολουθούμενες από την Κύπρο, την Γαλλία, την Αγγλία και την Ισπανία, ενώ η Τουρκία αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο αγοραστή βάμβακος. Το τελευταίο στοιχείο ωστόσο είναι συγκυριακό, δεδομένου ότι οι αγορές από την Τουρκία που έπρεπε να λάβουν χώρα στο τέλος του 2018 αναβλήθηκαν για τις αρχές του 2019, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Κατά συνέπεια, αναμένεται σχετική διόρθωση της τάσης αυτής στο επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι αύξηση της τάξεως του 12% παρατηρήθηκε το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους και σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενώ για το σύνολο της αλυσίδας βαμβάκι-κλωστές-ένδυμα, η αύξηση ήταν της τάξεως του 38%, με την συνολική αξία των εξαγωγών να διαμορφώνεται σε 1,25 δις ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσφορές ακόμη και 80% στην αγορά αλλά οι καταναλωτές δεν συγκινούνται

Ο Οκτώβριος έκλεισε με κάμψη πωλήσεων έως 25% στα είδη ένδυσης κι υπόδησης, ενώ κι ο Νοέμβριος μέχρι στιγμής εξελίσσεται υποτονικά, προϊδεάζοντας για μειωμένο τζίρο σε σχέση με την περυσινή περίοδο της Black Friday.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μηδέν ρίχνουν τις εξαγωγές γούνας οι διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία

Παραγγελίες αξίας 20 εκατ. ευρώ από τη Ρωσία έχουν μείνει σε εκκρεμότητα. Οι επιχειρήσεις του κλάδου αναμένουν την έγκριση από την ΕΕ του ελληνικού προγράμματος στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολη χρονιά το 2020 για την ένδυση, με αισθητή πτώση του τζίρου

Ο συνολικός κύκλος εργασιών 102 επιχειρήσεων για το 2020 μειώθηκε κατά 20,8% και διαμορφώθηκε στα 592,1 εκατ. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 70% και ανήλθαν σε 3,6 εκατ., ενώ το περιθώριο καθαρού κέρδους διαμορφώθηκε στο 0,6%. 
Παιδικά ρούχα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζητείται «ανάσα» χαμηλού ΦΠΑ για όλα τα βρεφικά και παιδικά είδη

Μετά τις επιλεκτικές μειώσεις συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένα βρεφικά είδη, οι εταιρείες του κλάδου έτοιμου ενδύματος ζητούν από την κυβέρνηση να επεκτείνει τις μειώσεις όλα τα βρεφικά και παιδικά ενδύματα και υποδήματα.